Westworld voor beginners

Westworld voor beginners

Zo praat je mee

Ben je nog een Westworld-dummie? Met deze korte introductie van seizoen 1 sta jij bij de koffie-automaat niet meer met je mond vol tanden.

Datum: 20 maart 2018 | Update 24 februari 2020

Wat is echt en wat niet? In het futuristische en gigantische pretpark Westworld is dat nog maar de vraag. De bewoners van het park zijn namelijk levensechte robots waar bezoekers zich ongegeneerd op kunnen uitleven. 

Als cowboys, sheriffs, bandieten en dames van plezier bevolken deze zogenoemde 'hosts' de saloons en voeren elke dag hetzelfde riedeltje uit. Bezoekers kunnen zich zo compleet onderdompelen in het Wilde Westen en hun wildste fantasieën uitvoeren: van een bank beroven tot een bezoekje aan een bordeel. Zonder consequenties.

Elke host heeft namelijk een eigen verhaallijn, die elke dag opnieuw begint. Maar dat weten de robots zelf niet. Een beetje Groundhog Day meets The Truman Show dus. De hosts weten net als Truman niet dat ze in een nepwereld leven en dat ze elke dag hetzelfde doen kennen we van de chagrijnige weerman uit Groundhog Day. 

Rommelen met AI

Je voelt het al, dit gaat fout. Wat precies, gaan we natuurlijk niet verklappen. Maar je kunt natuurlijk wel raden dat het best een beetje tricky is om met kunstmatige intelligentie (AI) te rommelen.

Het grote brein achter het park is Dr. Robert Ford, gespeeld door beroepsengerd Anthony Hopkins. Dan weet je het wel. Ed Harris kan er ook wat van, laat hij zien als sadistische vaste gast van het park. En met namen als Evan Rachel Wood, Thandie Newton en James Marsden als 'hosts' hoef je ook niet bang te zijn voor tenenkrommende acteerprestaties.

Filmklassieker

Met het plot zit het trouwens ook wel goed. Westworld heeft de genen van de regisseur die ons ook Jurassic Park en ER gaf: Michael Crichton. Chrichton bracht al in 1973 de film Westworld uit, nog voor hij met hongerige dino's aan de slag ging. HBO strikte voor de sf-western de makers en schrijvers achter hits als LOST, Star Wars: The Force Awakens en The Dark Knight.

Westworld is overigens geen eenvoudige serie die je tijdens het kokerellen kijkt. Wie even de aardappels afgiet, heeft zomaar iets belangrijks gemist. De serie behandelt complexe thema’s zoals bewustzijn, menselijkheid, vrije wil en kunstmatige intelligentie. Wel blijven opletten dus!

12 miljoen kijkers

Nog niet overtuigd? Laat je dan overhalen door de 12 miljoen kijkers die je al voorgingen. Nooit eerder keken er zoveel mensen naar het eerste seizoen van een HBO original-serie. En daarmee overtreft Westworld zelfs het eerste seizoen van Game of Thrones. De score op IMDb is trouwens ook niet mis: een 8,9. Oja, en Westworld heeft met pas één seizoen op de teller al vier Emmy Awards op zak. Ook best een dingetje.