Veep

Klaar voor Veep, seizoen 6?

Weinig politieke sitcoms in Amerika zijn zo succesvol als de HBO-serie Veep. Daarin probeert Selina Meyer zich als vice-president overeind te houden in het Witte Huis, terzijde gestaan door een niet al te competente staf. Politiek blijkt vaak niet het volgen van je idealen, maar het overleven in de slangenkuil van Washington D.C.

Satire heeft het best moeilijk in een tijd waarin de politieke werkelijkheid haast absurder is dan wat de schrijvers van Veep kunnen verzinnen. De serie draait in ieder geval om vice-president Meyer (gespeeld door Julia Louis-Dreyfus, bekend van Seinfeld) die van haar functie nog wat relevants probeert te maken. Lastig, want de enige relevante vaardigheid die een vp in Amerika moet hebben is een hartslag. Iedereen werkt iedereen tegen in het Witte Huis en daarbuiten, tot ergernis van Meyer. Haar ambities gaan verder dan dat. De serie blijft elk seizoen Emmy’s winnen en seizoen 6 zie je vanaf 17 april.

Lachen om de politiek

Politiek drama is een bekend genre in de VS: van de indrukwekkende The West Wing tot aan House of Cards. Politieke satire is zeldzamer. Politieke fans smulden van The Powers That Be en nu van Veep. Net als House of Cards is Veep een remake van een Britse serie.

Groot-Brittannië kent wel een lange traditie van politieke satire, denk maar aan Yes (Prime) Minister en Spitting Image. Het Britse The Thick of It (2005-2012) speelt zich af in het fictieve ministerie van Sociale Zaken en Burgerschap, met een pas aangestelde minister die het moet doen met een vastgeroeste en redelijk incompetente staf. Grote stoorzender is Malcolm Tucker (de Schotse acteur Peter Capaldi, de huidige Dr. Who), de vuilbekkende spindoctor van de Prime Minister. Voor, tijdens en na elke onvermijdelijke miskleun van de minister of haar staf probeert hij met verbale zweepslagen de boel te redden.

Lachen om de politiek Veep

Voor de productie van Veep (2012-nu) was The Thick of It al te zien in Amerika, maar zonder veel succes. BBC America zond de serie uit, maar omdat alle scheldwoorden weggepiept moesten worden, hoorde de kijker toch vooral een luide onderbroken fluittoon. Tv-netwerk ABC probeerde het nog met een remake, zonder gescheld, maar toen was de kracht eraf. Daarna begon HBO met de ontwikkeling van Veep. Met als groot voordeel: vloeken en schelden was niet zo’n issue bij de abonneezender. En de makers van The Thick of It werden benaderd. En er waren meer overeenkomsten. Reden genoeg om daar eens naar te kijken. 

Dezelfde makers van Veep
Van dezelfde makers

The Thick of It was het comedykindje van de Schotse schrijver/regisseur/producent Armando Iannucci. Hij deed satirische ervaring op bij BBC Radio. Hij paste de Britse serie aan voor HBO en produceerde de eerste vier seizoenen van Veep. Ook een groot deel van de schrijvers van de Britse serie, onder andere Tony Roche, Sean Gray en Will Smith (nee, niet die) nam hij mee. Pas vanaf seizoen 5 kwamen er ook Amerikaanse schrijvers bij.

Nog een overeenkomst: de regie. Naast Iannucci regisseerde een van de acteurs van The Thick of It, comedian Chris Addison, afleveringen van Veep. Net als Becky Martin, die ook in Groot-Brittannië al een paar afleveringen deed.

 

Spelen met de rollen

Het script wordt op dezelfde manier gemaakt bij Veep zoals Iannuci dat vroeger bij The Thick of It deed: uitgeschreven, maar met ruimte voor de acteurs om bij te dragen aan het personage. Een goede relatie tussen schrijvers en cast is daarbij noodzakelijk. Ook op de set mag nog worden geïmproviseerd, afhankelijk van of de speler zich daar prettig bij voelt.

Er wordt veel opgenomen en een eerste versie van een aflevering is vaak veel te lang. Het editproces is daarom ook best tijdrovend. Soms moeten 45 minuten teruggebracht worden tot de 28 minuten die een aflevering gemiddeld duurt. Er is wel een groot verschil: het budget. Volgens regisseur Chris Addison gaat het gerucht dat één aflevering van Veep wordt gemaakt voor het totale budget van één seizoen van de BBC-serie.

Tucker en Meyer: meer vloek dan zucht

Zowel Veep als The Thick of It zijn shows waar het om de interactie tussen de personages gaat. Maar het is duidelijk dat de kleur in elke aflevering wordt verzorgd door spindoctor Malcolm Tucker in de Britse serie en door vice-president Selina Meyer in de Amerikaanse. En vloeken speelt bij beide rollen een centrale rol. Voor Tucker had Iannuci zelfs een eigen swearing consultant aangesteld om voor zo bloemrijk mogelijke krachttermen te zorgen, die de ware waterval aan fucks kon aanvullen. Meyers vloeken verbleken daarbij.

Wat wel verschilde was dat Tucker vooral zijn slachtoffers in hoogsteigen persoon de huid vol schold, terwijl in Veep het schelden op personen vooral achter gesloten deuren plaatsvindt. Laten we het op een verschil in volksaard houden.