Westworld seizoen 1

Westworld seizoen 1

Lees de samenvatting

Wat is er allemaal gebeurd in seizoen 1? We hebben de belangrijkste gebeurtenissen van Westworld voor je op een rij gezet.

Let op: deze samenvatting bevat spoilers!

Laatste update: 18 februari 2020

That doesn’t look like anything to me

Te beginnen met boerendochter Dolores Abernathy: de oudste nog werkende ‘host’ in het park. Net als alle andere levensechte androïden in het Western-pretpark van Dr. Ford (Anthony Hopkins) staat haar geprogrammeerde leven in dienst van de bezoekers. 

Aanvankelijk heeft Dolores geen twijfels over haar bestaan. Ook niet als haar vader een foto van een jonge vrouw op Time Square vindt en een vastloper krijgt. ‘That doesn’t look like anything to me’, is haar reactie.

Dolores Abernathy
Arnold Weber
The bicameral mind

Maar langzamerhand begint er bij Dolores iets te dagen. En ook andere hosts beginnen af te wijken van hun script. Geen toeval, zo blijkt later. De inmiddels overleden medeoprichter van het park Arnold Weber wilde, in tegenstelling tot Dr. Ford, robots die daadwerkelijk zelf konden denken.

Hij geloofde in een theorie genaamd 'the bicameral mind' en programmeerde de hosts zo dat ze hun programmering als een innerlijke stem horen. Arnold hoopte dat ze uiteindelijk een eigen 'stem' en wil zouden ontwikkelen. Hij zag deze route naar bewustzijn als een soort doolhof.

Niet chronologisch

Arnold voerde in het geheim ook gesprekken met Dolores, zijn lievelingetje, om haar te helpen bewustzijn te bereiken en programmeerde zijn eigen stem in haar hoofd. We zien gedurende het hele seizoen flashbacks van deze gesprekken.

En dat brengt ons op een volgend belangrijk punt: wat je ziet in Westworld is niet chronologisch! We zien stukken van vóór de opening van het park, van kort na de opening en van het Westworld van ‘nu’, zo’n dertig jaar later (vermoedelijk 2052).

Arnold en Dolores
Dolores
Immoreel

Dolores slaagde er uiteindelijk in om Arnolds ‘maze’ op te lossen; ze werd bewust. Arnold wilde vervolgens voorkomen dat het park openging omdat hij het immoreel vond om robots, die in staat zijn tot bewustzijn, te laten lijden voor entertainment. Maar Ford was het hier niet mee eens. 

Arnold richtte daarom een bloedbad aan door de code van Dolores samen te voegen met die van badguy Wyatt. Hij gaf Dolores de opdracht alle hosts in Escalante uit te moorden en tot slot hemzelf. Maar het park opende alsnog de deuren, dankzij een gift van een investeerder, William. Inderdaad, de latere lover van Dolores. 

Bernard Lowe

Ford wiste vervolgens het geheugen van Dolores, zodat ze weer als willoze robot aan de slag kon. Hij bouwde Arnold na in de vorm van Bernard Low, een anagram van Arnold Weber en stelde hem aan als hoofdprogrammeur om zo controle te houden over de hosts.

Niemand is hiervan op de hoogte, zelfs Bernard niet. Pas in aflevering 7 ontdekt bedrijfsleidster Theresa Cullen, die een relatie met hem heeft, de waarheid. Dat komt haar duur te staan: Ford laat haar vermoorden door Bernard.

Bernard Lowe
William
William & Dolores

Terug naar William. Op het moment dat William samen met zijn toekomstige zwager Logan, met wiens zus (Juliet, de vrouw van de foto uit aflevering 1) hij verloofd is, het park bezoekt zijn de deuren dus net geopend.

William is net benoemd tot Executive Vice President van het bedrijf van Logans familie, Delos, dat overweegt geld te investeren in het park. Ze ontmoeten Dolores en William wordt verliefd op haar, tot woede van Logan. Hij verwondt Dolores om William te laten zien dat ze niet echt is.

The Maze

Zwaargewond slaat Dolores op de vlucht waarna William haar kwijt is. Als hij haar terugvindt, herkent Dolores hem niet meer en raakt hij verbitterd. In de seizoensfinale blijkt dat William de jongere Man in Black is: de sadistische vaste gast die voortdurend op zoek is naar ‘het middelpunt van The Maze’. Alle scènes tussen William en Dolores waren dus flashbacks.

De Man in Black, inmiddels door en door evil, ziet overal in het park aanwijzingen voor een diepere betekenis. Hij raakte hierdoor geobsedeerd toen hij host Maeve en haar host-dochter vermoordde om te zien of hij iets zou voelen na de zelfmoord van zijn vrouw Juliet, van wie hij tijdens zijn allereerste bezoek een foto verloor.

Man in Black
Maeve
Lijdensweg

Zonder het te beseffen triggerde hij met zijn gruwelijke daad iets bij Maeve. Haar verdriet maakte haar tijdelijk bewust, zagen we toen ze haar dode dochter naar een open veld met een doolhoof droeg. Sindsdien zoekt William naar een diepere betekenis van dit doolhof, maar wij weten inmiddels dat het eigenlijk een metafoor van Arnold is voor de hosts om bewustzijn te bereiken.

Maeve werd gereset maar volgens Arnold was intens lijden een vereiste voor het bereiken van bewustzijn. En dat zaadje was inmiddels al geplant. Maeves flashbacks naar haar dochter helpen haar dus om te beseffen dat ze een ander leven heeft gekend.

Fords geheime plan

Maar hoe zit het nu precies met Ford? In de seizoensfinale zien we hoe Dolores hem tijdens de presentatie van een nieuwe narrative op dezelfde manier als Arnold door zijn hoofd schiet en daarna samen met de door Maeve bevrijdde hosts het vuur opent op de aanwezigen. In tegenstelling tot de moordpartij bij Escalante handelt Dolores dit keer uit vrije wil: ze is opnieuw bewust geworden.

Fords pogingen om telkens het geheugen van de hosts te wissen als het dreigde mis te gaan, heeft dus niet gewerkt. Maar dat was ook nooit de bedoeling, blijkt. Hij heeft het verhaal van Maeve aangepast zodat ze kon ontsnappen naar de buitenwereld. Tegelijkertijd heeft hij de codes van de hosts aangepast zodat ze zich vorige levens herinneren en nog belangrijker; mensen kunnen doden.

Dr. Robert Ford
Maeve
Evolutie

Maeve besluit uiteindelijk om toch niet de trein naar de buitenwereld te nemen maar in het Delos-complex te blijven om haar host-dochter te zoeken die in een ander park, vermoedelijk Samoerai World, is ondergebracht. Ze wijkt daarmee af van Fords script en toont haar ware bewustzijn.

En dat blijkt precies te zijn wat Ford wilde. Hij is van gedachten veranderd en realiseert zich dat Arnold gelijk had: de hosts zijn de volgende stap in de evolutie en de mensheid is verdorven.

Journey into night

Al die tijd heeft hij dus geprobeerd zijn fout te herstellen. Iedereen die dreigde zijn plan te dwarsbomen, werd uit de weg geruimd (Theresa, Elsie). De Man in Black gaf hij daarentegen ruim baan om de hosts te laten lijden en ze in te laten zien dat mensen slecht zijn.

Fords nieuwe narrative – Journey into Night – is dus in werkelijkheid een gewelddadige revolutie om de hosts te bevrijden van hun onderdrukkers. En van die revolutie zien we in de trailer van seizoen 2 alvast het begin. We zien chaos en op de achtergrond horen we de stem van Dolores: “Deze wereld is een leugen. We kunnen hem platbranden en van de as een nieuwe wereld bouwen. Onze wereld.”

Westworld seizoen 1
Movies & Series XL
Nog meer films, zenders én het beste van HBO

Met Movies & Series XL, the home of HBO

Kijk de eerste 4 maanden met 50% korting. Daarna betaal je € 11,95 per maand. 

Maandelijks opzegbaar. 

Meer weten?