The Young Pope

The Young Pope

House of Cards maar dan in het Vaticaan

Van de Italiaanse regisseur Paulo Sorrentino, bekend van de met een Oscar bekroonde film La Grande Belezza, is er nu The Young Pope. Met Jude Law als kettingrokende en Cherry Coke-drinkende paus.

The Young Pope is tijdelijk niet beschikbaar


Auteur: Vicki Blansjaar | 14 augustus 2017 | 14.49 uur

Machtsstrijd

De tiendelig HBO-miniserie gaat over de fictieve paus Pius XIII, de jongste en eerste Amerikaanse paus in de geschiedenis, die verrassend genoeg gespeeld wordt door de Britse acteur Jude Law. Niet echt een rol die je bij hem verwacht, want we kennen hem vooral van films als Sherlock Holmes, Closer en Alfie. Maar Law blijkt geknipt voor deze rol. We zien hoe hij als ontbijt Cherry Coke drinkt en de hele dag paffend door het Vaticaan wandelt. Kijk, dat ziet er vertrouwder uit.

De verkiezing van deze 47-jarige Lenny Belardo (Jude Law) tot machtigste man van de kerk blijkt niet het resultaat van goddelijke interventie maar van diplomatieke spelletjes. En niet iedereen is even blij met deze nieuwe, nogal onorthodoxe, ultraconservatieve en arrogante paus. Er barst een hevige machtsstrijd los in het ogenschijnlijk zo heilige Vaticaan.

The Young Pope
Taboe

The Young Pope is Sorrentino's allereerste televisieserie. Hij wil hiermee een Italiaans taboe op de hak nemen: het Vaticaan. Maar ook de typisch Amerikaanse gewoonten moeten het ontgelden, en dat levert lachwekkende situaties op. De perfecte illustratie van deze cultuurclash is de scene waarin hij zich omkleedt op het nummer I’m Sexy and I Know It van LMFAO's.

Dat de regisseur tot nu toe alleen films maakte, is overigens een voordeel voor de serie. Sorrentino wil kijkers namelijk dezelfde beleving geven als in de bioscoop. En dat is gelukt. De shots van het Piazza San Marco, de eindeloze gangen van het Vaticaan en alle pracht en praal zijn weergaloos.

Over de top

In tegenstelling tot de huidige Argentijnse paus Franciscus, is Pius Jude nogal een uitslover. Franciscus is een man van het volk, progressief en bescheiden. Zo verruilde hij de pauselijke limousine vrijwel direct voor een middenklasser als ‘pausmobiel’. Hij woont in een eenvoudige woning in het Vaticaan, niet in het Apostolisch Paleis zoals gewoonlijk, en hij kleedt zich eenvoudig.

Pius XIII is het tegenovergestelde. Alleen al in zijn kledingkeuze. Zijn outfits zijn ontworpen door Vaticaan-experts en zijn compleet over de top. Zo koopt hij een peperdure pauselijke tiara om te pronken met zijn macht. Deze tiara bestaat echt maar werd in 1964 door Paulus VI verkocht aan de Amerikaanse katholieke kerk. De opbrengst werd aan de armen geschonken.

Deze serie zit in het pakket Movies & Series. Dat zijn honderden films en series inbegrepen in je abonnement.

Je kunt het pakket los bestellen voor € 6,95 per maand. Beter nog: het is ook inbegrepen in je pakket wanneer je kiest voor het Alles-in-1 Compleet of Max.

Gerelateerde artikelen: