Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale

The Winds of Winter (SPOILERS!)

Game of Thrones seizoen 6 zit er helaas alweer op. Geniet nog even na met onze recap van de knallende seizoensfinale!

Auteur: Vicki Blansjaar | 28 juni 2016 | 16.00 uur

O my god! Meer dan dat konden we na de seizoensfinale van Game of Thrones niet uitbrengen. Wat een ‘explosief’ slot! En wat balen we dat het alweer afgelopen is. De komende weken voorzien we trillende handen en GoT-de la Tourette op maandagavond. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan gesprekstof bij de koffieautomaat. Mooi weertje hè buiten?

Lees onder de afbeelding verder. Heb je de seizoensfinale nog niet gezien? Ga je dan snel schamen en stop nu met lezen. Je mag weer terugkomen als je je huiswerk gedaan hebt.

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
BOOM!

Het was een aflevering die gelijk al begon met een knal, in de vorm van Cersei’s zoete wraak welteverstaan. Dat ze de boel op zou blazen met vaten wildfire, zat er natuurlijk al aan te komen (Bran zag het in ‘n visioen). Maar dat maakte het niet minder spectaculair om de Sept of Baelor de lucht in te zien gaan vlak voor Cersei’s proces. In één klap is de dramaqueen verlost van al haar vijanden. Gniffelend schenkt ze nog een wijntje in. Proost!

Exit High Sparrow en Faith Militant. Houdoe Margaery, Loras (die nog wel even de ster van de Faith in zijn hoofd gekerfd krijgt), Mace Tyrell en vele anderen. Oja, en Cersei neemt Septa Unella (shame, shame, shame) ook nog even onder handen die haar tijdens haar gevangenschap het leven zuur maakte. Ze laat haar martelen door The Mountain.

Kortom: Cersei is terug en hoe! Zelfs broer/lover Jaime, die na de overwinning bij Riverrun terugkeert naar Kings Landing, wordt nu wel een beetje bang van zijn zus. Puberkoning Tommen, Cersei’s laatste overgebleven kind, trekt het niet meer en springt uit het raam. Cersei kroont zichzelf vervolgens tot de nieuwe koningin.

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
King in the North

Maar deze 69 minuten durende aflevering had nog veel meer voor ons in petto. Een woedende Davos confronteert Melisandre met de gruwelijke dood van prinses Shireen Baratheon, die door onder toeziend oog van haar vader Stannis op de brandstapel werd verbrand. Jon Snow verbant daarop de roodharige heks van Winterfell. Hij wordt vervolgens uigeroepen tot de nieuwe King in the North, met dank aan een vlammende speech van cool kid Lady Mormont. De huizen in het noorden zweren hem na zijn overwinning op de Boltons nu wel hun trouw.

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
Targaryen

Via zijn helderziende doch kreupele broertje Bran zien we ook eindelijk hoe het nu precies zit met de afkomst van Jon. Bran krijgt de rest van de flashback van zijn vader bij de Tower of Joy te zien, waar hij eerder al een deel van zag. De populaire fantheorie L+R=J blijkt inderdaad te kloppen: Ned vindt zijn stervende zus Lyanna in de toren. Ze smeekt hem om haar pasgeboren zoon als bastaard aan te nemen om hem te beschermen. Jon is dus niet de bastaardzoon van Ned maar van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark. En dat heeft nogal wat gevolgen: Jon is dus niet alleen familie van Daenerys, hij heeft in theorie ook recht op de Iron Throne! Maar dat weet hij zelf natuurlijk nog niet.

Zijn zusje Sansa heeft er weer een ongewenste aanbidder bij. Littlefinger, de mastermind achter de verrassingsaanval van de Nights of the Vale, blijkt weer eens een dubbele agenda te hebben (de Iron Throne bemachtigen) en ook nog eens een oogje op Sansa. Maar die moet niks van de gluiperd hebben. We zijn benieuwd hoe hij dit gaat opvatten.

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
Wraakpasteitje

Ondertussen loopt hun kleine zusje Arya ook nog steeds rond. Ze duikt op bij Riverrun (dat hadden wij ook niet aan zien komen) waar Walder Frey een feestje geeft om de overwinning te vieren. Maar het feestje duurt niet lang, want de jonge, wraakbeluste assassin heeft het op hem gemunt. Ze beschikt nu over de krachten om de gedaante van iemand anders aan te nemen. Alvorens ze de moordenaar van haar halve familie de keel doorsnijdt (tijdens The Red Wedding) en haar identiteit onthult, voert ze hem eerst een pasteitje gemaakt van zijn eigen zoons. Bah!

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
Alliantie

Dan nog wat huishoudelijke mededelingen over deze aflevering: Sam en Gilly bereiken de Citadel in Oldtown waar Sam maester wil worden. Maar hij krijgt niet het warme onthaal waar hij op hoopte. Na wat administratief gedoe wordt hij uiteindelijk toch toegelaten tot de immense bibliotheek. Hij is zo blij als een kind. Superleuk, maar wat dit precies toevoegt aan het plot is nog niet helemaal duidelijk. Ongetwijfeld is dit een opstapje naar een rol die Sam in de toekomst gaat vervullen.

In Dorne tot slot wordt duidelijk wat Varys in zijn schild voert. Hij ontmoet Olenna Tyrell en Ellaria Martell, in de hoop een alliantie te sluiten met Daenerys tegen de Lannisters. Nu haar kleinkinderen en zoon Mace zijn omgekomen bij de wildfire-aanslag van Cersei, heeft Olenna hier mogelijk wel oren naar.

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
Winter

We sluiten het seizoen in stijl af met Daenerys. De drakenkoningin heeft inmiddels koers gezet naar de Seven Kingdoms met haar immense vloot, draken, de Dothraki en nieuwe bondgenoten Yara, Theon, Varys en Tyrion. Vlak voor ze vertrekt dumpt ze Daario Naharis wel nog even. Hij past niet meer in het plaatje van Dany en mag in Meereen blijven om daar de boel op orde te houden. Arme Michiel. Tyrion wordt Hand of the Queen als dank voor zijn wijze raad.

Winter is inmiddels aangebroken; dat werd ook wel tijd. Jammer genoeg is er nog steeds geen White Walker-apocalypse geweest. Hopelijk schrijft R.R. Martin 'n beetje door. Kom maar op met seizoen 7!

Recap: Game of Thrones s5

Omdat de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 5 alweer 10 maanden geleden werd uitgezonden, hebben we de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Game of Thrones s6 - recap seizoensfinale
Mis niks van Game of Thrones en kijk de complete serie met Ziggo Movies & Series XL!

Deze serie zit in het pakket Movies & Series XL. Dat zijn honderden films, meer dan 50 extra zenders en exclusieve toegang tot HBO-series.

Je kunt dat pakket los bestellen voor € 11,95 per maand. Movies & Series XL is ook inbegrepen bij Alles-in-1 Max.

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)