Game of Thrones-woordenboek

Game of Thrones-woordenboek

Is Game of Thrones nieuw voor je? Of kun je wel een opfrisser gebruiken voordat seizoen 8 begint? Met dit beknopte GoT-woordenboek kun je meepraten bij de koffieautomaat.

Auteur: Vicki Blansjaar | Laatste update: 31 maart 2019

A Song of Ice and Fire

Game of Thrones is gebaseerd op de epische fantasy-boekenreeks A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. Aanvankelijk waren de boeken - tot nu toe bestaande uit vijf steeds dikkere delen - van Martin vooral bekend onder fantasyfans, maar inmiddels zijn het wereldwijde bestellers.  

Het eerste boek uit de reeks, A Game of Thrones, verscheen in 1996. Martin, die met elk boek jaren bezig is, werkt nog aan deel zes en zeven. De serie loopt dus inmiddels voor op de boeken. Ook voor de boekenlezers is het daarom gissen wat er in seizoen 8 gaat gebeuren.    

Children of the Forest

Mysterieuze niet-menselijke wezens die Westeros bevolkten nog voordat de First Men voor het eerst voet aan wal zette, duizenden jaren voor de gebeurtenissen in de serie. Ze zijn een stuk kleiner dan mensen, hebben een boomschors-achtige huid en bezitten magische krachten, zoals profetische dromen (greensight) en de controle over dieren. De meeste mensen in Westeros denken dat de Children of The Forest zijn uitgestorven. Ze aanbidden de Old Gods.

Direwolf

Grote, intelligente, loyale wolven. Aangenomen wordt dat deze reuzenwolven zijn uitgestorven maar in het noorden van Westeros gelooft men dat ze nog bestaan, ondanks dat er al 200 jaar geen direwolf gezien is. In seizoen 1 vinden Ned Stark en zijn zoons een nestje van zes direwolves bij hun dode moeder. Alle Stark kinderen krijgen er een: Grey Wind (Robb), Lady (Sansa), Summer (Bran), Shaggydog (Rickon), Nymeria (Arya) en Ghost (Jon).

Dothraki

Een paardenvolk met een opvliegend temperament, een eigen taal (net als Valyrian speciaal ontwikkeld voor de serie) en eigen goden. Dothraki zijn fenomenale krijgers. 

Game of Thrones-woordenboek

Essos

Aan de andere kant van de oceaan (The Narrow Sea) ten oosten van Westeros ligt het continent Essos. Dit is het continent waar de enige twee overgebleven Targaryens, de voormalige heersers over de Seven Kingdoms, in ballingschap leven. Het continent is groter dan Westeros en bestaat onder meer uit:

 • De negen onafhankelijke stadstaten (Free Cities): Braavos, Myr, Lorath, Lys, Tyrosh, Pentos, Norvos, Qohor en Volantis.
 • De slavensteden van Slavers Bay: Astapor, Yunkai en Meereen.
 • The Dothraki Sea: de immense grasvelden in het binnenland van Essos worden bevolkt door de Dothraki. Het is dus geen oceaan maar een regio.
 • De verwoestte stad Valyria. Deze bevind zich op het Valyrische schiereiland in het zuiden van Essos. Hier komen de Targaryens oorspronkelijk vandaan.
 • Quarth: een grote handelsstad aan de zuidkust van Essos.

First Men

De eerste menselijke bewoners van Westeros voordat The Andals vanuit Essos binnenvielen, zo'n 6.000 jaar voor de gebeurtenissen in de serie. The Andals veroverden een groot deel van Westeros, alleen in het noorden wisten The First Men stand te houden.

Vandaar dat het bloed van The Andals vooral door de aderen van de noorderlingen stroomt. De huidige inwoners van Westeros stammen af van The First Men, The Andals en The Rhoynar (eveneens afkomstig uit Essos). De koning van de Seven Kingdoms heet daarom ‘King of the Andals, The Rhoynar and the First Men’.

Iron Throne

De Iron Throne is letterlijk een troon van ijzer, gemaakt van zo’n tweehonderd zwaarden van zes van de zeven huizen van Westeros die verslagen werden door Aegon I Targaryen ‘The Conqueror’.

Toen Aegon de zes koninkrijken (alleen Dorne bleef onafhankelijk) versloeg met zijn draken, maakte hij een troon voor zichzelf van de zwaarden van zijn verslagen vijanden. Daarmee is de Iron Throne zowel de fysieke als symbolische zetel voor de monarchie van Westeros en datgene waar alles om draait in de serie. De Irone Throne staat in de Great Hall van de Red Keep, het paleis van de koning, in King’s Landing.

Game of Thrones-woordenboek

King’s landing

De hoofdstad van Westeros. De koninklijke familie is hier gevestigd. De koning(in) regeert vanuit de Red Keep, waar de Iron Throne staat, over de Seven Kingdoms

Night’s Watch, The

The Wall wordt bewaakt door een militaire orde genaamd The Night’s Watch, die door de wildlings 'crows' genoemd worden vanwege hun zwarte uitrusting. Het wordt gezien als een eer om The Wall te beschermen maar het is ook een manier om een gevangenisstraf te ontlopen en een plek voor bastaardzonen.

The Night’s Watch bestaat hierdoor traditiegetrouw grotendeels uit dieven, moordenaars en ander 'tuig'. De broeders van The Night’s Watch moeten een eed afleggen voordat ze toetreden (‘take the black’). De eed houdt o.a. in dat zij de Night’s Watch alleen mogen verlaten met toestemming van de koning en dat ze een celibatair leven lijden. Het breken van de eed betekent de doodstraf.

Religies

Er zijn drie grote religies in Westeros:

 1. Faith of the Seven: de dominante religie in de Seven Kingdoms en geïntroduceerd tijdens de invasie van de Andals zo’n zesduizend jaar geleden. In seizoen 6 maken we kennis met The Sparrows, een religieuze beweging binnen de Faith of the Seven die ontstond als reactie op de armoede onder de burgers tijdens The War of the Five Kings.
 2. The Old Gods: de natuurgoden van de Children of the Forest en oorspronkelijk het belangrijkste geloof van Westeros in de tijd van de First Men. Tegenwoordig is deze religie alleen nog gebruikelijk in het noorden en voorbij de muur. De Starks geloven in de Old Gods, afgezien van Catelyn (Tully). Zij gelooft in de Faith of the Seven. 
 3. The Drowned God: de lokale religie van de Ironborn op de Iron Islands.
 4. Daarnaast is er nog de Lord of Light of R’hllor. De belangrijkste aanhangers zijn Melisandre, Stannis Baratheon en de rode priester Thoros of Myr en Beric Dondarrion, van de Brotherhood Without Banners.

Ben je benieuwd wat al deze religies precies inhouden? R.R. Martin legt het in deze video haarfijn uit:

Seven Kingdoms

Het gedeelte van Westeros ten zuiden van The Wall. Gek genoeg bestaat het koninkrijk uit negen regio's in plaats van zeven, zoals de naam doet vermoeden. De naam stamt nog uit de tijd van voor de invasie van de Targaryens, toen er nog wel zeven onafhankelijke koninkrijken bestonden op Westeros. 

Sinds de komst van de Targaryens zijn het bovendien geen onafhankelijke koninkrijken meer maar een soort provincies. Westeros telt nu acht families die heersen over deze regios en strijden om de macht. De Great Houses zijn:

 1. House Stark van Winterfell: zij heersen over het verre, ruige en koude noorden .
 2. House Baratheon: heersers over The Stormlands in het oosten en door de opstand van Robert Baratheon in het bezit van de Iron Throne.
 3. House Lannister van Casterly Rock: heersers over The Westernlands. De familie Lannister heeft veel macht in Westeros.
 4. House Tully en later House Frey van Riverrun: heersers over The Riverlands. Catelyn Tully, de dochter van lord Hoster Tully, is getrouwd met Ned Stark van Winterfell.
 5. House Arryn van the Eyrie: heersers over The Vale halverwege het noorden van Westeros.
 6. House Tyrell van Highgarden: heersers over The Reach in het zuidwesten.
 7. House Martell van Sunspear: heersers over Dorne in het uiterste zuiden.
 8. House Greyjoy van Pyke: heersers over de Iron Islands. 

