Recap seizoen 7 aflevering 7

What the... Westeros: recap Game of Thrones S7E7

The Dragon and the Wolf – spoiler alert!

Yes! Littlefinger is eindelijk ontmaskerd. Arya maakt op gepaste wijze een einde aan zijn manipulerende leven: met zijn eigen dolk snijdt ze zijn keel door. En wij kunnen alleen maar juichen! Voor even dan...

Auteur: Vicki Blansjaar | 22 augustus 2017 | 16.50 uur

Spoiler alert

... want seizoen 7 is alweer afgelopen. Heb je de seizoensfinale van Game of Thrones nog niet gezien? Stop dan NU met lezen, want:

De muur is deels verwoest en terwijl het ene incestueuze stel uit elkaar gaat, ontstaat er alweer een nieuwe, langverwachte romance met familiaire complicaties. The Dragon and the Wolf was een aflevering van verzoeningen, openbaringen en een ontmaskering die in de zeven Pathé-bioscopen waar de seizoensfinale werd uitgezonden met luid applaus werd ontvangen. En er was natuurlijk een wapenstilstand die direct weer gebroken werd.

Uit een seizoensfinale vol climaxen, kozen we zes hoogtepunten. En ja, die van Daenerys en Jon is er één van.

Exit Littlefinger

Korte opfrisser: The War of the Five Kings begon door toedoen van Petyr 'Littlefinger' Baelish. Want ‘chaos is a ladder’ en dus lokte hij een serie gebeurtenissen uit waardoor de Starks en de Lannisters gebrouilleerd raakten. Met alle gevolgen van dien: Ned Stark werd onthoofd, The Red Wedding enzovoorts.

Heerlijk om te zien hoe SansaArya en Bran hem eindelijk zijn verdiende loon geven. Vooral omdat dit toch vrij onverwachts kwam. Even dachten we namelijk dat Sansa onder invloed van Littlefinger haar zusje Arya zou berechten. Maar dankzij Bran The Three Eyed - Oh!... I don’t know what that means - Raven weten ze nu de waarheid.

Recap seizoen 7 aflevering 7
Cersei flikt het weer

"What’s in the box?" "Fuck off!", The Hound heeft humor! Dat het geen gezellig theekransje zou worden in de Dragonpit in King's Landing, viel te verwachten. Het was ongemakkelijk en hilarisch tegelijk. Even leek Cersei oprecht geschrokken van de krijsende wight. Maar het was natuurlijk allemaal een toneelstukje. Cersei is misschien wel bang voor The Army of the Dead maar niet van plan om haar machtspositie te riskeren. Euron vertrekt met een smoes maar in plaats van naar de Iron Islands, zet hij koers naar Essos om de Golden Company op te trommelen: een leger van 20.000 huurlingen plus olifanten.

Maar wat hebben Tyrion en Cersei eigenlijk besproken? Hij kent zijn zus toch langer dan vandaag! En wat gaat Jaime nu doen? Hij weigert zijn belofte te breken en vertrekt. Luistert hij naar Brienne en gaat hij toch naar het noorden om mee te vechten?

Recap seizoen 7 aflevering 7
Het begin van het einde?

Jon had gelijk: The Great War is here! Viserion blaast met zijn verwoestende adem een gat in de muur en The Night King blijkt over prima vliegskills te beschikken. Daarmee is de weg vrij voor The Army of the Dead om op te rukken naar het zuiden. In al het geweld zien we Tormund vluchten maar of hij veilig weg is gekomen weten we niet. Wij gunnen hem een glorieuzere dood. Bovendien: Brienne en hij moeten nog reuzenbaby’s maken!

Aegon Targaryen

Onder luid applaus van het publiek was het dan zover: Jon en Daenerys duiken met elkaar het bed in. Hoewel de romantiek van het scherm spat, is deze romance natuurlijk ook een beetje vies. Terwijl de wolf en de draak de liefde bedrijven, geeft Bran in de voice-over tekst en uitleg over de nogal dubieuze familiebanden.

Samen met Sam heeft Bran – die blijkbaar nogal willekeurige visioenen heeft – 'uitgevogeld' hoe het nou precies zit: Jon is, zoals verwacht, een Targaryen. Maar niet zomaar een. Hij is de wettige zoon van Daenerys' broer Rhaegar Targaryen en Ned’s zus Lyanna Stark: Aegon Targaryen. Robert’s Rebellion was dus gebaseerd op een leugen. Lyanna werd niet ontvoerd door Rhaegar; ze hield van hem en ze trouwden zelfs. Dat maakt Jon Aegon de rechtmatige erfgenaam van de Iron Throne. Hoe toepasselijk zou het zijn als hij volgend seizoen op de rug van Rhaegal klimt, die vernoemd is naar zijn vader.

Recap seizoen 7 aflevering 7
Liefdesbaby?

Daenerys herhaalt opnieuw dat ze onvruchtbaar is. Maar is een of andere gekke heks wel de juiste informatiebron, vraagt Jon zich af. Hoe dan ook: al dat geklets over een potentiële Targaryen-baby kan maar één ding betekenen: dit krijgt nog een staartje. 

En waarom kijkt Tyrion eigenlijk zo bezorgd als hij Jon de kamer van Daenerys in ziet glippen? Is hij ook verliefd op haar of wordt hij verscheurd door schuldgevoel? Feit is dat zijn zus ook in verwachting zegt te zijn en we weten niet precies wat hij met haar besproken heeft.

Theon heeft weer ballen

Althans, juist doordat hij die niet meer heeft, heeft het knietje in zijn kruis weinig effect. Hij wint het van de bazige Ironborn en overtuigt de rest ervan om Yara te gaan zoeken. Met een beetje geluk ontdekt hij dat Euron in Essos de Golden Company is gaan halen. En mocht het hem lukken om zijn zus te bevrijden en zijn oom te verslaan, zou Theon dus de controle over de Iron Fleet terug kunnen krijgen. En misschien zelfs wel over de Golden Company. Want wie betaalt bepaalt. Maar hebben Daenerys en co genoeg duiten?

Dat was het alweer

Meld je alvast aan voor GoT-rehab, want we hebben nu nog maar één seizoen te gaan. En het duurt nog wel even voor de strijd om de Iron Throne verdergaat: nog zeker tot de zomer van 2018 maar waarschijnlijk nog tot 2019. Seizoen 8 telt tot overmaat van ramp maar zes afleveringen. Winterslaapje dan maar?