Recap seizoen 7 aflevering 4

Recap Game of Thrones S7E4

The Spoils of War - spoiler alert!

Dracarys! Na drie afleveringen vol dialogen werd ons geduld beloond met vuur, chaos, Drogon, Qyburns enorme kruisboog en natuurlijk een giga cliffhanger. Uit een aflevering vol hoogtepunten kozen we er vijf.

Auteur: Vicki Blansjaar | 8 augustus 2017 |  13.07 uur

Chaos is a ladder

Waar hebben we dat eerder gehoord? In seizoen 3Bran – pardon, de Three Eyed Raven – herhaalt een uitspraak van Baelish uit een gesprek met Varys. Bran laat daarmee doorschemeren dat hij meester-manipulator Littlefinger doorheeft. De grote vraag: weet hij echt alles?

Dossier dolk

In seizoen 1 vermoordde een huurmoordenaar Bran bijna met de dolk, toen hij in coma lag na zijn val. Zijn moeder Catelyn ging op zoek naar de eigenaar van de zeldzame en kostbare dolk. Dat bleek Baelish te zijn. “There’s only one dagger like this in the Seven Kingdoms, it’s mine”, vertelde hij haar; hij zou de dolk verloren zijn in een weddenschap met Tyrion. Het was het begin van de War of the Five Kings.

De vraag is dus: wat voert Littlefinger - die plotseling ‘vergeten’ is dat de dolk van hem was - nu weer in zijn schild met dit vreemde cadeau? Sansa trekt zijn motieven in twijfel, volgens haar wil hij er in ieder geval iets voor terug. En weet Bran de Three Eyed Raven nu wie hem destijds wilde vermoorden?

Stark-reünie

Emotioneel momentje: Arya’s reünie met Sansa in de crypte van de Starks. We kunnen niet wachten op haar weerzien met Jon, met wie ze de beste band had. Overigens zei haar halfbroer/neef bij hun afscheidsknuffel in seizoen 1 dat ze niet zo hard moest knijpen omdat zijn hart anders zou stoppen. Nu maar hopen dat dit geen voorbode was. Of was het een hint van de makers? Want klopt Jon's hart na zijn 'wederopstanding' eigenlijk nog wel?

Het weerzien met Bran – die nogal wat minpunten scoort op empathie sinds hij de Three Eyed Raven is –  is een stuk minder hartelijk. Wel geeft hij haar - vast niet zonder reden - de eerder genoemde dolk die van Valyrian steel gemaakt blijkt te zijn. Mooi wapen voor het verslaan van White Walkers of misschien zelfs wel The Night King. De sparsessie met Brienne belooft in ieder geval veel goeds.

Dracarys!

Als Dany hoort over de strijd bij Highgarden – de zoveelste militaire tegenslag - besluit ze het advies van Olenna Tyrell op te volgen: ‘be a dragon’. De tijd van strategie is voorbij en het is tijd voor actie. De Lannister-soldaten hebben geen schijn van kans tegen de Dothraki en Drogon, die ons eindelijk laat zien waar hij toe in staat is.

Alleen Bronn kan nog wat tegenwicht bieden door Drogon te raken met de enorme kruisboog van Qyburn. Drogon herstelt zich en de fantheorie dat een van de draken onderdeel wordt van The Army of the Dead kan dus vooralsnog van tafel. Of heeft Qyburn de pijl vergiftigd?

Voor Jaime ziet het er slecht uit. In het laatste shot van de aflevering zakt hij in zijn zware harnas naar de bodem. Is dit het laatste beeld van Jaime? Waarschijnlijk niet, in GoT is iemand pas echt dood als het in beeld is. Redt Bronn hem opnieuw ‘uit de brand’? Of schiet Tyrion, die van een afstand toekijkt, zijn broer nog te hulp?

Grotsymboliek

Dany lijkt eindelijk overtuigd van het bestaan van de White Walkers. De Children of the Forest maakten de muurtekeningen in de grot bij Dragonstone. Ze tonen hoe ze samen met de First Men tegen de White Walkers optrokken (War of the Dawn). Maar we zagen ook de mysterieuze spiraal weer terug. Het lijkt er op dat de White Walkers dit symbool kennen van hun makers. Is dit hun manier om te zeggen dat ze nog een appeltje te schillen hebben met de Children of the Forest? 

Het onderonsje in de grot is ook om een andere interessant: er wordt heel voorzichtig geflirt en we weten wat er de laatste keer gebeurde toen Jon alleen was met een vrouw in een grot.