De 10 beste HBO-series

De 10 beste HBO-series

Bij Ziggo Movies & Series L en XL

Meeslepende dramaseries, ontroerende coming of age-verhalen en hilarische komedies: bij Ziggo Movies & Series L en XL heb je keuze uit meer dan 100 HBO-titels. Maar welke zijn zeker weten de moeite waard? We vergeleken de IMDb-scores, recensies en impact van talloze HBO-series.

Update: 10 februari 2021

10. Boardwalk Empire

IMDb-score: 8,6

Jazz, flappers en vaudeville: de roaring twenties zijn het decor van Boardwalk Empire. In heel Amerika geldt vanaf 1920 een drooglegging: er mag geen druppel alcohol meer geschonken worden. Balen voor iedereen die wel een glaasje lust, maar goed nieuws voor de onderwereld, die wel een lucratief handeltje ziet in illegale drank. Zo ook in Atlantic City, waar de corrupte politicus Nucky Thompson de scepter zwaait. Hij ziet het verbod op alcohol als de uitgelezen manier om nog rijker en machtiger te worden.

Zowel de crew als cast van Boardwalk Empire zit boordevol bekende namen. Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street, Goodfellas) regisseerde de pilotaflevering en won daar een Emmy voor. De bedenker van de serie, Terence Winter, werkte eerder als scenarist en producent aan The Sopranos. En dan is er nog die glansrol van Steve Buscemi (Reservoir Dogs, Fargo), misschien wel de beste van zijn carrière. Als de sluwe Nucky katapulteert hij de kijker in een wereld vol corruptie en maffiapraktijken. 

Inbegrepen bij Ziggo Movies & Series L en XL.

9. Big Little Lies

IMDb-score: 8,6

Een cast vol Hollywoodsterren is het eerste dat opvalt aan Big Little Lies. Onder meer Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Alexander Skarsgård schitteren in de dramaserie. En ook achter de schermen zit een aantal zwaargewichten aan de knoppen. Showrunner David E. Kelley was het brein achter series als Ally McBeal en Boston Public, en regisseur Jean-Marc Vallée ken je misschien van prijswinnende films als Dallas Buyers Club en Wild. 

In de serie volgen we drie moeders die op het eerste gezicht een perfect leven leiden in het Californische kustplaatsje Monterey. Maar onder het oppervlak van succesvolle echtgenoten, dure huizen en voorbeeldige kinderen borrelen duistere geheimen en schandalen. Het loeispannende plot leverde Big Little Lies meerdere Emmy's en Golden Globes op én een reputatie als een van de beste series van de afgelopen jaren.

Inbegrepen bij:

8. Rome (2005 - 2007)

IMDb-score: 8,8

We schrijven 52 v. Chr. Na jarenlange strijd heeft generaal Julius Caesar net Gallië veroverd en besluit terug te keren naar Rome om daar de macht te grijpen. Maar wie een beetje heeft opgelet tijdens geschiedenisles, weet dat dit niet zo gemakkelijk ging. Het historische drama Rome vertelt over de opkomst en ondergang van Caesar, door de ogen van twee soldaten: Lucius Vorenus (Kevin McKidd) en Titus Pullo (Ray Stevenson). 

Rome wordt vaak de voorloper van Game of Thrones genoemd. Beide series draaien om de bloederige strijd om de macht en zitten vol behoorlijk expliciete scènes. En net als GoT kostte Rome een vermogen om te maken. Per aflevering werd er zo’n 10 miljoen dollar uitgegeven, onder meer aan imposante veldslagen, gigantische sets en talloze figuranten. Met succes: de serie sleepte vier Emmy’s in de wacht.

Inbegrepen bij Ziggo Movies & Series L en XL.

7. Westworld (2016 - )

IMDb-score: 8,8

Een pretpark waar bezoekers een unieke ervaring kunnen beleven, maar waar de boel op den duur volledig misgaat. In brede lijnen doet Westworld een beetje denken aan Jurassic Park. En dat is niet toevallig: wijlen schrijver en scenarist Michael Crichton is de bedenker van beide verhalen. In Westworld zijn het niet bloeddorstige dino’s, maar levensechte Wilde Westen-robots waar de bezoekers voor moeten vrezen. De serie speelt zich namelijk af in een futuristisch attractiepark met western-thema. 

Westworld is gemaakt volgens de inmiddels bekende HBO-formule: een zorgvuldig uitgewerkte fictieve wereld, peperdure sets en een indrukwekkende cast (o.a. Anthony Hopkins en Evan Rachel Wood). Met resultaat: nog nooit werd een eerste seizoen van een HBO-serie zo goed bekeken. Kwaliteit boven kwantiteit, horen we je denken. Maar ook op dat vlak scoort Westworld prima: volgens de Volkskrant is het een van de beste series van het moment. De Belgische krant De Morgen riep de thriller zelfs uit tot ‘de beste scifi-reeks aller tijden’.

Inbegrepen bij:

6. True Detective (2014 - )

IMDb-score: 9,0

Het had niet veel gescheeld of True Detective had geen onderdeel van deze top 10 uitgemaakt. Naast HBO hadden namelijk ook de zenders FX en Showtime interesse in de serie. Vanaf de eerste aflevering is het duidelijk waarom het misdaaddrama de strijd waard was: een intrigerende moordzaak, de bijzondere chemie tussen rechercheurs Marty (Woody Harrelson) en Rust (Matthew McConaughey), en de onheilspellende landschappen van Louisiana. De regie van Cary Joji Fukunaga (Beasts of No Nation, Maniac) deed de rest: True Detective sleepte in 2014 vijf Emmy’s in de wacht.

Voor het tweede seizoen gooide showrunner Nic Pizzolatto het over een andere boeg met een nieuwe zaak, omgeving en sterrencast (o.a. Colin Farrell, Rachel McAdams en Vince Vaughn). En ook seizoen drie kreeg een nieuwe invulling, met een hoofdrol voor Oscarwinnaar Mahershala Ali (Moonlight, House of Cards). Wel draait het verhaal weer rondom een lugubere moordzaak, en komen we er via flashbacks en nieuwe aanwijzingen langzaamaan achter wat er precies gebeurd is.

Inbegrepen bij:

5. The Sopranos (1999 - 2007)

IMDb-score: 9,2

Zo'n twintig jaar geleden gold televisie als het kleine, minder serieuze broertje van film. Dat we ons dat nog moeilijk kunnen voorstellen, hebben we te danken aan The Sopranos. Het drama rondom de memorabele maffiabaas Tony Soprano is namelijk van enorme invloed geweest op de kwaliteitsseries die we tegenwoordig kennen.

Bedenker David Chase liet ons zien dat tv-drama niet plat of over the top hoeft te zijn, maar introduceerde complexe personages en zorgvuldig uitgesponnen plotlijnen. Hij maakte niet zomaar een serie over de Italiaans-Amerikaanse maffia, maar sneed ook op een realistische manier moeilijke thema's aan als depressie, verslaving, traditie en identiteit. The Sopranos zette niet alleen HBO op de kaart als dé zender voor originele, cutting edge tv-drama's, maar geldt twaalf jaar sinds de laatste aflevering nog altijd als een van de beste series die ooit is gemaakt. 

Inbegrepen bij Ziggo Movies & Series L en XL.

4. The Wire (2002 - 2008)

IMDb-score: 9,3

Armoede, werkloosheid, corruptie en racisme: misdaaddrama The Wire toont niet bepaald een rooskleurig beeld van de Amerikaanse havenstad Baltimore. Het grimmige realisme van de serie is de verdienste van bedenker David Simon en scenarist Ed Burns. Zij kennen Baltimore als hun achterzak en putten voor het script veel uit hun eigen ervaringen als voormalig journalist en oud-rechercheur. Daardoor wisten ze de gebruikelijke misdaadclichés te vermijden: een bendelid is niet meteen een gewetenloze crimineel, net zoals een politieagent niet per definitie een good guy is.

