De cast en characters van Westworld

De killercast van Westworld

Acht belangrijke characters

De cast van Westworld is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Of ‘Sir’, in het geval van Anthony Hopkins. Met namen als Ed Harris, Evan Rachel Wood, Thandie Newton en vanaf seizoen 2 ‘onze’ Katja Herbers zit het met het acteerwerk van de rest ook wel snor. Deze acht characters mag je niet missen.

Datum: 5 april 2018 | Laatste update: 18 februari 2020

In Westworld kun je twee typen personages tegen het lijf lopen: mensen en robots. Ze zijn alleen verdomd lastig uit elkaar te houden: de robots lijken namelijk als twee druppels water op mensen. Er zijn wel trucjes voor, maar die mag je zelf ontdekken.

De robots worden ‘hosts’ genoemd en komen uit een futuristische 3D-printer die organisch materiaal kan printen. Freaky! En dan zijn er dus nog personages die niet uit een 3D-printer komen maar van de ooievaar.

De mensen

De menselijke personages zijn óf bezoekers die de bloemetjes buiten komen zetten óf medewerkers van de controlekamers en laboratoria. We geven je een korte, spoilervrije introductie van de belangrijkste personen:

Dr. Robert Ford

Anthony Hopkins

De medeoprichter en directeur van Westworld. Ford is het geniale, sinistere brein achter het park en de hosts. Voor de hosts is Ford een soort god die bepaalt welke rol zij spelen.

Beroepsengerd Anthony Hopkins speelt Dr. Ford en dat zegt eigenlijk al genoeg: Hopkins’ inner Hannibal Lecter bezorgt je ook in Westworld de nodige kriebels. Hij werd genomineerd voor een Emmy Award maar won ‘m niet. Gelukkig heeft Hopkins al een flinke verzameling awards.

De cast en characters van Westworld
Bernard Lowe

Jeffrey Wright 

Hoofdprogrammeur van de afdeling Behavior (gedrag). Bernard gebruikt zijn skills om problemen met hosts op te lossen. Een taak die hem niet altijd makkelijk afgaat vanwege gewetenswroeging.

Wright over zijn rol in de Los Angeles Times: “Hij is voor het publiek een soort Sherlock Holmes die probeert de mysteries van Westworld is te ontrafelen.” De acteur brak in de jaren ’90 door met een rol in de serie Angels in America, waarvoor hij een Emmy én Golden Globe won. Verder ken je hem van Boardwalk Empire en The Hunger Games. 

De cast en characters van Westworld
The Man in Black

Ed Harris

Een sadistische vaste gast van het park met geweld als hobby. The Man in Black komt al meer dan dertig jaar in Westworld. Hij is ervan overtuigd dat er een diepere betekenis in het park verborgen ligt en heeft er zijn levenswerk van gemaakt om die te vinden.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Harris (o.a. Gone Baby Gone), die een strike kan gooien met de awards die hij tijdens zijn carrière heeft verzameld, in een wereld van Michael Crichton speelt. Harris had een bijrolletje in de film Coma uit 1978. 

De cast en characters van Westworld
William

Jimmi Simpson

Een nieuwkomer in het park. William is nog wat terughoudend om zich over te geven aan alles wat het park te bieden heeft. In Westworld wordt hij een white hat genoemd. Bij binnenkomst mogen alle gasten een eigen kostuum uitkiezen, onderdeel daarvan is de kleur van hun hoed: wit voor good guys en zwart voor bad guys.

Jimmi Simpson kennen we van House of Cards, It’s Always Sunny in Philadelphia, The Newsroom en Person of Interest. Simpson over de killer cast van Westworld: “Het is soms verblindend. Ik voelde me echt de little league guy die uitgenodigd werd om mee te doen met de grote jongens.” (Insider, 2016)

De cast en characters van Westworld
Grace

Katja Herbers

Wat Michiel Huisman en Carice van Houten kunnen in Game of Thrones kan ik ook, dacht de Nederlandse Katja Herbers (37). Ze scoorde geen bijrolletje, maar gelijk een vaste rol in seizoen 2 van Westworld. Herbers was al lekker bezig in Amerika met rollen in de series Manhattan, The Americans en The Leftovers.

In Westworld gaat ze aan de slag als Grace, een bezoeker van het park. En dat bezoekje bevalt prima, want Grace is een terugkerend personage. 

De cast en characters van Westworld

De hosts

Elke host heeft een eigen backstory; een geprogrammeerde identiteit die past binnen een bepaalde verhaallijn in het park. Dit zijn de backstories van de belangrijkste drie: 

De cast en characters van Westworld
Dolores Abernathy

Evan Rachel Wood

De oudste nog werkende host van het park. Dolores’ geprogrammeerde identiteit is die van een boerenmeid in het Wilde Westen van de 19e eeuw. Samen met haar host-vader Peter woont ze op een ranch niet ver van Sweetwater, een klein dorpje in het hart van het park waar de gasten met de trein arriveren. Dolores is gelukkig met haar dagelijkse leventje en haar romance met host-liefje Teddy. Toch zit haar iets dwars. 

Een robot spelen is trouwens geen peulenschil. Wood, die we kennen van o.a. The Conspirator, Thirteen, Mildred Pierce en The Ides of March, noemde Westworld in een interview met Late Night with Seth Meyers de ‘acting-Olympics’. Het is topsport om een voorgeprogrammeerde robot te spelen die constant schakelt tussen emoties, legde ze uit.

De cast en characters van Westworld
Maeve Millay

Thandie Newton

Hoerenmadam van de Mariposa Saloon. Ze is één van de eerste hosts die gaat twijfelen over haar bestaan na een reeks flashbacks. Door die flashbacks naar een eerdere rol beseft Maeve dat haar ‘leven’ er ooit heel anders uit heeft gezien.

Thandie Newton, bekend van o.a. Mission: Impossible II, Crash en The Pursuit of Happyness: “Ze is een machine die gebouwd is als een leugendetector maar dan veel beter; een machine die gebouwd is om dingen te interpreteren.” (LA Times, 2016)

De cast en characters van Westworld
Teddy Flood

James Marsden

Een knappe host en revolverheld die na een lange afwezigheid terugkeert naar Sweetwater in de hoop zijn sweetheart Dolores terug te winnen. Hoe cute!?

Van tienersterretje (Saved by the Bell, The Nanny) naar robot. Dat is de carrière van James Marsden in een notendop. Marsden beleefde zijn grote doorbraak in comic book-films als X-Men en Superman Returns.