De beginjaren van Opgezwolle

De beginjaren van Opgezwolle

Een Top 40-hit hebben Rico, Sticks en Delic nooit gescoord. Toch is Opgezwolle uitgegroeid tot een van de succesvolste Nederlandse hiphopgroepen aller tijden. Lees hier hoe het trio Zwolle op de kaart zette.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

Zelfs het verhaal van een van de succesvolste Nederlandse hiphopgroepen aller tijden begint op een zolderkamer. Als Junte 'Sticks' Uiterwijk en Ricardo 'Rico' McDougal elkaar eind jaren 90 ontmoeten op een hiphopfeest in Zwolle, klikt het direct. Samen met producer Delic, een klasgenoot van Sticks, duiken ze al snel een geïmproviseerde studio in.

In 2001 ziet de eerste plaat van Opgezwolle het daglicht. Spuugdingen Op De Mic slaat direct aan. Waar goede Nederlandse hiphop nog geassocieerd werd met de randstad, zet het trio in één klap Zwolle op de kaart. Op het album is ook de dan nog 15-jarige Typhoon voor het eerst te horen; zijn oudere broer Blaxtar is een goede vriend van Rico.

Recht-voor-je-raap-rap

Het talent van Opgezwolle blijft niet onopgemerkt. Datzelfde jaar schopt het drietal het tot de finale van de Grote Prijs van Nederland. Met optredens door het hele land spelen de jongens zich in de kijker. Krap een jaar later mogen ze een platencontract met het toonaangevende hiphoplabel Top Notch in hun zak steken. In Het Parool herinnert labelbaas Kees de Koning een van hun eerste ontmoetingen: "Delic zei: 'We gaan geen singles maken.' En ik dacht: geen singles? Maar dat vond ik wel leuk aan ze.'"

Rico, Sticks en Delic besluiten alle drie te stoppen met school om zich op de muziek te focussen. Ervan leven kunnen ze nog niet, dus houden ze er allerlei bijbaantjes op na: van schoonmaker tot slager. In 2003 releasen ze hun volgende wapenfeit: de langspeler Vloeistof. En inderdaad: de Top 40 halen ze er niet mee. Dat deert ze niet, want hiphopliefhebbers weten hun rauwe beats en recht-voor-je-raap-rap toch wel op waarde te schatten. Langzaamaan volgen ook de media. Vlak na het uitkomen van hun tweede plaat noemt Nieuwe Revu Opgezwolle de hiphopbelofte van het jaar.

De beginjaren van Opgezwolle
Following

Al die waardering hebben de jongens niet in de laatste plaats te danken aan hun ijzersterke livereputatie. Terwijl de Zwollenaren in 2004 een optreden op Lowlands van hun wensenlijstje mogen strepen, staan ze nog net zo graag op illegale feestjes in hun thuisstad. Waar ze het podium ook beklimmen, hun energie is ongekend. Ze houden er een fanbase aan over die met recht een harde kern genoemd mag worden. Of, zoals rapper en goede vriend Winne jaren later terugblikkend zou zeggen: "Andere acts hebben fans, die stappen in en uit, maar Opgezwolle had echt een following voor het leven."

Dertien jaar na Vloeistof is het alsof Rico en Sticks toen al wisten dat dit succes nog allemaal het begin was. Op Sporen, de openingstrack van het album, is het alsof ze hun eigen toekomst voorspellen: "Opgezwolle, het wordt niet kleiner en het krimpt niet (...) Ik laat m'n sporen achter, schrijf m'n eigen geschiedenis."

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)