House of Cards seizoen 5

Kijk House of Cards

Seizoen 5 nu bij Netflix

Macht. Onverdund. Koud. Diep rood en zwart. Gebruik, over het randje van misbruik. Vertrouwen, over het randje van verraad. Welkom in het leven van president Frank Underwood. Welkom in House of Cards 5. En Frank is niet de enige aansprekende president op het grote en kleine scherm.

Auteur: Marc van Gestel | 30 mei 2017 - 11.56 uur

(Netflix-abonnees met een Ziggo Mediabox XL kijken de serie heel eenvoudig op kanaal 150 en op alle andere manieren waarop zij graag Netflix tot zich nemen.)

Nog meer peuren in open wonden

The president runs a tight ship. Net als Netflix trouwens, want er is vrij weinig uitgelekt over het nieuwe seizoen. Maar fans weten genoeg van de losse eindjes van seizoen 4 om zich te verheugen op de komt van seizoen 5. En als ze een beetje zelfbeheersing hebben, navigeren ze vaardig om de voorspellings- en lekpagina’s op internet heen. Het koppel Frank en Claire, weer met de moreel corrupte neuzen dezelfde kant op, besluit zijn cynische wereldbeeld in te ruilen voor nog iets donkerders. 'One Nation, Underwood.'

Met nieuwe verkiezingen in het verschiet kan de serie eigenlijk niet tegenvallen: die zijn immers een rijke bron van schaakwaardige machtsspelletjes, pressure play, dreiging, druk en dominantie. Het wachten is voorbij want je kijkt vanaf nu 13 afleveringen, klaar om te bingen bij Netflix.  En wil je eerst serie 1 tot en met 4 (terug)kijken: dat red je eigenlijk alleen als je een paar dagen vrij neemt.

Het Britse kaartenhuis

House of Cards is gebaseerd op de gelijknamige Britse serie House of Cards. Maar die is niet domweg in Groot-Brittannië gekopieerd en in Amerika geplakt. De overeenkomsten zijn duidelijk, maar de verschillen zijn legio. Het Britse origineel kent maar drie seizoenen, van maar 4 afleveringen per seizoen. Dat is heel wat anders dan de 13 afleveringen per seizoen in de Amerikaanse versie. De Britse hoofdrol is voor Francis Urquhart, dus waar de naam Frank Underwood op is geïnspireerd laat zich niet eens meer raden. Ben je inmiddels zover dat je alle Amerikaanse seizoenen hebt gezien, ga dan eens op zoek naar de Britse versie. De moeite van het kijken waard, zelfs als je al helemaal verslaafd bent aan Underwood.

The American Presidents

Hoewel het er vandaag de dag soms haast op lijkt dat de echte Amerikaanse president rechtstreeks uit een tv-serie is gestapt, is ook duidelijk dat hij de inspiratie vormt voor heel veel films en series. En hij hoeft niet eens genrevast te zijn. Een bevooroordeeld lijstje favorieten:

Drama: The West Wing

De met Emmy’s overladen tv-serie over president Josiah Bartlet en zijn staf is een meesterwerk. Dramatisch en grappig, leerzaam en buiskluisterend, de serie lijkt alles te hebben. Dat komt mede dankzij de gewldige scenario’s en dialogen van Aaron Sorkin, die tot en met seizoen 4 de creatieve scepter zwaaide. Het is lang niet de enige presidentiële dramaserie. Ook te zien bij Netflix: Designated Survivor. En vast nog ergens terug te vinden: Commander in Chief.

Comedy: Veep

Selina Meyer begint dan wel als vice-president, maar verderop in de uitermate grappige tv-comedy Veep wordt ze dan toch president. Het ongemak in haar functie en in het omgaan met haar omgeving wordt er gelukkig niet minder om. Net als House of Cards is Veep gebaseerd op een Britse serie. Met de verplaatsing van de serie naar Amerika gaat niets verloren. Washington blijkt een bron van comedy, denk ook maar aan That's my Bush!, The Powers That Be en de film Dave.

Je kijkt Veep bij Ziggo Movies & Series (X)L

Actie: Air Force One

Een presidentiële actiefilm heeft maar 1 ding nodig: een president die in actie komt. Zo simpel is het. Dus Harrison Ford is de ultieme presidentiële actieheld in Air Force One. Samen met het presidentiële vliegtuig natuurlijk. Overzichtelijk plot: boeven kapen Air Force One. President pikt dat niet. Te beleven met chips en cola. Net als White House Down.

Romantische komedie: The American President

Wist je dat de resten script van The American President aan de basis hebben gestaan van The West Wing? Dan weet je het nu. Scenarist Aaron Sorkin schreef deze romantische komedie met natuurlijk weer prachtige dialogen over een Amerikaanse president die weduwnaar is en een milieulobbyiste. Zouden ze elkaar krijgen? Hint: het is een romkom. Met mooie hoofdrollen voor Michael Douglas en Annette Bening. Voor de echte TWW-fans: ontdek welke castleden van de film allemaal een rol kregen in The West Wing. 

Historisch drama: Lincoln

Tijdens wat misschien wel het belangrijkste moment in de geschiedenis van de Verenigde Staten mag worden genoemd, was Abraham Lincoln president. Slavernij, de afscheiding van de zuidelijke staten en de daaropvolgende Burgeroorlog hebben het karakter van de huidige VS gevormd. Genoeg reden voor een film over de historische figuur, president Lincoln. Er zijn nog andere historische films en series over presidenten gemaakt: , Nixon, het redelijk controversiële W. van Oliver Stone en een aantal tv-series over John F. Kennedy.

Kleurrijke politiek

Hoeveel films en series er ook zijn over de Amerikaanse president, er zijn ook heel veel blockbusters gemaakt waarin het meer over de bijfiguren of kandidaten gaat. Ook weer in verschillende genres. Een persoonlijke top-10. In willekeurige volgorde:

  • All the President’s Men (1976)
  • Wag the Dog (1997)
  • The Ides of March (2011)
  • Primary Colors (1998)
  • John Adams (2008)
  • JFK (1991)
  • The Manchurian Candidate (2004)
  • The Candidate (1972)
  • The Second Civil War (1997)
  • Mr. Smith goes to Washington (1939)