Recap seizoen 7 aflevering 5

Recap Game of Thrones S7E5

Eastwatch – spoiler alert!

Mysterieuze briefjes, oude bekenden, draken aaien en spannend nieuws voor de koninklijke familie. De alweer 5e aflevering van dit seizoen zat wederom bomvol cruciale details. We kozen er vijf.

Auteur: Vicki Blansjaar | 8 augustus 2017 | 13.07 uur

Koning Gendry First of His Name?

Acteur Joe Dempsie was al gespot op de set en inderdaad: Gendry is terug! In seizoen 3 zagen we hem al roeiend Dragonstone verlaten nadat hij met hulp van Davos ontsnapte uit handen van Melisandre. Gendry windt geen doekjes meer om zijn afkomst en stelt zich aan Jon voor als de bastaard van wijlen koning Robert Baratheon, ofwel de laatst overgebleven potentiële troonopvolger.

Er zou wel eerst een koning aan te pas moeten komen om hem als zoon van Baratheon te erkennen. Zou Jon als King in the North bereid zijn om dit voor Gendry te doen, als hij dat wil? Zelf lijkt Jon geen enkele ambitie te hebben om koning van de Seven Kingdoms te worden. Bovendien: ‘bad things (White Walkers) are coming.’

Waren Rhaegar en Lyanna getrouwd?

We wisten al wie Jon’s echte ouders zijn: prins Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark. Maar er is meer. Terwijl Sam niet op zit te letten, leest Gilly namelijk een belangrijke passage voor uit een boek van een oude maester. Daarin staat dat Rhaegar zijn huwelijk met Elia Martell liet ontbinden om in het geheim te trouwen met Lyanna, voordat ze allebei de dood vonden. Dit zou betekenen dat Jon geen bastaardzoon is maar een legitieme zoon van de voormalige kroonprins van de Seven Kingdoms. Gamechanger! Drogon heeft het in ieder geval al door: Jon is een Targaryen en mag hem best aaien.

Beschuit met muisjes voor de Lannisters?

Groot nieuws voor de koninklijke familie. Er is een kleine Lannister op komst, althans dat zegt Cersei. Zou het een manier zijn om Jaime aan zich te binden? Is ze echt zwanger? Volgens de profetie die Cersei als jong meisje kreeg van heks Maggie zou de ‘dramaqueen’ drie kinderen krijgen. Voor nu lijkt Jaime overtuigd. Die kus: bah!

Littlefinger in de bocht

In Winterfell kibbelen Arya en Sansa weer als vanouds. Arya vertrouwt haar zus niet en Baelish maakt hier handig gebruik van door de Stark-zusjes tegen elkaar op te zetten. Hij zorgt dat de spionerende Arya een briefje van Sansa aan Robb vindt. Sansa schreef het briefje in seizoen 1 onder druk van Cersei.

In het briefje schrijft ze dat haar vader Ned samenspande met Roberts broers en vraagt Robb om trouw te zweren aan Joffrey. Robb besefte destijds dat zijn zus het briefje nooit zelf geschreven kon hebben. Het is nu de vraag hoe Arya het briefje zal interpreteren. Haar argwaan is in ieder geval weer gevoed.. want: chaos is a ladder.

Wanted: wight

Jon komt aan bij de Eastwatch om Tyrions plannetje uit te voeren: vang ten noorden van de muur een wight en overtuig daarmee Cersei van het bestaan van de ondoden, The Army of the Dead en de White Walkers. Jon gaat met een onwaarschijnlijk maar indrukwekkend gezelschap op pad. Gendry gaat mee, gewapend met een enorme hamer, het lievelingswapen van zijn vader, koning Robert.

Jorah Mormont is ook terug en gaat mee, net als de mannen van The Brotherhood Without Banners. The Hound en wildlingleider Tormund hebben zich ook aangesloten. Aan de slagkracht van de groep zal het dus niet liggen.

We want more!

Haal je winterjas dus alvast uit de kast. De voorlaatste aflevering van dit seizoen – Death is the Enemy (71 minuten) – neemt ons aanstaande maandag mee voorbij de muur. Jon en co gaan wights en White Walkers treiteren. Nog maar 152 minuten te gaan! Bekijk hieronder de preview van aflevering 6.