Narcos

Narcos

Net zo verslavend als Escobars handelswaar

Net als veel Netflix-originals maakte Narcos, een serie over drugsbaron Pablo Escobar, veel tongen los. De serie is dan ook net zo verslavend als het witte goedje waarmee Escobar zijn fortuin verdiende.

Auteur: Vicki Blansjaar | 22 december 2016 - 13.00 uur

Bijna een kwart eeuw na zijn dood is de ooit zo gevreesde Colombiaanse drugsbaron nog altijd een legende. De serie over het leven van El Patrón, waarvan inmiddels twee seizoenen zijn gemaakt en een derde en vierde in de maak zijn, werd in korte tijd mateloos populair.

Er komen hordes ‘narco(s)toeristen’ naar Escobars thuisstad Medellín, ooit het domein van zijn lucratieve maar ook gewelddadige drugsimperium, om een bezoek te brengen aan zijn graf en andere Escobar-hotspots. Tot groter ergernis van de Colombianen.

Narcos
Witte kerst

De Colombianen reageerden dan ook woedend op een metershoge poster van de serie die Netflix op 2 december, uitgerekend de sterfdag van Escobar, plaatste op een plein in Madrid. Op de poster staat een afbeelding van Wagner Moura, de acteur die Escobar speelt, met de tekst Oh, blanca Navidad (O, witte kerst). Natuurlijk een verwijzing naar zijn cocaïnehandel.

Narcos
Plata o plomo

Terug naar het verhaal. Met invloeden van The Godfather en Goodfellas vertellen de makers – vanuit het perspectief van zowel Escobar zelf als van twee DEA-agenten die de taak hebben hem uit te schakelen – het deels op feiten gebaseerde verhaal van de opkomst en ondergang van de beruchte drugsbaron.

Hoe kan iemand die zo geliefd is onder de Colombianen – een familieman met Robin Hood-imago – tegelijk zo wreed en verknipt zijn? Plata o plomo (Spaans voor zilver of lood) was zijn beroemde motto en dat is achteraf een goede samenvatting van zijn leven.

Offline kijken

Heb je de serie nog niet gezien? Lucky you, want de serie grijpt je bij de strot en je kunt nu in een ruk alle afleveringen kijken. En net als veel andere Netflix-originals zoals Orange is the New BlackHouse of Cards en Making a Murderer, kun je de serie sinds kort ook offline bekijken. Beter, want wifi in de trein werkt nog steeds voor geen meter. Je moet de serie natuurlijk wel eerst even downloaden.

Seizoen 3 én 4

Voor wie het verhaal niet kent: spoilers!

Hoewel Escobar aan het einde van seizoen 2 na een jarenlange klopjacht het loodje legt, hebben de makers aangekondigd door te gaan met de serie. Want na zijn dood duurde het ongetwijfeld niet lang tot zijn plek werd ingenomen door een volgende drugsbaron. Misschien wel een lid van het beruchte Calikartel, dé concurrent van het Medellinkartel van Escobar.

Producent Eric Newman liet al doorschemeren dat de serie expres de naam Narcos kreeg en niet Pablo Escobar, zodat de serie ook na de dood van de hoofdpersoon verder kan gaan. De oorlog tegen drugs is immers nog altijd bezig. En voor de liefhebber: een van de makers van Narcos is bezig met een serie over de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán. Je weet wel, die ene die steeds uit te gevangenis wist te ontsnappen via tunnels.

Vrouw en kinderen

Hoe ging het eigenlijk verder met Escobars vrouw en kinderen? Ook op die vraag krijgen we mogelijk antwoord in de komende seizoenen. Het valt te betwijfelen of zijn zoon Sebastián Marroquin, die zijn naam (Juan Pablo) veranderde en het land ontvluchtte, wel zo´n interessant personage is voor een serie als Narcos.

Naar aanleiding van de serie verschenen diverse interviews met hem waarin hij onder meer vertelt over zijn jeugd tussen de gangsters. Zelf koos hij voor een rustiger leven: hij werd architect. Overigens beweert hij in een boek dat hij schreef over zijn vader dat Escobar niet vermoord werd maar zelfmoord pleegde.

Seizoen 3 verschijnt in 2017, wanneer precies is nog niet bekend. Er verscheen wel al een trailer van het nieuwe seizoen. Bekijk de trailer hieronder.