Herken de acteur of actrice in Game of Thrones – deel 3

GoT, zij ook al?

Herken de acteur of actrice in Game of Thrones – deel 3

In een serie als Game of Thrones, waarin zoveel personages het loodje leggen dat de acteurs haast niet aan te slepen zijn, is het nauwelijks mogelijk om geen bekende acteurs tegen te komen. Voor nog meer a-ha-momenten is hier alweer deel 3. Lees deel 1 en deel 2 terug.

Auteur: Marc van Gestel |22 juli 2017 - 11.00 uur

Michiel Huisman – Daario Naharis

De volgende twee liggen zo voor de hand, dat we ze eerder niet hebben genoemd, maar laten we eerlijk zijn: ze horen in dit lijstje. Als eerste Michiel Huisman, Neerlands hoop in bange dagen. Hij maakte eerst carrière in Nederland, onder andere et Phileine Zegt Sorry en Zwartboek. Daarna maakte hij de overstap naar Hollywood, waar hij onder andere een rol speelde in de muzikale HBO-serie Treme, over post-Katrina New Orleans.

Carice van Houten – Melisandre

Zeg je Michiel Huisman dan zeg je nog meer Carice van Houten, die de roodgejurkte toverkol Melisandre speelt in GoT. Net als Michiel wereldster in Nederland en ze speelde samen met hem in Zwartboek. Grote doorbraak kwam in Nederland met haar rol in Minoes. Verder kon je haar niet missen in Alles is Liefde, Valkyrie (als filmechtgenote van Tom Cruise) en in Brimstone van Martin Koolhoven.

Paul Kaye – Thoros of Myr

Wie kent nog die vreselijk irritante roodharige Brit die bij filmpremières nietsvermoedende filmsterren beledigde? Dat was Dennis Pennis, die in Game of Thrones Thoros of Myr speelt. Haast onherkenbaar. In Jonathan Strange & Mr. Norrell en Lilyhammer leek Kaye al meer op Thoros.

James Cosmo – Jeor Mormont

James Cosmo is in GoT helemaal op zijn plaats. Hij speelde net zo’n rol in Braveheart, zonder blauwe strepen op zijn gezicht. Verder kan hij je bekend voorkomen in Trainspotting en recenter zag je hem als politieagent in de BBC-serie SS-GB, een alternative history-serie, waarin Engeland de Battle of Britain heeft verloren. Maar dit terzijde :-)

Ralph Ineson – Dagmer Cleftjaw

Ook weer zo’n ‘Wat een bekend gezicht’-moment. Ralph Inseon speelde de Death Eater Amycus Carrow in de Harry Potter-films. Hij is niet de enige GoT-acteur die je in de Harry Potter-reeks voorbij hebt zien komen. Verder kun je hem kennen van First Knight en als Chris Finch in de originele The Office (dus die van Ricky Gervais).

Fantasy is fantasy

Even een zijpaadje, maar we kwamen dit filmpje tegen over 12 acteurs uit Game of Thrones die ook in de Harry Potter-films spelen. We hebben ze namelijk niet allemaal genoemd in deze reeks artikelen.

Natalia Tena – Osha

Nog een Harry Potter-alumnus: Natalia Tena speelde Auror  van het Ministerie en werd een van de leden van de Order of the Phoenix, Nymphadora Tonks. Daar trouwde ze met Remus en stierf ze in de strijd om Hogwarts. Een paar decennia terug speelde Tena ook in About a Boy, als Ellie, de vriendin die hoofdrolspeler Marcus maakt op school, terwijl hij door de rest van de school gepest wordt.

Ciarán Hinds – Mance Ryder

Ciarán Hinds heeft ook al zo’n kop voor karakterrollen. Zo speelde hij de broer van Albus Dumbledore: Aberforth Dumbledore, ook verstopt achter een lange baard. Je zag hem in Munich als de killer Carl, en in Rome als Gaius Jiulius Caesar (zie Tobias Menzies hierboven). Heb je jonge kinderen die toch naar de Engelse versie van Frozen kijken? Die kennen hem als de stem van Pabbie/Grandpa.

Anton Lesser – Qyburn

Chief Superintendent Reginald Bright uit de Britse politieserie Endeavour is eigenlijk alles wat Qyburn in GoT niet is: plichtsgetrouw, volgens de regeltjes en voorzichtig. Beide rollen worden gespeeld door Anton Lesser, die het vast heerlijk vond om weer eens iets heel anders te doen. Ken je hem niet van Endeavour, dan misschien wel als Lord John Carteret in Pirates of the Caribbean. En net als nog een paar acteurs in GoT speelde hij ook in de Britse politieke dramaserie Secret State en in Wolf Hall.

Indira Varma – Ellaria Sand

Indira Varma heeft niet de grootste rol in GoT, maar ze maakt wel indruk in Dorne. Je zag haar ook in de Britse advocatenserie Silk en in de eerder genoemde HBO-serie Rome, net als Ciaràn Hinds en Tobias Menzies. Wat zullen er een hoop reünies zijn geweest op de set van Game of Thrones. Maakt het voor de acteurs vast nóg leuker om te spelen.

Thomas Brodie-Sangster - Jojan Reed

Deze hoef je niet eens te raden, vermoeden we: dat schattige jongetje uit Love Actually, dat verliefd werd op het mooiste meisje uit de klas, dat is inderdaad Thomas Brodie-Sangster, die in GoT dus Jojan Reed speelde. Zo’n specifieke kop vergeet je niet snel. Hij speelde ook nog een van de onhandelbare kinderen in Nanny McPhee en in Wolf Hall.

Tobias Menzies – Edmure Tully

Zoek je voor je film of series een beetje arrogante, aristocratische Brit, type ambtenaar? Dan bel je Tobias Menzies. Hij speelde mee in Bondfilm Casino Royale en The Night Manager. Hij was ook Brutus in de HBO-serie Rome. Jeweetwel, die van de moord op Julius Caesar (waarover hieronder meer).