Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6

Recap: Game of Thrones s6 - aflevering 6

Vanaf 6 juni bij HBO

Lees onder de afbeelding onze recap van Blood of My Blood en je bent weer helemaal bij. Heb je de aflevering nog niet gezien? Stop dan nu met lezen!

Auteur: Vicki Blansjaar | 31 mei 2016 | 10.00 uur

Burn them all

Na de tragische dood van Hodor vorige week, kan Bran wel een meevaller gebruiken. Meera sjouwt met hem door de sneeuw terwijl hij nog steeds niet reageert en visioen na visioen krijgt.  

Hij ziet onder meer Daenerys’ vader Aerys Targaryen (de Mad King) en hoort hem schreeuwen: “burn them all”. Kort daarna ziet hij hoe Jaime, the Kingslayer, de koning neersteekt omdat Aerys - zo blijkt nu - dreigde alle inwoners van King’s Landing met wildvuur te verbranden.

Hoewel Jaime dit dus voorkomen heeft, ziet Bran daarna een grote ontploffing. Zou hij naast het verleden ook in de toekomst kunnen kijken? Dit zou kunnen betekenen dat wildvuur nog een grote rol gaat spelen in de serie. Een populaire theorie onder fans is dat Cersei wildvuur zal gebruiken tegen de High Sparrow en de Faith Millitant, of tegen Daenerys en haar leger. En wat te denken van de White Walkers?

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6

Terug naar het heden: Bran en Meera worden weer aangevallen door zombies en hun dagen lijken geteld. Maar dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek: Bran’s verloren oom Benjen blijkt nog te leven, althans ‘n soort van. De laatste keer dat we hem zagen was in seizoen 1, toen hij  als First Ranger van de Night’s Watch vermist raakte tijdens een patrouille achter de muur.

Hij vertelt Bran dat hij door White Walkers vermoord is, maar dat de Children of the Forest hem gered hebben met dragonglass, één van de weinige wapens waar een White Walker niet tegen kan. Ook zegt hij dat Bran nu als Three Eyed Raven de White Walkers op een dag moet verslaan.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6
Needle

Deze aflevering wordt daarnaast Arya herenigd met haar zwaard Needle. In de vorige episode kreeg ze de opdracht een moord te plegen om te bewijzen dat ze klaar is om de Many Faced God te dienen. Niets blijkt minder waar: tijdens het uitvoeren van de opdracht bedenkt ze zich, en op het laatste moment slaat de beker met gif uit de hand van haar slachtoffer, een actrice.

Ze slaat direct op de vlucht en keert terug naar de plek waar ze haar zwaard, Needle, had verstopt toen ze in de leer ging bij Jaqen H'ghar. Wat zou ze van plan zijn? Het zal in ieder geval niet makkelijk worden, want Jaqen H’ghar stuurt zijn andere leerling - the Waif- achter Arya aan om haar te vermoorden. "Don’t let her suffer", drukt hij haar op het hart.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6
Familie

Een minder geslaagde reünie is die van Sam en zijn familie in Horn Hill. Sam hoopt hier een veilig onderkomen voor Gilly en little Sam te vinden, maar vreest ook de reactie van zijn norse vader. Die stuurde Sam naar Castle Black om een 'echte' kerel te worden en ziet weinig in zijn ambitie om measter te worden. Bovendien heeft hij een bloedhekel aan wildlings.

Sam verzwijgt daarom waar Gilly vandaan komt. Gilly valt echter al snel door de mand als ze tijdens het avondeten vertelt hoe Sam een White Walker doodde voorbij de muur. Randyll is woedend en stuurt Sam weg. Gilly en de baby mogen blijven, om Sams moeder een plezier te doen. Maar Sam besluit dezelfde nacht te vluchten met zijn gezin én Heartsbane; het familiezwaard van drakenglas.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6
Boetedoening

De grote afwezigen van deze aflevering zijn Sansa, Jon en Brienne. Wat we wel te weten komen, is dat Brynden Tully (the Blackfish) inderdaad Riverrun in handen heeft zoals Littlefinger Sansa in de vorige aflevering influisterde. Even een korte geschiedenisles: Riverrun is de geboorteplaats van de moeder van Sansa, Bran en Arya: Catelyn Stark. Bran is de erfgenaam van Riverrun, maar het kasteel werd door Walder Frey (die trouw is aan de Baratheons en Lannisters) ingenomen tijdens de Red Wedding. Daarna greep hij met steun van de Lannisters de macht in het gebied. Mogelijk kan Brynden zijn achternichtje Sansa en Jon helpen om Winterfell terug te veroveren en Rickon te redden. Maar eerst zal hij Riverrun moeten verdedigen.

Walder Frey is op zijn zachtst gezegd not amused dat Riverrun in handen is van de Tully’s. Gelukkig voor hem kan hij rekenen op steun uit King’s Landing, waar het even tot een confrontatie lijkt te komen tussen de Faith Militant, de Tyrells en de Lannisters. Als Margaery op het punt staat haar Walk of Atonement te doen, marcheert het leger van Tyrells onder leiding van Jaime de stad in. Dit had een bloedbad moeten worden, ware het niet dat de High Sparrow de onervaren koning Tommen gemanipuleerd heeft. Onder toeziend oog van duizenden Westerosi sluiten hij en Margaery een verbond met ‘The Faith’.

Margaery hoeft geen boetedoening meer te doen, maar het valt te betwijfelen of haar plotselinge bekering echt is. Het lijkt waarschijnlijker dat ze iedereen om de tuin leidt, zeker omdat ze haar broer Loras - die nog vastzit - nooit in de steek zou laten. Tommen ontslaat vervolgens zijn oom/vader Jaime als Kingsguard en draagt hem op om Walder Frey uit de brand te helpen en Riverrun terug te pakken. Walder blijkt overigens nog een belangrijke troef in handen te hebben. Hij houdt Edmure Tully, de broer van Catelyn Stark die ook op de Red Wedding was, nog steeds gevangen.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6
Houten paarden

Waar geen van de kemphanen in Westeros erg in hebben, is dat een blonde veroveraar op het punt staat de Narrow Sea over te steken. Om daar te komen heeft Daenerys duizend schepen nodig. De vorige aflevering hebben we al geleerd dat er aan de overkant nóg een Alexander de Grote in de dop grote plannen heeft; Euron Greyjoy. Hij is van plan Dany voor zich te winnen en kan haar de vloot geven die ze nodig heeft.

De laatste scene van de aflevering is wederom voor drakenkoningin. We zien hoe ze er in de woestijn plotseling vandoor gaat om even later op de rug van haar draak Drogon terug te keren. De khalasar zijn behoorlijk geïmponeerd door het gigantische beest. Als Khaleesi vervolgens ook nog een opzwepende speech geeft, zijn de mannen om: ze zijn bereid voor haar de overtocht te maken.

Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 6
Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)