Orange is the New Black seizoen 1 - 5

Orange is the New Black seizoen 1 - 5

Over échte vrouwen met échte problemen

Orange is the New Black is een van die Netflix-series die je gezien móet hebben of héél snel moet gaan kijken. Over echte vrouwen met echte problemen en een shitload humor.

Auteur: Vicki Blansjaar | 23 december 2016 - 09.00 uur

Oranje overalls, instant noedels als ruilmiddel, moordpartijen, rellen en vriendschap: Orange is the New Black gaat over het wel en wee achter de tralies van de fictieve vrouwengevangenis Litchfield. Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde en gelijknamige memoires van Piper Kerman, een welgestelde jonge vrouw die een jaar de bak in ging voor een jeugdzonde: ze smokkelde op 24-jarige leeftijd een koffer drugsgeld van Chicago naar Brussel voor haar toenmalige vriendin (Alex in de serie). 

Diversiteit

De serie kreeg al lovende recensies na het eerste seizoen, dat vrij plotseling werd uitgebracht door Netflix in 2013. Vanwege de kritische blik op het gevangenissysteem in Amerika maar vooral vanwege de diversiteit aan vrouwen: dik, dun, wit, zwart, jong, oud, gelovig, hetero, homo, trans en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Iedere vrouw kan zich wel met één van de inmates identificeren of op zijn minst een beetje. Actrice Laverne Cox, die transgender Sophia Burset speelt en zelf ook geboren werd als man, zei hier het volgende overop de Amerikaanse radio:

"OITNB leert ons dat je wel degelijk vrouwen van verschillende rassen, leeftijden en lichaamstypen op tv kunt laten zien en dat kijkers dat ook graag willen zien." - Laverne Cox

Orange is the New Black seizoen 1 - 5
Nog twee seizoenen te gaan!

Let op: spoilers!

Dat Cox gelijk heeft, blijkt uit de enorme populariteit van de serie, die overigens ook voor mannen die het aandurven leerzaam en vermakelijk is. Inmiddels zijn we namelijk alweer vijf seizoenen verder en we krijgen geen genoeg van de dames van Litchfield. Hoewel we zagen hoe de sfeer steeds grimmiger werd, viel er nog genoeg te lachen.

Gelukkig komen er nog twee seizoenen aan. En dat is ze geraden ook, na die enorme cliffhanger van de finale van seizoen 5! Hoe loopt het af met de gevangenisopstand? We zullen nog even geduld moeten hebben voor we het antwoord krijgen op die vraag. Seizoen 6 verschijnt naar verwachting in de lente van 2018. 

Orange is the New Black seizoen 1 - 5