The OA

The OA

Meeslepend en mysterieus

Onlangs bracht Netflix vrij plotseling een mysterieuze nieuwe serie uit: The OA. In één klap stonden alle acht afleveringen van het eerste seizoen online. Bingen geblazen dus.

Auteur: Vicki Blansjaar | 22 december 2016 - 13.00 uur

The OA gaat over Prairie Johnson, een blind meisje dat zeven jaar nadat ze verdween plotseling terugkeert in het dorpje waar ze opgroeide. Nog opmerkelijker: ze kan weer zien. Ze weigert te vertellen waar ze al die tijd geweest is en hoe het komt dat ze haar zicht terug heeft. Ook heeft ze vreemde littekens op haar rug, en ook daar rept ze met geen woord over. Niet tegen haar ouders en niet tegen de FBI.

Eén ding is duidelijk: Prairie is niet meer het meisje dat ze was. Ze vertoont vreemd gedrag en begint aan een mysterieus plan te werken om terug te keren naar waar ze vandaan komt, wherever that may be. Ze krijgt daarbij hulp van een groepje buitenbeentjes, een gegeven dat we kennen uit de populaire Netflix-serie Stranger Things. Ook in Stranger Things duikt een meisje uit het niets op, gebeuren er allerlei bovennatuurlijke dingen en spelen vreemde experimenten een belangrijke rol. Net als dat meisje krijgt Prairie om de haverklap een bloedneus. Prima serie dus om te kijken terwijl we wachten op het nieuwe seizoen van Stranger Things.

Cast

Het verhaal is bedacht door Brit Marling en Zal Batmanglij en geproduceerd door het productiebedrijf van Brad Pitt, Plan B (dat maakte o.a. 12 Years a Slave). Marling speelt zelf de hoofdrolspeelster Prairie. Een andere opvallende naam is die van Harry Potter-acteur Jason Isaacs (Lucius Malfidus), die wederom een duister personage speelt. Een veelbelovend team dus!

Dat de serie zo kort van tevoren pas werd aangekondigd, zonder promotie, was een bewuste keuze. „We vonden het leuk om het publiek die ervaring mee te geven. Zo word je een mysterie ingezogen terwijl je helemaal geen informatie vooraf hebt”, aldus Marling in Amerikaanse media.

Seizoen 2?

Of er een tweede seizoen komt, is nog niet zeker. De bedenkers zien het in ieder geval wel zitten maar of er een vervolg komt, hangt ook af van de reacties op het eerste seizoen. "Het is spannend om een pauze tussen het eerste seizoen en een volgende te nemen om te kijken hoe mensen reageren. Als we het geluk hebben dat er een vervolg komt, is dit een kans om vragen te beantwoorden”, liet Marling doorschemeren in een interview met het Amerikaanse Variety. Aangezien veel mensen na de seizoensfinale een beetje teleurgesteld zijn – want: nog veel onbeantwoorde vragen en een major cliffhanger – zit een vervolg er dik in.