The Wire kon nooit op hoge kijkcijfers rekenen en heeft zelfs nooit een Emmy in de wacht gesleept. Best bijzonder dus dat het drama meer dan een decennium sinds de laatste aflevering nog altijd heel geliefd is. Barack Obama noemde het zijn favoriete serie aller tijden, en hij is zeker niet de enige: The Wire scoort op IMDb een dikke 9,3.

Inbegrepen bij Ziggo Movies & Series L en XL.

3. Game of Thrones (2011 - 2019)

IMDb-score: 9,4

Van extravagante locaties en kostuums tot intrigerende personages en bloedstollende plotwendingen: de strijd om de IJzeren Troon houdt miljoenen kijkers al jaren aan de buis gekluisterd. Geen enkele serie won zoveel Emmy’s als Game of Thrones: het epische drama heeft er inmiddels 47 op zijn naam.

Is de mensheid opgewassen tegen de Night King en zijn leger? En wie mag zich straks de heerser van de Zeven Koninkrijken noemen? Het laatste seizoen van de GoT-reeks, dat in april 2019 van start ging, was misschien wel de serie-ontknoping met de hoogste verwachtingen aller tijden. En dat was terug te zien in de kijkcijfers. Het slotseizoen verbrak alle records; nooit eerder werd een serie zoveel gestreamd via Ziggo mediaboxen en Ziggo GO.

Inbegrepen bij:

2. Band of Brothers (2001)

IMDb-score: 9,5

Over de Tweede Wereldoorlog zijn talloze series gemaakt, maar geen van alle wordt zo gewaardeerd als Band of Brothers. Niet zo gek ook: voor de tiendelige miniserie trokken producers Steven Spielberg en Tom Hanks alles uit de kast. Zo had het drama vijfhonderd sprekende rollen en speelden zo’n tienduizend figuranten mee. Ook op de kostuums, sets en digitale nabewerking werd niet bespaard. In totaal kostte de serie 120 miljoen euro, destijds nog het hoogste bedrag dat ooit aan een serie was uitgegeven.

Band of Brothers zoomt in op het waargebeurde verhaal van de Easy Company, het 506ste regiment van de 101ste Airborne Division. We volgen de mannen langs verschillende historische momenten: van de landing in Normandië tot de inname van het Adelaarsnest van Hitler. Het zijn geen geromantiseerde heldenverhalen, maar beklemmende portretten van soldaten die bang, gefrustreerd en soms hopeloos ten strijde trokken. Zelfs nu, in de gouden eeuw van tv-drama, heeft de serie daardoor niets aan kracht en impact ingeboet.

Inbegrepen bij Ziggo Movies & Series L en XL.

1. Chernobyl (2019)

IMDb-score: 9,6

Nieuw binnen op 1 op IMDb: de HBO-miniserie Chernobyl, over de kernramp in de voormalige Sovjet-Unie in 1986. Daarmee stoot het relatief onbekende Chernobyl topfavorieten als Game of Thrones en Breaking Bad van de troon als best beoordeelde serie ooit. 

Wat de serie zo ontiegelijk goed maakt? Chernobyl is zo beangstigend dat je er bijna online jodiumtabletten van gaat bestellen. Veel mensen kennen de beelden van de ramp, maar wat er geleid heeft tot een van de griezeligste rampen van de 20e eeuw is nooit echt duidelijk geworden.

In deze vijfdelige serie reconstrueren de makers wat er zich vermoedelijk achter de smeulende resten heeft afgespeeld. Van wanbeleid en een gigantische doofpot tot de enorme offers die gewone burgers, brandweermannen en mijnwerkers brachten om de levens van miljoenen anderen te redden.

Inbegrepen bij:

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?

Meer lijstjes: