Vijf redenen om Westworld te kijken

Vijf redenen

Om Westworld te kijken

Door critici wordt Westworld beschouwd als de nieuwe Game of Thrones. Waarom is Westworld zo fenomenaal? Vijf spoilervrije redenen waarom je deze serie niet mag missen.

Aflevering 1 van seizoen 3 is maandag 16 maart te zien bij Ziggo Movies & Series L en XL.

Datum: 6 april 2018 | update 24 februari 2020

Dit artikel is geschreven voorafgaand aan seizoen 2.

Westworld vertelt het verhaal van een futuristisch Western-pretpark dat bevolkt wordt door levensechte robots die als willoze cowboys en -girls toeristen vermaken. En dat haalt, zonder te veel te verklappen, niet het allerbeste in de betalende bezoekers naar boven.

Die relatie tussen mens en machine fascineert vanaf het allereerste shot. Hoewel het misschien even duurt voordat je in het plot zit, zorgt juist de mysterieuze sfeer dat je blijft kijken. Er staat namelijk iets te gebeuren. En geloof ons: het is de moeite meer dan waard! Westworld is een meesterlijke puzzel die je uitdaagt en aan het denken zet. Met een wereld die net zo indrukwekkend is als Westeros, is het HBO's gedroomde opvolger van Game of Thrones.

1. Het concept: cultklassieker geeft stof tot nadenken

De serie is gebaseerd op een gelijknamige filmklassieker uit 1973 van (scenario-)schrijver Michael Crichton en vertoont ook nog eens overeenkomsten met Jurassic Park. Dat is geen toeval. Crichton schreef in 1990 het boek Jurassic Park dat Steven Spielberg later verfilmde en dat ook over een pretpark gaat, maar dan met genetisch gemodificeerde dino’s.

45 jaar na Westworld is Crichton’s, destijds baanbrekende, toekomstbeeld nog even actueel. Kunstmatige intelligentie is vandaag de dag immers niet meer een vraag van ‘of’ maar van ‘wanneer’. Wat zou de intrede van hyperintelligente robots in ons dagelijks leven betekenen? Als we de filmgeschiedenis mogen geloven, worden we uiteindelijk massaal uitgemoord door wandelende Siri’s die aan de lopende band uit 3D-printers rollen.

Ook de onlangs overleden wetenschapper Stephen Hawking waarschuwde ons nog: “De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan het einde van de mensheid betekenen.” Maar wanneer kunnen we eigenlijk spreken van bewustzijn en emoties bij een machine? Westworld behandelt al deze levensvragen. En meer. 

2. De makers: scifi-zwaargewichten

HBO strikte schrijverskoppel Jonathan Nolan en Lisa Joy om Crichton’s verhaal nieuw leven in te blazen. En J.J. Abrams is de aangewezen producent, omdat hij nog los van zijn indrukwekkende oeuvre (o.a. Star Wars: The Force AwakensLost) ruim twintig jaar geleden al met Crichton sprak over een remake van de film.

Scenarist Jonathan Nolan kennen we vooral van de projecten samen met zijn regisserende, oudere broer Christopher, zoals Interstellar en The Dark Knight. Joy schreef mee aan de ABC-show Pushing Daisies en werkt op dit moment aan een nieuwe Battlestar Galactica-film. De schrijvers hebben dus geen gebrek scifi-ervaring. Dat resulteert in een complex en onheilspellend plot dat nooit voorspelbaar is en blijft boeien. Nolan en Joy nemen je niet bij de hand voor een avondje bankhangen, je zult ervoor moeten werken. Een verademing in een wereld vol cliché-tv.

Zelfs de acteurs ontdekten bij het filmen van het tweede seizoen nog nieuwe aanwijzingen. Evan Rachel Wood vertelde aan Entertainment Weekly: “Dat maakt deze serie zo cool. Er zijn dingen die ik als Dolores gezegd heb zonder te beseffen wat de diepere betekenis was. Pas tijdens het filmen van seizoen 2 had ik het door. Ik denk dat er in de pilot-aflevering nog steeds aanwijzingen zitten die we pas in seizoen 7 zullen begrijpen”.

Westworld

3. De cast: Anthony Hopkins!

En dan is er natuurlijk legende Sir Anthony Hopkins. De 80-jarige acteur speelt de geniale Dr. Ford, het brein achter het park en de hosts (de robots). Voor de hosts is Ford een soort god, een schepper die bepaalt welke rol zij spelen om de fantasieën van de gasten te vervullen. Een rol die Hopkins op het lijf geschreven is. Net als in zijn beroemdste rol als Hannibal – ‘Hello Clarice’ – Lecter is Ford een intellectueel die moeiteloos mensen bespeelt en weloverwogen zijn duistere plannen tot uitvoer brengt. 

Hopkins leest scripts soms wel meer dan tweehonderd keer, vertelde hij in een interview. Elk woord, elke pauze en elke emotie is zorgvuldig doordacht. Zo grijpt Hopkins je ook in Westworld bij de keel en is zo het genie achter de schermen wiens rol de rode draad in het verhaal vormt.

De Oscar-winnaar is bovendien in ijzersterk acteer-gezelschap. Evan Rachel Wood (Thirteen) speelt boerendochter-host Dolores en Thandie Newton (The Pursuit of Happyness) is hoerenmadam Maeve. In de hoofdrollen verder Ed Harris (o.a The Truman Show en Apollo 13) als vaste gast,  Jimmi Simpson als nieuwkomer, Jeffrey Wright (o.a. Angels in America) als hoofdprogrammeur van het park en James Marsden is een stoere cowboybot. 

4. De sfeer: het landschap en de muziek

De locatie en muziek is cruciaal voor de sfeer en authenticiteit van een serie. Net zoals Game of Thrones steunt op de maanlandschappen van IJsland om het leven ten noorden van de muur uit te beelden, vertrouwt Westworld op de Marslandschappen van de Amerikaanse staat Utah om de grootsheid van het pretpark te benadrukken.

Nolan en Joy trokken in 2014 dagenlang door de bergen van Utah om de ideale filmlocaties te vinden. En dat lukte. Ze vonden Westworld in de omgeving van Moab en Castley Valley: een gebied waar de cowboy-cultuur nog altijd een way of life is. Er werden dan ook al heel wat western-klassiekers opgenomen, zoals Rio Grande (1950), Once Upon a Time in the West (1968) en Indiana Jones and the Last Crusade (1988). Alleen de Westworld-scènes in de dorpjes en in het lab werden elders gefilmd, in filmstudio’s in Californië.

De majestueuze canyons, de kronkelende Colorado River en de enorme rode rotspartijen; het landschap is adembenemend en vormt de ruggengraat van de serie. Westworld is een ode aan een ruig tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis, met de bekende taferelen uit de westerns, en het is tegelijkertijd een futuristisch hoogstandje. De pianomuziek van componist Ramin Djawadi, bekend van zijn muziek voor Game of Thrones, maakt de droomwereld compleet. Let vooral op de prachtige covers van o.a. Paint it BlackHouse of the Rising Sun en Heart-Shaped Box.

Westworld is opgenomen in Utah

5. Vergeet Westeros. Hallo Westworld!

Want met nog maar één seizoen met de avonturen van Jon, Dany, Cersei en de rest voor de boeg, is het tijd om een opvolger te zoeken voor Game of Thrones. En HBO heeft met Westworld een goede kandidaat gevonden. Hoewel HBO’s vlaggenschip al zeven seizoenen alle records verbreekt, heeft het eerste seizoen van Westworld namelijk die van GoT verslagen. In totaal keken 12 miljoen mensen in de Verenigde Staten het eerste seizoen van Westworld.

Daarmee is Westworld het beste eerste seizoen van een HBO original-serie allertijden en laat het klassiekers als Sex and the City en The Sopranos ver achter zich. Dat zien we ook terug in de score op filmsite IMDb: een 8,9. En met een plot om ‘u’ tegen te zeggen zou Westworld zomaar de nieuwe Game of Thrones kunnen zijn.