House of Cards

House of Cards

De liefde voor een narcist

Machtshonger maakt meedogenloos. In hun strijd om de macht gaan de hoofdpersonen in House of Cards over lijken. Letterlijk. Geloof ons, nooit voelde je bij een serie zo veel onmacht, verbazing en woede.

Auteur: Joep Winters | update 22 december 2017 - 14.53 uur

Als je House of Cards nog niet eerder hebt gekeken dan zul je misschien niet direct geloven dat dit een van de beste series op dit moment is. Toegegeven, zo op het eerste oog lijkt het inderdaad een behoorlijk saaie serie: lange monologen, politieke machtspelletjes, moeilijke blikken. Dat kennen we inmiddels wel. Zou je denken.

Maar wat maakt House of Cards dan zo goed? Wij denken dat het de gevoelens zijn die hoofdpersonen Francis en Claire Underwood bij je oproepen. Of beter nog, de verwarring over wat je van ze moeten vinden. In hun strijd om de macht zijn ze namelijk tot alles in staat.

Schijn bedriegt

De strijdlustige politicus en zijn vrouw komen heel sympathiek en charmant over. Maar schijn bedriegt. Want beetje bij beetje, ja heel, héél langzaam weet vooral Francis je in te palmen. In het begin lach je nog om zijn intimiderende opmerkingen. Je vergeeft hem zijn leugens. En je kijkt zelfs even weg als hij zijn boekje weer eens te buiten gaat. Want hee, we snappen allemaal dat het soms moeilijk is om politiek correct te blijven.

Maar op een gegeven moment komt het besef: de man die je zo bewondert is een monster! Een pure narcist, om niet te zeggen een psychopaat. En jij.. jij staat aan zijn kant! Jij snapt hem! En het erge is, je kunt niet meer terug. Deze man kun je niet meer haten. Ook al wil je dat nog zo graag.

House of Cards
Seizoen 6 in de maak

En precies dat, die rollercoaster van gevoelens, maakt deze Netflix-serie tot een van de beste die je de afgelopen jaren hebt gezien. En natuurlijk is het verhaal gruwelijk goed geschreven, en wordt er ook fantastisch geacteerd, met magistrale wendingen en bij vlagen nagelbijtende spanning.

Francis en Claire Underwood grijpen je vast en laten je niet meer los. Je bent dus gewaarschuwd, want er zijn al vijf seizoenen uit. Daar ben je dus nog wel even zoet mee. En heb je alle afleveringen bekeken, dan kun je binnenkort beginnen aan seizoen 6. Maar dan zónder Frank Underwood, die wordt gespeeld door de in opspraak geraakte Kevin Spacey.