  The Crownlands: deze negende regio van de Seven Kingdoms wordt geregeerd door de koning(in) zelf vanuit de hoofdstad King's Landing

Three-Eyed Raven

De laatste menselijke ‘greenseer’ die onder de Children of the Forest leefde. In de serie is hij de mentor van Bran Stark en verschijnt in zijn visioen als een raaf met drie ogen. Vandaar zijn naam. We zien hem ook als de oude tovenaar in de magische boom ver voorbij The Wall. Dit is zijn echte vorm. Hij leert Bran om zijn visioenen te gebruiken.

The Wall

In het verre noorden van Westeros staat een enorme, bijna 500 kilometer lange muur van ijs die de rest van het rijk beschermt tegen gevaarlijke wezens en wildlings aan de andere kant. De muur werd zo’n achtduizend jaar geleden gebouwd door Brandon ‘The Builder’ Stark om de White Walkers buiten te houden. Hij kreeg daarbij hulp van de Children of the Forest, die volgens de legendes magische spreuken gebruikten om de muur te beschermen tegen indringers.

The Wall wordt bewaakt door The Night's Watch, waar de Starks traditiegetrouw altijd onderdeel van hebben uitgemaakt.

Westeros

Het verhaal speelt zich af in een mythische, middeleeuwse wereld op het fictieve continent Westeros en deels op het continent Essos. Westeros is verdeeld over acht families die vechten om de Iron Throne. Dat is Game of Thrones in een notendop.

Game of Thrones-woordenboek

White Walkers

White Walkers, in de boeken The Others genoemd, zijn angstaanjagende, skeletachtige ijswezens uit het verre noorden van Westeros. De eerste White Walker is The Night King die gemaakt werd door de Children of The Forest om hen te beschermen tegen de First Men. De andere White Walkers zijn door hem voortgebracht. Wat de White Walkers precies willen is niet duidelijk, maar één ding is zeker: ze hebben kwade intenties en vormen een bedreiging voor alles wat leeft. 

De makers hebben een aparte taal laten ontwikkelen voor de White Walkers, genaamd Skroth. Volgens Peter Brown, de sounddesigner van Game of Thrones, klinkt het als ‘krakend ijs’. Maar vooralsnog hebben we ze nog nooit echt met elkaar horen babbelen.

Hoe White Walkers zich precies vermenigvuldigen is niet bekend. Wel zien we in seizoen 4 hoe een White Walker, vermoedelijk The Night King zelf, een baby neerlegt op een altaar in een soort ijsvariant van Stonehenge. Hij raakt het jochie aan met zijn ijsvinger waarna het kind lijkt te transformeren in een White Walker.

White Walkers zijn de meest gevreesde wezens in Game of Thrones omdat ze alleen gedood kunnen worden met zeldzame wapens van dragonglass of Valyrian steel.

Wights

Een soort zombies en voetsoldaten voor de White Walkers. White Walkers wekken doden weer tot leven en gebruiken deze zombies om een leger te vormen: The Army of the Dead. 

Wildlings

Wildlings zijn mensen die aan de andere kant van The Wall leven. Ze noemen zichzelf Free Folk omdat ze voor niemand buigen. Ze kiezen hun eigen leider, The King Beyond the Wall, en leven dus eigenlijk in een democratie. In tegenstelling tot de rest van Westeros

Toen The Wall gebouwd werd, leefden de wildlings al aan de andere kant en sindsdien bevinden ze zich aan de ‘verkeerde kant’ van de muur. Zuiderlingen zien wildlings namelijk als barbaren die koste wat het kost uit the Seven Kingdoms geweerd moeten worden. De grootste nederzetting van de wildlingss is het vissersdorp Hardhome. 

Winterfell

Het verre noorden van Westeros is een ijskoud niemandsland, dat al duizenden jaren geregeerd wordt door de Starks vanuit kasteel Winterfell. Het motto van de Starks is ‘Winter is Coming’ omdat de winters in het noorden het langst duren. Tegelijk wordt het gebruikt als waarschuwing voor vijanden van voorbij The Wall.

Meer Game of Thrones: