Recap: Game of Thrones s6 - afl. 4

Recap: Game of Thrones s6 - aflevering 4

In deze vierde aflevering kwamen de gebeurtenissen in Westeros en Essos in een flinke stroomversnelling met machtige bondgenootschappen als gevolg. Lees hieronder onze recap. Let op: spoilers!

Auteur: Vicki Blansjaar | 17 mei 2016 | 16.00 uur

Weerzien

De eerste reünie van deze aflevering is die van Sansa en Jon die elkaar na jaren terugzien bij Castle Black. Jon had besloten dat het welletjes geweest was bij de Night’s Watch, maar nu zijn halfzus plotseling voor zijn neus staat loopt alles anders. Terwijl Sansa strijdvaardiger is dan ooit tevoren, is Jon eigenlijk moegestreden. Sansa weet hem er toch van te overtuigen dat ze samen Winterfell terug moeten veroveren van de moordlustige Warden of the North Ramsay Bolton.

Als Jon ook nog een brief vol gruwelijke dreigementen krijgt van de kersverse Lord Bolton, is ook voor hem de maat vol. Ramsay bedreigt niet alleen Sansa en de Wildlings maar laat ook weten dat hij Rickon in zijn kerkers heeft opgesloten. Rickon's reisgenoot Osha is inmiddels al ten prooi gevallen aan Ramsay.

De Wildlings zijn bereid Jon en Sansa te helpen, maar zelfs met hun hulp is het leger niet groot genoeg om Ramsay aan te kunnen. Maar dat probleem zou wel eens sneller opgelost kunnen zijn dan Jon en Sansa durven dromen. Petyr Baelish is namelijk toevallig naar The Vale afgereisd om de jonge lord van The Eyrie, Robin Arryn (zijn voormalig stiefzoon), voor zijn karretje te spannen. Hij overtuigt hem ervan zijn nicht Sansa te hulp te schieten, die voor zover Littlefinger weet nog in handen is van Ramsay (aan wie hij haar overigens zelf heeft uitgehuwelijkt).

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 4
Powervrouwen

Een ander weerzien is dat van Theon en Yara. Theon biedt zijn zus zijn steun aan en besluit haar te helpen om de troon van de Iron Islands op te eisen na de dood van hun vader Balon Greyjoy.

Yara schaart zich daarmee in het gezelschap van een groeiend rijtje sterke vrouwen, met aan kop Daenerys – zeker na deze aflevering. Dany maakte deze aflevering haar reputatie als The Unburnt meer dan waar. Ze moet voor de leiders van de Dothraki verschijnen om toegelaten te worden tot de tempel van de Dosh Khaleen, de weduwen van de Khals. Maar daar zit Khaleesi nauurlijk niet op te wachten. 

Daario en Jorah hebben haar inmiddels gevonden en willen haar redden. Maar Dany kan prima haar eigen boontjes doppen. Ze steekt de tempel met Khals en al in de fik. In de laatste, veelbesproken scène van deze aflevering, loopt de Mother of Dragons ongeschonden door de vlammenzee naar buiten. Dit tot groot ontzag van de Dothraki. Knielend geven ze zich aan haar over. Betekent dit dat Daenerys de Dothraki-stammen aan haar nu al immense leger toe kan voegen?

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 4
Ondertussen in Mereen

Tyrion en Varys doen er ondertussen nog steeds alles aan om de vrede te herstellen in Mereen. Ze nodigen de slavendrijvers uit voor een gesprek en spreken af dat slavernij wordt afgeschaft, maar dat zij hier een overgangsperiode van zeven jaar voor krijgen. Dit tot grote onvrede van de vertrouwelingen van Daenerys, de Unsullied-voorman Grey Worm en voormalig slaaf Missandei.

Gezamenlijke vijand

In King's Landing houdt de High Sparrow Margaery en de wanhopige Loras nog steeds gevangen. Hoewel de Tyrells en de Lannisters elkaar niet uit kunnen staan, zorgt hun haat voor de Sparrows dat ze een gezamenlijke vijand hebben. Cersei overtuigt oma Olenna Tyrell ervan haar leger in te zetten tegen de Sparrows.

Al met al lijkt deze aflevering de opmaat naar grote confrontaties, van King's Landing en Winterfell tot Mereen en de Iron Islands. Let the games begin!

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 4
Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Recap: Game of Thrones s6 - afl. 4
Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.