Ray Donovan seizoen 5

Niet alles is te fixen

Ray Donovan: seizoen 5

Wat doen celebs als ze in de nesten zitten? Ze bellen een fixer. Van naaktfoto’s en gokschulden tot stalkers; Ray Donovan lost het voor je op. Maar er zijn grenzen, ondervindt hij in het nieuwe 5e seizoen.

Auteur: Vicki Blansjaar | 20 september 2017 - 15.48 uur

Vanaf 5 oktober exclusief bij Ziggo Movies & Series (XL)

Ray Donovan (Liev Schreiber) werkt bij een groot advocatenkantoor in Los Angeles. Hij knapt het vuile werk van rijke en beroemde mensen op zodat de media geen lucht krijgen van de schandalen. Heeft een van zijn cliënten bijvoorbeeld een onenightstand die de volgende ochtend dood in bed ligt door een overdosis? Ray lost het op.

Maar zijn werk heeft ook een keerzijde. Want terwijl Ray andermans problemen wegpoetst, is zijn eigen privéleven een zooitje. Zijn vrouw Abby (Paula Malcomson) is gefrustreerd omdat Ray te weinig tijd doorbrengt met zijn gezin. Hun twee kinderen Bridget (Kerris Dorsey) en Conor (Devon Bagby) zijn opstandig en maken het er niet gezelliger op.

Drama

In de familie speelt ook het nodige. Zijn broers Terry (Eddie Marsan), Brendan (Dash Mihok) en Daryll (Pooch Hall) runnen een boksschool en hebben aan de lopende band gesodemieter. En dan is er nog zijn criminele vader Mickey (Jon Voight) met wie hij een nogal problematische band heeft. Tel daar een jeugdtrauma door misbruik in de kerk bij op en het (misdaad)drama is compleet.

Oscarwinnaar Voight won in 2013 een Golden Globe voor zijn rol als Mickey. Schreiber ken je misschien niet van naam maar wel van gezicht. Hij speelde eerder rollen in onder meer Scream, X-Men Origins, Spotlight en Defiance.

Kijkcijferrecord

De Showtime-serie werd bedacht door scenarioschrijfster Ann Biderman, bekend van de NBC-serie Southland en NYPD Blue waarvoor ze een Emmy Award won voor één van de afleveringen.

Wat opvalt aan het werk van Biderman is dat drie onderwerpen altijd terugkomen: geweld, LA en gangsters. “Schijnbaar schrijf ik graag over misdaad en gekwelde mannen”, vertelde ze in 2013 aan de New York Times.

De pilotaflevering van Ray Donovan verscheen in juni 2013 en bezorgde Showtime een nieuw record: met 1,35 miljoen kijkers werd een première van een Showtime Original-serie nooit eerder zo goed bekeken. Hetzelfde jaar won de serie de Critics' Choice Television Award voor Most Exciting New Series.

Seizoen 5

In het nieuwe en mogelijk laatste seizoen beginnen Ray’s privéproblemen de overhand te nemen. Ray gaat door een zware rouwperiode nadat een geliefde overlijdt en ondertussen blijven de problemen binnen de familie zich opstapelen. Ondertussen vraagt zijn werk steeds meer van hem. Een nieuwe klant, de eigenares van een filmstudio, gespeeld door Susan Sarandon, heeft een ‘big fucking problem' met één van haar sterretjes. Lukt het hem om alles zakelijk én privé onder controle te houden?

Heb je de eerste vier seizoenen nog niet gezien? Die zie je bij Netflix op kanaal 150 of je Mediabox XL. Zorg dan wel dat je een Netflix-abonnement hebt.