Stranger Things

Stranger Things

Een ode aan cultclassics uit de 80s en 90s

Vriendschap, een vermissingszaak, een monster, geheime overheidsexperimenten en een ingedut dorpje in Amerika als decor: dat is Stranger Things in een notendop.

Auteur: Vicki Blansjaar | 21 december 2016 | 15.00 uur

Stranger Things staat sinds de zomer op Netflix en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste Netflix-series. Populairder zelfs dan hitseries als House of CardsNarcos en Orange is the New Black. Waar de horror-/sciencefictionserie dat succes aan te danken heeft? Vermoedelijk aan het feit dat de serie een feest van herkenning is voor millennials en liefhebbers van de popcultuur uit die tijd.

Stephen King

De serie is namelijk doordrenkt van jeugdsentiment. De makers, de tweeling Matt en Ross Duffer (The Duffer Brothers), zijn geboren in 1984. Zowel het verhaal als de regie en muziek (o.a. Joy Division, The Clash en Toto) zijn duidelijk beïnvloed door klassiekers uit die tijd.

Denk bijvoorbeeld aan E.T. (1982), Alien (1979), Close Encounters of the Third Kind (1978) en Twin Peaks (1990 -1991). De grootste inspiratiebron was toch wel het werk van horror- en sciencefiction-legende Stephen King, die overigens zelf een groot fan is van de show.

We willen de serie niet voor je spoilen, dus we verklappen maar één verwijzing naar de boeken van Stephen King: hoofdpersonen Will, Mike, Lucas en Dustin lijken zo uit een boek van King gewandeld te zijn. Net als in The Body en Dreamcatcher vormen ze een groepje van vier bevriende jongens die gepest worden. 

In het iconische It is het weliswaar een iets groter groepje vrienden genaamd The Losers Club, maar ook hier gaat het om hetzelfde thema: nerds die in opstand komen tegen pestkoppen. En op de kamers van de jongens zien we posters van andere cultclassics als The Thing en The Evil Dead. Ook geen toeval natuurlijk.

Stranger Things
Het verhaal

Stranger Things speelt zich af in 1983 in het slaperige plaatsje Hawkins, Indiana. De lokale politie verveelt zich er een ongeluk, tot de 12-jarige Will Byers verdwijnt als hij alleen naar huis fietst. Zijn moeder, gespeeld door Winona Ryder (genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol), gaat samen met zijn broer en de sheriff op zoek naar haar zoon. En ook zijn beste vrienden Mike, Lucas en Dustin gaan op onderzoek uit. Terwijl Will spoorloos is, verschijnt er plotseling een wildvreemd meisje in de bossen. Zou zij iets te maken hebben met de verdwijning van Will?

Daar kom je snel genoeg achter, want alle acht afleveringen staan nu op Netflix. Dus kruip maar lekker onder een dekentje en laat het nachtlampje maar aan, want dat wordt griezelen. Gelukkig heeft de serie ook genoeg grappige momenten om af en toe even bij te komen. Waarschuwing: als je eenmaal begonnen bent, wil je niet meer stoppen.

 

De tekst gaat onder de trailer verder

Seizoen 2

(let op: onderstaande tekst bevat spoilers!)

Het mysterieuze avontuur van Will, Mike, Lucas en Dustin gaat verder. Er is namelijk een tweede seizoen in de maak. Dat is maar goed ook, want de makers maken kans op een Golden Globe voor beste dramaserie. In 2017 zullen er negen nieuwe afleveringen worden uitgezonden. De streamingdienst kondigde het vervolg aan door een trailer te releasen met alleen de titels van de afleveringen. Wanneer het nieuwe seizoen begint, is nog niet bekend.

Hopelijk krijgen we snel antwoord op al die vragen waar de makers ons mee lieten zitten. Met als hamvraag natuurlijk: leeft Eleven nog in de Upside Down-wereld? En getver, hoe zit het met die gore beesten die Will uitspuugt in de laatste scene van het seizoen?