Nieuw: HBO-documentaire Robin Williams

Bijzonder inkijkje in Robin Williams

HBO-documentaire over de comedian bij Movies & Series XL

Van de comedykelders van L.A. tot de grootste filmrollen: Robin Williams was een ‘force of nature’. De HBO-documentaire ‘Robin Williams: Come Inside My Mind’ geeft een fascinerend beeld van Williams die verslaafd was aan de lach, drank en drugs. Nu te zien bij Ziggo Movies & Series XL.

Nanu nanu

Voor de meeste mensen in Europa brak Williams in de jaren ’70 door als het energieke en gestoorde ruimtewezen Mork from Ork in Mork & Mindy. Maar in Amerika was hij al een vernieuwende wervelwind in het comedy-circuit. En na de tv kwamen zijn filmrollen waarvan er zóveel met recht memorabel genoemd mogen worden: van The World According to Garp, via Good Morning, Vietnam, Dead Poets Society en Awakenings naar Mrs. Doubtfire, Good Will Hunting en One Hour Photo. Met rollen die alleen maar bewijzen hoe veelzijdig acteur hij was.

De documentaire neemt zijn leven door, van zijn jeugd met een vader die veel op reis was, zijn eerste stappen in het stand-up comedy circuit, zijn kennismaking met drank en drugs en zijn filmsucces. Aan het woord komen naast archief-Robin zelf, zijn collega’s uit het vak (David Letterman, Billy Crystal en Steve Martin) en zijn familie, waarbij zijn eerste vrouw Valerie veel schermtijd krijgt. 

Nieuw: HBO-documentaire Robin Williams
Lachverslaafd

Als rode draad door de documentaire loopt de verslaving van Williams. Die neemt verschillende gedaanten aan. De verslaving aan drugs (die stopte na de dood van John Belushi), aan drank (die ook stopte na de dood van Belushi, maar in 2005 weer terugkwam), maar vooral zijn verslaving aan de lach. Hij kon niet zonder de lach van een publiek. Zelfs tijdens opnames van serieuze rollen (denk aan One Hour Photo) moest hij tot vlak voor de take zijn collega’s aan het lachen krijgen. Zonder die lach was hij een depressief persoon.

Het bericht van zijn dokter dat hij aan een bepaalde vorm van dementie leed, was de grootste klap in zijn leven: hij zou nooit meer ‘Robin Williams’ kunnen zijn. Hij maakte een eind aan zijn leven.

Kijken dus. Het is een indrukwekkende documentaire geworden.

Meer HBO: