Herken de acteur of actrice in de personages in Game of Thrones – deel 2

GoT, die ken ik toch ook?

Herken de acteur of actrice in Game of Thrones – deel 2

In een serie als Game of Thrones, waarin zoveel personages het loodje leggen dat de acteurs haast niet aan te slepen zijn is het nauwelijks mogelijk om geen bekende acteurs tegen te komen. Bij sommige denk je misschien: waar ken ik die toch van? We hebben geprobeerd de meeste ‘oh ja, daar ken ik die van’-momenten te verzamelen. Dit is deel 2. Lees ook deel 1 en deel 3.

Auteur: Marc van Gestel |21 juli 2017 - 11.00 uur

Julian Glover - Grand Maester Pycelle

Julian Glover zoekt niet de saaiste rollen uit. Zo was hij Bond-villain Kristatos in For Your Eyes Only (en trouwens niet de enige GoT-acteur die we al eens in een Bond-film zijn tegengekomen). Hij was Walter Donovan in Indiana Jones and the Last Crusade, General Veers in Star Wars: the Empire Strike Back en (dat was je ongetwijfeld niet opgevallen) de stem van Aragog in Harry Potter The Chamber of Secrets.

Charles Dance – Tywin Lannister

Een hoofd dat je uit duizenden herkent: Charles Dance had al een flinke carrière achter de rug voordat hij in Game of Thrones speelde. Oudere kijkers kennen hem als Guy Perron in The Jewel in the Crown en van For Your Eyes Only, uit de Bond-reeks en de politieke thrillerserie Secret State.

Diana Rigg – Olenna Tyrell

Voor de Millennials hier: Diana Rigg was een sekssymbool in de jaren ’60 en ze speelde toen bovendien een van de hoofdrollen in een überhippe en spannende tv-serie: The Avengers. Haar rol in Game of Thrones betekende een tweede (maar eigenlijk al derde) leven in het acteervak. In 1969 was ze ook nog Bondgirl in On Her Majesty’s Secret Service, de enige Bondfilm met George Lazenby in de hoofdrol. En tot nu toe ook de enige Bondfilm waarin Bond trouwde. Niet de populairste Bondvertolking overigens.

Sean Bean - Eddard 'Ned' Stark

Is het toeval dat Sean Bean vaak rollen speelt waarin hij het einde van de serie of film niet haalt? Vast niet. Zeker is wel dat hij regelmatig een personage is met een donkere en een heroïsche kant. Denk aan Boromir in Lord of the Rings en Alex Trevelyan in Bond-film Goldeneye. Filmfans hebben hem wellicht ook nog gezien als Odysseus in Troy en wat recenter in als Mitch Henderson in The Martian.

Peter Vaughan – Maester Aemon

Hij speelde in grote films, zoals Time Bandits en Brazil, beide geregisseerd door ex-Python Terry Gilliam. In de laatste film speelde ook Jonathan Pryce. Verder zou je Peter Vaughan hebben kunnen zien in The Remains of the Day. Nóg oudere tv-kijkers met een voorkeur voor Britse sitcom kennen hem wellicht uit de gevangenis-sitcom Porridge. Wat niet te ontkennen valt is dat hij een karakteristiek hoofd heeft, dat heel geschikt was voor Game of Thrones.

Mackenzie Crook – Orell

Je kent hem als de bleue kantoormedewerker Gareth in The Office. De originele dus, de Britse versie. Grotere kans nog is dat je om hem gelachen hebt in zijn rol als piraat Ragetti in Pirates of the Caribbean.

Max von Sydow – Three-Eyed Raven

Nóg een James Bond-connectie. Max von Sydow speelde Blofeld in Never Say Never Again, de laatste Bondfilm met Sean Connery. En net als Mark Addy speelde hij mee in het Russell Crowe-vehikel Robin Hood, als Sir Walter Loxley. Maar Von Sydow heeft nog veel meer rollen op zijn naam staan, bijvoorbeeld in Escape to Victory, The Exorcist en Star Wars – The Force Awakens.

Tim McInnerny - Robett Glover

Slachtoffers van heel veel harde grappen in Blackadder waren niet alleen Baldrick, maar ook Lord Percy en Captain Darling. De ietwat bangige Percy en Darling werden gespeeld door Tim McInnerny. En liefhebbers van de betere Britse romcom kennen hem ook als Max in Notting Hill.

Roger Allam - Illyrio Mopatis

Slechts kort te zien in Game of Thrones, maar bekend van een paar series waarin hij politieman of politicus speelde. En niet de minste series overigens: Ashes to Ashes, The Thick of It (waarop de HBO-comedy Veep is gebaseerd) en Endeavour, de prequel van Inspector Morse.

Jim Broadbent - Archmaester Ebrose

Deze is leuk, want Jim Broadbent hebben we nog niet gezien. We weten alleen dat de ervaren acteur, bekend van vaak professorale rollen, in seizoen 7 zijn opwachting gaat maken. Hij was al op het grote doek te zien als de vader van Bridget Jones en als professor Slughorn in de Harry Potter-reeks. Fantasy is hem dus niet vreemd. Even afwachten wat zijn rol gaat worden. De geruchten gaan al flink in het rond: speelt hij Maester Marwyn?