Recap: Game of Thrones s6 - afl. 8

Recap: Game of Thrones s6 - aflevering 8

De grote ontknoping van het zesde seizoen van Game of Thrones nadert. Blik hieronder terug met onze wekelijkse recap! Let op: spoilers!

Auteur: Vicki Blansjaar | 14 juni 2016 | 13.00 uur

Een nieuw gezicht

De aflevering begint met de zwaargewonde Arya die uit wanhoop naar het toneelgezelschap van haar voormalige doelwit lady Crane vlucht. De actrice ontfermt zich over haar, maar moet dit met de dood bekopen. Terwijl Arya ligt bij te komen,maakt The Waif korte metten met lady Crane, waarna ze de achtervolging op haar doelwit inzet. Het lukt Arya met veel pijn en moeite om haar achtervolger naar een schuilplaats te lokken waar een kaars brandt en Needle is verstopt. Zodra de moordlustige griet binnenkomt, dooft Arya de kaars. In het donker maakt het gewonde meisje tenminste nog een kans.

Wat zich daarna afspeelt, zien we niet. Maar het was beslist geen gezellig theekransje. Dat blijkt wel als in de volgende scène het verminkte gezicht van the Waif aan de wand van the House of Black and White prijkt. Arya heeft haar kwelgeest verslagen. 

Jaqen lijkt tevreden en zegt dat Arya nu niemand is geworden. Maar Arya is klaar met zijn spelletjes. “Mijn naam is Arya Stark van Winterfell en ik ga naar huis”, vertelt ze hem resoluut. Na twee seizoenen training laat hij haar gewoon gaan. We vragen ons af wat al die scènes in the House of Black and White dan voor nut hebben gehad. Was dit slechts een manier om de verhaallijn rond Arya gaande te houden? Of gaat dit uitstapje nog een rol spelen in het vervolg van de serie? Een ding is zeker: Arya is geen tutje meer. En wie op haar dodenlijstje staat, moet rekening houden met een getrainde moordmachine.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 8
Juiste moment, juiste plek

In Mereen verveelt Tyrion zich kapot. Varys vertrekt voor een geheime missie, maar waarheen weten we niet. Om de tijd te doden begint Tyrion moppen te tappen om de altijd serieuze Missandei en Grey Worm aan het lachen te maken. Maar de rust is van korte duur. De masters vallen de haven binnen met hun schepen en bombarderen de pyramide. Alles schudt op zijn grondvesten en de moed zinkt Tyrion in de schoenen. Maar gelukkig is daar Daenerys, die weer eens precies op het juiste moment, op de juiste plek is.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 8
Moraalridders

Arya’s oude vijand Sandor Clegane is op oorlogspad na de moord op brother Ray en diens volgelingen door leden van de Brotherhood Without Banners (BWB). Hij komt een groepje brothers tegen en slacht ze een voor een af met zijn bijl. Even later loopt hij Beric Dondarrion en Thoros of Myr tegen het lijf, de leiders van de BWB. Waar kennen zij elkaar ook alweer van? Wij moesten het ook even opzoeken: Arya en The Hound brachten een paar seizoenen geleden tijd met ze door toen Sandor de kleine Stark gevangen hield. Ook belangrijk om te weten: de brothers zijn aanhangers van de Lord of Light. Beric is al een aantal keer doodgegaan maar Thoros blijft hem tot leven wekken met blood magic.

Hoe dan ook, de groep staat toevallig net op het punt de mannen die verantwoordelijk waren voor de moord op brother Ray op te hangen, vanwege rebellie. Na wat gekibbel mag The Hound twee van hen eigenhandig om zeep helpen. Als hij aanstalten maakt om ze eens lekker te martelen, wordt hij tegengehouden. De moraalridders van de Brotherhood hangen namelijk alleen mensen op. Schoorvoetend gaat hij akkoord, waarna Beric en Thoros hem vragen zich bij hen aan te sluiten en ten strijde te trekken tegen de White Walkers in het noorden.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 8
Trial by combat

De kans op een Cleganebowl (The Hound versus zijn broer The Mountain) zou dan kleiner worden, aangezien The Mountain zich juist in het zuiden ophoudt bij King’s Landing. Bovendien heeft de High Sparrow puberkoning Tommen ervan overtuigd om trial by combat af te schaffen. The Hound en the Mountain zullen dus niet zo snel in deze setting oog in oog met elkaar komen te staan. De High Sparrow is Cersei zo wederom te slim af: ze moet het straks tijdens haar proces zonder The Mountain stellen.

En dat is flink balen voor Cersei. We zagen The Mountain deze aflevering namelijk even in actie en dat was behoorlijk angstaanjagend. Hij rukt in één beweging het hoofd van een bijdehante fanaat van de Faith Militant af.

Maar zoals we van Cersei gewend zijn, geeft ze de moed niet op. Samen met evil genius Qyburn werkt ze aan een nieuw plannetje. Hij vertelt haar dat ‘de geruchten’ waar zijn. Wat dit plan precies inhoudt, is niet duidelijk. Wij gokken dat Cersei weet heeft van een grote voorraad wildfire. De Mad King wilde dit vlak voor zijn dood inzetten tegen de inwoners van King’s Landing. De kans zit er dik in dat de dramaqueen er wel raad mee weet.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 8
Troef

Broerlief Jaime probeert ondertussen nog steeds Riverrun te veroveren van de Blackfish. Hij krijgt bezoek van Brienne en Pod, die de opdracht hebben gekregen om een brief van Sansa aan haar oom te overhandigen. Sansa hoopt namelijk dat haar oom bereid is haar te helpen Winterfell terug te pakken.

Jaime ziet dit scenario wel zitten omdat hij dan zonder bloedvergieten zijn missie kan voltooien. Hij geeft Brienne, met wie hij een goede band heeft, de kans om de Blackfish ervan te overtuigen de strijd (voor nu) op te geven. Maar de Blackfish weigert zijn geboortegrond te verlaten.

Jaime zet daarom de troef van de Frey's in. Hij stuurt Edmure, die sinds de Red Wedding door de Frey’s gevangen werd gehouden, naar de poort van Riverrun om toegang te eisen. Hij is namelijk de rechtmatige erfgenaam van Riverrun en de mannen zullen hem dus gehoorzamen. Zodra hij binnen is, beveelt hij de soldaten van zijn oom om hun wapens neer te leggen. Het leger van de Frey’s en Lannisters krijgt vrije toegang tot het kasteel. De Blackfish vlucht samen met Brienne en Pod en helpt ze ontsnappen met een bootje. Zelf besluit hij achter te blijven om vechtend aan zijn einde te komen.

Terwijl een bloedbad na vorige week toch echt aanstaande leek, lieten de makers ons deze week nog even in spanning. Volgende week is het dus hoog tijd voor de Battle of the Bastards. In de trailer van de alweer een na laatste aflevering van dit seizoen zien we dat Jon Snow en Ramsay Bolton eindelijk de confrontatie aan zullen gaan. Let the games begin!

Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.