Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5

Recap: Game of Thrones s6 - aflevering 5

We zijn alweer halverwege! Nog maar vijf afleveringen te gaan en dan zit het er weer op. Lees onder de afbeelding onze recap van The Door en je bent weer helemaal bij. Let op: spoilers!

Auteur: Vicki Blansjaar | 23 mei 2016 | 15.00 uur

Will the north remember?

Sansa is op oorlogspad. Ze confronteert Petyr met wat Ramsay haar heeft aangedaan. “Did he cut you?”, vraagt hij haar. Ze geeft geen antwoord, maar dat is ook niet nodig. We vrezen het ergste. Brienne staat op de achtergrond te popelen om Littlefinger een kopje kleiner te maken, maar zover komt het niet. Petyr biedt Sansa zijn excuses aan en vertelt haar dat Sansa’s oom Brynden Tully, ‘the Blackfish’, een leger heeft verzameld bij Riverrun. Hij kan haar mogelijk helpen.

Aanvankelijk wil Sansa niets van Petyr aannemen, maar ze bedenkt zich. Ze stuurt Brienne naar Riverrun om te controleren of het waar is wat hij zegt. Zelf gaat ze met Jon, Melisandre, Ser Davos, schildknaap Podrick en wildling Tormund – die overigens een oogje heeft op de potige Brienne - op weg naar Winterfell. Het plan is om onderweg zoveel mogelijk kleinere families uit het noorden over te halen zich bij hen aan te sluiten.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5
Laatste kans

Hun zusje Arya krijgt ondertussen een laatste kans om te laten zien dat ze klaar is om the Many Faced God te dienen. Haar mentor Jaqen H'ghar stuurt haar op pad om een moord uit te voeren. Het slachtoffer is een actrice. Arya vindt haar en kijkt naar het toneelstuk waar ze in speelt.

In het stuk wordt Arya's hele familie belachelijk gemaakt. Ze ziet onder andere hoe een acteur die haar vader Ned moet voorstellen wordt onthoofd. Het publiek juicht zelfs. Hij wordt neergezet als een barbaarse lomperik, die op een klungelige manier een straatsgreep probeerde te plegen.

Aan het gezicht van Arya is te zien dat het hele schouwspel haar niet koud laat. Betekent dit dat ze nog steeds ‘iemand’ is? Dat ze nog steeds Arya Stark is die droomt om Cersei en Ilyn Payne te vermoorden? Ze spreekt vervolgens openlijk haar twijfels uit over de opdracht die Jaqen H’ghar haar heeft gegeven. “A servant does not ask questions”, corrigeert hij haar.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5
Hold the door

De andere overgebleven Stark-telg Bran krijgt het deze aflevering zwaar te verduren. Hij krijgt twee flashbacks waarin hij twee fundamentele feiten te weten komt. In de eerste flashback ziet Bran dat de Children of the Forest de eerste White Walker hebben gemaakt om zichzelf te beschermen tegen de mens.

Maar tijdens die flashback gaat er iets gigantisch mis. Een White Walker ziet Bran en pakt hem bij zijn arm. Hierdoor kan de White Walker zien waar hij in het heden is. Binnen de kortste keren staat er een leger zombies voor zijn neus. In aflevering 3 zagen we al dat Bran’s gaven sterker zijn dan gedacht. Hij roept zijn vader in een flashback en Ned lijkt hem te horen. Het lijkt er dus op dat Bran het verleden kan veranderen, al is het voor een paar seconden.

In de tweede flashback ziet Bran Hodor als kind en komt erachter dat hij eigenlijk Wylis heet. Ondertussen vallen de zombies en White Walkers de grot van de Three Eyed Raven aan waar hij, Meera en Hodor zich schuilhouden. Bran draagt Hodor vervolgens op de deur dicht te houden zodat Meera met Bran kan vluchten. Hodor zet alles op alles om Bran te redden. “Hold the door”, blijft hij schreeuwen tot het laatste moment.

In zijn flashback ziet Bran hoe de jonge Wylis een aanval krijgt en kermend van de pijn ‘hold the door’ blijft roepen tot hij alleen nog ‘hodor’ uit kan brengen. Hodor heeft waarschijnlijk dus altijd geweten wat hem te wachten stond. Toch offert hij zich in de laatste, hartverscheurende scène van deze aflevering op om Bran te redden. Bran en Meera weten te ontkomen. De Children of the Forest komen om, net als Bran’s direwolf Summer en de Three Eyed Raven. Zal Bran nu de plek van de Three Eyed Raven in de boom innemen?

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5
De Salt Throne

Yara claimt de Salt Throne tijdens The Kingsmoot, een bijeenkomst van Ironborn-leiders. Theon wordt gezien als de wettige erfgenaam, maar zoals afgesproken wijst hij zijn zus aan als troonopvolger: “She is your rightful ruler!” Maar dan stapt oom Euron, die in aflevering 2 koning Balon uitschakelde, naar voren. Hij belooft de Ironborn dat hij de wereld zal veroveren met de hulp van Daenerys, die volgens hem staat te springen om een echtgenoot met een sterke vloot. Is dit misschien de oplossing om haar enorme leger naar Westeros te verschepen?).

Hoe dan ook, met die belofte heeft hij de Ironborn in zijn zak. Hij wordt tot koning gekroond en wil gelijk zijn neef en nicht uitschakelen. Yara en Theon voelden de bui al hangen en zijn met de beste schepen van de vloot op de vlucht geslagen. Waar gaan ze heen? Naar The Wall misschien om zich bij Sansa en Jon te voegen?

Afscheid

Bij Vaes Dothrak verklaart Jorah eindelijk de liefde aan Dany en vertelt haar dat hij besmet is met greyscale. Hij wil haar verlaten om te voorkomen dat ook zij besmet raakt. Maar Khaleesi accepteert dit niet. Overmand door emotie beveelt ze hem om een medicijn te vinden tegen greyscale zodat hij weer aan haar zijde kan strijden. Overigens weten we al dat er een medicijn is, iets redde immers het leven van prinses Shireen.

Na Daenerys’ overwinning op de Khals is het tijd om terug te keren naar Meereen. Hoe zal ze reageren op de plannen van Tyrion en Varys om de burgeroorlog in Meereen de kop in te drukken?

Deze twee masterminds hebben ondertussen de hulp ingeschakeld van een collega van Melisandre, Kinvara. Zij is eveneens een priesteres van de God of Light maar niet zomaar eentje. Ze is namelijk ‘hogepriesteres’ van de tempel van Volantis. Varys vertrouwt haar niet en stelt haar kritische vragen. Maar daar lijkt Kinvara niet gevoelig voor, Varys is geen partij voor haar. Ze helpt hem herinneren aan een aantal pijnlijke gebeurtenissen uit zijn jeugd. “Knowledge has made you powerfull, but there’s still so much you don’t know”, fluistert ze de onthutste Varys toe.

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5
Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 5
Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)