HBO: Euphoria

Euphoria: allesbehalve een luchtige tienerserie

Bij Ziggo Movies & Series L en XL

Actrice Zendaya speelt de heftige rol van een drugsverslaafde tiener in deze door rapper Drake geproduceerde HBO-serie. Aflevering 1 van Euphoria zorgde in Amerika direct voor ophef en wordt al vergeleken met de schokkende Netflix-hit 13 Reasons Why.

Euphoria kijk je met Ziggo Movies & Series XL, bekijk hier de trailer.

Auteur: Vicki Blansjaar | 26 juni 2019

Ooit was ik gelukkig, tevreden terwijl ik ronddreef in mijn eigen oerbad. Tot ik op een dag ineens keer op keer werd geplet door de wrede baarmoeder van mijn moeder Leslie’, zegt de 17-jarige Rue in de voice-over aan het begin van de eerste aflevering. Door een heftige geboorte - vlak na 9/11 – kampt Rue met psychische stoornissen die met behulp van pillen worden onderdrukt. Met als resultaat: verslaving, aan van alles en nog wat om te ontsnappen aan haar weinig euforische leven en een ‘systeem’ waarin ze zich maar geen weg weet te vinden.

Bij gebrek aan euforie

Het verhaal begint als Rue na de zomervakantie terugkeert uit rehab en zogenaamd clean weer naar school gaat. Dat ze lang niet de enige is met issues wordt snel duidelijk. Het leven van de Amerikaanse tieners in deze remake van een Israëlische serie, gaat beslist niet over rozen. De titel van de acht afleveringen tellende serie is dan ook een sarcastische verwijzing naar de toevlucht die Rue zoekt in drugs.

Reality check?

Drugs, verliefdheid, identiteit, seks… Euphoria behandelt dezelfde onderwerpen als iedere tienerserie maar dan ongecensureerd. Vooral ouders in de VS – waar naakt op tv nog steeds een dingetje is - schrokken zich dus een hoedje van al die dickpics, pillen, veel naakt en geweld.

Regisseur Sam Levinson, de zoon van Rain Man-regisseur Barry Levinson, was zelf als tiener verslaafd aan drugs en haalde veel inspiratie voor de serie uit zijn eigen ervaringen. Met de serie hoopt Levinson dat er meer dialoog en begrip komt tussen ouders en tieners. ‘In het pre-internet-tijdperk waren de verschillen tussen generaties kleiner. De komst van social media en internet heeft een gat geslagen tussen de belevingswereld van kids en ouders’, legt hij uit aan Entertainment Weekly.

Disney Zendaya en Degrassi Drake

Voor de hoofdrol van Rue koos Levinson opmerkelijk genoeg voor actrice Zendaya, vooral bekend als Disney-sterretje in onder andere de ‘geschikt voor alle leeftijden’-serie Shake it Up. De inmiddels 22-jarige actrice en zangeres maakt daarmee dus nogal een karakterswitch.

En wie herinnert zich Drake’s eerste acteerrol nog? Jep, dat was in de Canadese tienerserie Degrassi: The Next Generation in de jaren ‘00 waarin voor die tijd al best heftige onderwerpen aan bod kwamen zoals racisme, automutilatie, abortus en zelfmoord. Euphoria laat zien dat er op gebied van al deze taboes nog steeds veel werk aan de winkel is.

Heb je hulp nodig?
Deze serie gaat over heftige onderwerpen. Heb je behoefte om met iemand te praten? Dan kun je contact opnemen met MIND Korrelatie (voorheen Stichting Korrelatie): 0900-1450 (ma t/m vr van 9.00-18.00 | 15 ct p/min) vraag@korrelatie.nl | mindkorrelatie.nl

Wil je praten over zelfmoord?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 | Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of www.113.nl

Bekijk de trailer

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?

Meer HBO-series:

Empty list (select items)