Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9

Recap: Game of Thrones s6 - aflevering 9

Na een seizoen vol bizarre wendingen en zenuwslopende cliffhangers, is het tijd voor de grote ontknoping! Lees hier de recap van de voorlaatste aflevering.

Auteur: Vicki Blansjaar | 21 mei 2016 | 16.00 uur

Battle of the Bastards

Zoals elk seizoen was deze voorlaatste aflevering een nóg groter spektakel dan alles wat we tot nu toe al hebben gezien. En ook dit jaar zaten we weer op het puntje van de bank. Want wat was het weer episch! Modderig, bloederig, gruwelijk en mooi tegelijk. Met de langverwachte knokpartij tussen Jon en Ramsay als absolute hoogtepunt.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9
De oude manier

Het gevecht tussen de twee bastaarden zit er al een paar afleveringen aan te komen. We zien hoe Jon, Sansa en Ramsay elkaar de dag voor de bloedige confrontatie ontmoeten op het slagveld. Jon stelt voor om het conflict in een 1-op-1-gevecht op te lossen: “Duizenden mannen hoeven niet te sterven. Slechts één van ons. Laten we het op de oude manier oplossen.”

Maar Ramsay gaat liever de strijd aan. Hij heeft immers een beduidend groter leger dan Jon en Sansa. Die nacht probeert Sansa haar halfbroer er nog een laatste keer van te overtuigen dat hij Ramsay niet moet onderschatten. Ze drukt hem op het hart dat hij zich aan de tactiek van Davos - die overigens achter het verschrikkelijke lot van Shireen komt - moet proberen te houden. Het is daarbij cruciaal dat Ramsay als eerste aanvalt en niet andersom. Hij zal proberen om Jon uit de tent te lokken. En dat gebeurt ook.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9
Prooi

Zoals Sansa al voorspelde: Ramsay heeft een ziek spelletje bedacht om Jon van zijn stuk te brengen en Rickon is ten dode opgeschreven. Hij laat de jongen van zijn kant van het slagveld naar de andere kant rennen, naar zijn broer. Maar zodra de jongste Stark-telg het op een lopen zet, begint Ramsay pijlen op hem af te vuren.

Hij weet dat Jon niet lijdzaam toe zal kijken terwijl zijn halfbroertje als prooi wordt afgeschoten. Jon springt op zijn paard in een wanhopige poging Rickon te redden. Maar als hij hem bijna heeft, raakt Ramsay Rickon in het hart en ziet Jon zijn broertje voor zijn ogen sterven. Buiten zinnen van woede stormt hij op Ramsay af en doet precies waar Sansa hem nog zo voor gewaarschuwd had.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9
Bloedbad

Wat volgt is een gigantisch bloedbad. De pijlen vliegen Jon en zijn mannen om de oren en de lijken stapelen zich letterlijk op. Als de Boltons Jon en zijn leger omsingelen, lijkt het toch echt gedaan te zijn. Er ontstaat paniek, de mannen raken in de verdrukking en slaan op de vlucht. Jon valt en dreigt vertrapt te worden onder de voeten van vluchtende wildlings. Maar dan verschijnen de blauwe banieren van de Nights of the Vale aan de horizon. Petyr Baelish heeft Robin Arryn, het neefje van Sansa en Jon, overgehaald zich in de strijd te mengen.

Zijn cavalerie overloopt het leger van Ramsay. De doorgedraaide bastaard vlucht naar Winterfell in de hoop dat hij vanachter muren nog een kans maakt. Maar Jon heeft hem door en is hem gevolgd samen met Tormund en de reus Wun Wun, die de poort openbeukt met zijn laatste krachten.

Hongerige honden

Ramsay staat er behoorlijk beroerd voor en ziet een 1-op-1-gevecht nu toch wel zitten. Maar Jon, die het slagveld op miraculeuse overleefd heeft, lijkt onverslaanbaar. Hij ontwijkt de pijlen van Ramsay en werkt de sadist tegen de grond. Met zijn vuisten begint hij het gezicht van Ramsay te bewerken. Maar als hij Sansa ziet stopt hij en laat het aan haar over om haar wrede (ex-)echtgenoot af te maken.

En dat doet ze geheel in Bolton-stijl. Ramsay vertelde Jon en Sansa vlak voor de veldslag pesterig dat hij zijn honden al zeven dagen niet gevoerd had en dat ze dus wel trek hadden in een hapje. Dat had hij beter niet kunnen doen. Ramsay wordt onder toeziend oog van Sansa door zijn eigen honden opgepeuzeld en krijgt zo eindelijk zijn verdiende loon. Go Sansa!

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9
Koekje van eigen deeg

Door al het geweld in het noorden zou je bijna vergeten dat het in Meereen ook nog steeds niet pluis is. In de vorige aflevering zagen we al dat de stad onder vuur lag. Dany is terug en een stamelende Tyrion - dat zien we niet vaak! - probeert de situatie uit te leggen terwijl ze bestookt worden met vuurballen.

Maar de drakenkoningin is niet boos. Integendeel! Ze is vastbesloten de masters voor eens en altijd een lesje te leren. De slavendrijvers - dan nog in de veronderstelling dat het een gelopen race is - eisen dat Daenerys zich overgeeft en de stad verlaat. Maar ze geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Haar trouwe draak Drogon verschijnt aan de horizon en pikt haar op. Samen met Rhaegal en Viserion, die los zijn gebroken, geven ze de masters een koekje van eigen deeg. De vuurspuwende monsters steken hun schepen in de fik en en Daario slacht samen met de Dothraki de Sons of the Harpy af.

Vloot

Eind goed al goed! Maar er is meer. Want als een geschenk uit de hemel komen Yara en Theon ook nog even op visite met hun vloot, net nu Daenerys schepen nodig heeft. Aanvankelijk is ze achterdochtig en haar raadgever Tyrion zit al helemaal niet op de Greyjoys te wachten. Yara en Theon hadden even niet op de kleine man, die Theon eerder het leven zuur heeft gemaakt, gerekend. Maar ze weten Dany er toch van te overtuigen om de handen ineen te slaan. En dat is vooral te danken aan Yara, die Dany met haar charme voor zich weet te winnen. Ze zijn hun wrede oom Euron voor en vertellen Dany over zijn snode plannetjes om haar voor zijn karretje te spannen.

Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 9
Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)