Herken jij deze acteur of actrice in Game of Thrones? – deel 1

GoT, waar ken ik die toch van?

Herken de acteur of actrice in Game of Thrones – deel 1

In een serie als Game of Thrones, waarin zoveel personages het loodje leggen dat de acteurs haast niet aan te slepen zijn, is het nauwelijks mogelijk om geen bekende acteurs tegen te komen. Bij sommige denk je misschien: waar ken ik die toch van? We hebben geprobeerd de meeste ‘oh ja, daar ken ik die van’-momenten te verzamelen. En het zijn er zoveel: we hebben de lijst in drieën gesplitst. Lees ook deel 2 en deel 3.

Auteur: Marc van Gestel |10 juli 2017 - 10.00 uur

Peter Dinklage – Tyrion Lannister

Tyrion Lannister is met afstand de meest succesvolle rol uit de carrière van Peter Dinklage. Niet vies van stevige toneelrollen (Shakespeare’s Richard III, Uncle Vanya van Tsjechov), speelde hij ook in films als Elf en zowel in de Britse als Amerikaanse versie van Death and a Funeral. Ook op tv was hij te zien, in de series Entourage, Life as we Know It en Nip/Tuck. Ook al is het een flauwe woordgrap: hij is een acteur van formaat.

Liam Cunningham – Davos Seaworth

Saaie man eigenlijk, die Liam Cunningham. buiten Game of Thrones althans. Je kent zijn gezicht wel, maar je hebt geen idee meer waarvan. Je kent hem nu van Game of Thrones. Is dat niet genoeg? Oké, hij speelde ook in Clash of the Titans. En als je sf-seriefan bent: hij was Richard Tate, leider van de kolonie Carpathia, in de BBC-serie Outcasts.

Natalie Dormer - Margaery Tyrell

Natalie Dormer is er eentje voor de seriefijnproevers. In ieder geval voor degenen die The Tudors hebben gezien, waarin ze Anna Boleyn speelde. Of de zeer Britse advocatenserie Silk, waarin ze Niamh Cranitch speelde. Of, om te laten zien dat ze ook een minder zachte kant had: de Sherlockerige Amerikaanse serie Elementary. Daar had ze een verrassende dubbelrol. Liefhebbers van The Hunger Games kennen haar misschien als Cressida.

Jonathan Pryce - High Sparrow

Geen onzichtbare rollen voor Jonathan Pryce. Je zag hem als Bondboef en mediamagnaat Elliot Carver in Tomorrow Never Dies (helemaal niet geïnspireerd door Rupert Murdoch hoor). En in de Pirates of the Caribbean-franchise had hij een terugkerende rol als Governor Weatherby. Wat oudere rollen van hem waren Juan Péron in Evita (die met Madonna als Evan Péron) en Sam Lowry in Brazil, een film van oud-Monty Pythonlid Terry Gilliam.

David Bradley - Walder Frey

Hij speelt wel vaker narrige oude mannen, die David Bradley. Want ja: hij is ook de mopperende conciërge Argus Filch in de Harry Potter-films. Daarnaast heeft hij een hele carrière in het theater achter de rug, met rollen in stukken van Shakespeare en Harold Pinter. Hij is een van de drie acteurs die eerst een bijrol speelden in de Britse SF-serie Dr. Who die daarna de Doctor zelf gingen spelen.  

Mark Addy - Robert Baratheon

Als je kijkt naar The Full Monty, of naar de Amerikaanse sitcom Still Standing, waarin Mark Addy de vader en toiletverkoper Bill Miller speelt, herken je Robert Baratheon niet terug. En eigenlijk ook niet als je hem ziet als Friar Tuck in Robin Hood. Je weet wel, met die Robin Hood met het Australische accent: Russell Crowe.

Pilou Asbæk - Euron Greyjoy

De Denen infiltreren Westeros! Oké, drie dan. Liefhebbers van de politieke dramaserie Borgen herkennen in Euron Greyjoy de Deense spindocter Kasper Juul (Pilou Asbæk). En zijn ‘Borgen-vriendin’ Katrine Fonsmark (Birgitte Hjort Sørensen) mocht een paar seizoenen eerder een keertje meedoen in GoT als Karsi. GoT-fans verwachten dat zijn rol in seizoen 7 een stuk groter gaat worden. En we mogen natuurlijk Jaime Lannister niet vergeten (anders raken ook wij onze hand kwijt). Ook Nikolaj Coster-Waldau is Deens acteur. 

Clive Mantle - Greatjon Umber

Als je jong was in de Jaren ’80 heb je vast wel de tv-serie Robin of Sherwood gezien. Niet alleen memorabel om de mystieke verhaallijn en de muziek van Clannad, maar ook omdat voor het eerst een Saraceen als lid van de Merry Men te zien was. Die kwam opeens in alle latere verfilmingen voor, zoals Morgan Freeman in Robin Hood: Prince of Thieves. Nou, Clive Mantle was dus niet die Saraceen, maar Little John in de serie. En hij speelde heel lang in de Britse ziekenhuisseries Casualty en Holby City.

Mark Gatiss - Tycho Nestoris

Tegenwoordig vooral bekend als begaafd scenarioschrijver voor Dr. Who en het BBC-drama Sherlock (waarin hij ook Sherlocks broer Mycroft speelt), was Mark Gatiss in zijn vorige leven bekend van de zwarte cultcomedyserie The League of Gentlemen (‘Are you local?’).

Ed Sheeran - Lannister soldier

Nog een gastrol bekend voor seizoen 7: Ed Sheeran. Hij gaat verkleed als soldaat een lied zingen en onthulde zelf al dat Arya Stark in de scene voorkomt. Of de roodharige liedjesmaker en meisjesidool die ontmoeting gaat overleven? Gewoon kijken naar seizoen 7. Niet de eerste keer dat muzikanten in de serie te zien zijn trouwens. Gary Lightbody van Snow Patrol, Will Champion van Coldplay, Sigur Rós en de leden van Mastodon gingen Sheeran voor.

Oona Chaplin - Talisa Stark

Eigenlijk hoort Oona Chaplin niet in dit rijtje. We kennen haar vooral vanwege deze rol en vanwege haar grootvader en ster van de ‘stomme film’ Charlie Chaplin. Ze speelde ook nog een bijrolletje in de Bond-film Quantum of Solace. Nou goed dan, op de vleugels van haar opa dan maar. Speaking of familierelaties: Harry Lloyd (Viserys Targaryen) is dus de achter-achter-achterkleinzoon van de Victoriaanse auteur Charles Dickens. Weet je dat ook weer.

Ian McShane – Brother Ray

Soms komen acteurs echt maar heel even langs in Game of Thrones, maar hoopte je op een langer verblijf in de serie. Zo iemand is Ian McShane, kleurrijk acteur uit onder andere de wat oudere tv-serie Lovejoy, waarin hij een bijdehandse antiekhandelaar speelt. Daarnaast zag je hem als captain Blackbeard in Pirates of the Caribbean On Stranger Tides. En voor de echte seriefreaks: McShane speelde in The West Wing een hilarische Russische vertaler.