De beste huurfilms van januari bij Ziggo

BlacKkKlansman: vanaf 23 januari te huur bij Ziggo

Deze films gaan in januari in première

Een Afro-Amerikaanse politieagent die in de jaren ’70 infiltreert in de racistische Ku Klux Klan... Je denkt misschien: yeah, right! Maar dit is toch echt een true story. Bekijk hier de trailer en alle andere topfilms die in januari in première gaan bij Ziggo. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 4 januari 2019

BlacKkKlansman is een film van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, die verantwoordelijk is voor een flink aantal maatschappijkritische cultfilms zoals Malcolm X (1992) en Do the Right Thing (1989). Net als de meeste mensen had de 61-jarige Lee dit bizarre, haast ongeloofwaardige verhaal nog nooit gehoord. “This joint is based on some fo’ real, fo’ real shit”, kondigt hij bij aanvang van de film daarom voor de zekerheid nog maar even aan.

Grand Prix in Cannes

Lee kreeg het verhaal voorgelegd door producent Jordan Peele, die de filmrechten had gekocht van een autobiografie van voormalig politieagent Ron Stallworth uit 2014. Peele vond Lee beter geschikt om het verhaal te verfilmen. En met succes. Tijdens de première in Cannes won hij er gelijk de Grand Prix mee, een van de belangrijkste prijzen op het prestigieuze filmfestival. 

Ledenoproep

Stallworth werkte in de jaren ’70 als eerste zwarte agent in het politiekorps van Colorado Springs. Als hij in 1979 een ledenoproep in de krant leest van de lokale afdeling van de KKK, belt hij het nummer en doet zich voor als aspirant lid. Het is het begin van een onvoorstelbare en soms komische undercoveroperatie.

John David Washington, de zoon van tweevoudig Oscarwinnaar Denzel Washington, speelt op hilarische wijze hoe Stallworth telefonisch een band opbouwt met de nietsvermoedende David Duke (Topher Grace a.k.a. Eric Forman), de Grand Wizard van de KKK. Bijgestaan door de joodse agent Flip Zimmerman (Adam Driver, die we kennen van o.a. de HBO-serie Girls), die voor hem opdraaft als hij ergens heen moet om een puntmuts op te zetten, lukt het hem zo om door te dringen tot de organisatie.

Charlottesville

Toen Peele de filmrechten aan Lee overdroeg had hij één voorwaarde: het mocht geen bloedserieus historisch drama worden. Dat is het dan ook niet geworden. Maar zonder te veel te verklappen: BlacKkKlansman is weliswaar komisch maar het is tegelijk ook een serieuze aanklacht. Tegen een man wiens naam Lee niet over zijn lippen krijgt. Maar dat hoeft ook niet, de vergelijking is niet te missen.

En dat het thema van de film, racisme, nog altijd even actueel is blijkt wel aan het einde van de film waarin hij echte beelden heeft verwerkt. Toen er in augustus 2017 rellen uitbraken in Charlottesville waren de opnames eigenlijk al afgerond. Aangedaan door het fatale geweld tegen antiracismedemonstranten, besloot Lee het einde van de film aan te passen en de beelden te gebruiken. Bij de rellen waren ook KKK-leden aanwezig, onder wie David Duke. 

Meer premières in januari bij Ziggo On Demand
  • Peppermint: vanaf 8 januari
  • Journeyman: vanaf 9 januari
  • Alpha: vanaf 9 januari
  • Final Score: vanaf 17 januari
  • Brandweerman Sam klaar voor actie: vanaf 28 januari
  • The Predator: vanaf 28 januari
  • Searching: vanaf 30 januari
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?

Meer Ziggo On Demand: