Game of Thrones seizoen 5

Game of Thrones seizoen 5

Als alle hoop verloren lijkt

Het rommelt in King’s Landing. Lukt het de Lannisters om aan de macht te blijven na een serie fikse tegenslagen?

Auteur: Vicki Blansjaar | Laatste update: 28 december 2018

Dat je niet te gehecht moet raken aan de personages in Game of Thrones, wordt dit seizoen opnieuw pijnlijk duidelijk. Gevilde lichamen, levende verbrandingen, verraad, misbruik, religieus geweld en vergiftiging: het is dit seizoen behoorlijk hommeles in alle windstreken van Westeros en Essos.

Bekijk de recap:
Game of Thrones seizoen 5
Jon Snow stuit op verzet binnen de Night's Watch

Jon Snow krijgt een nieuwe rol binnen de Night’s Watch. Dit zorgt voor onvrede bij een deel van de mannen. Lukt het hem om hun respect te verdienen? Ondertussen verzamelen zich aan de andere kant van The Wall duistere krachten.

Een nieuwe Lannister op de troon

In King’s Landing heeft Tommen de Iron Throne overgenomen na de moord op zijn broer Joffrey. Zal het hem wel lukken om respect van zijn onderdanen te verdienen? Als hij te maken krijgt met religieus geweld, wordt de jonge koning zwaar op de proef gesteld.

Meereen

Daenerys krijgt in Essos hulp uit onverwachte hoek. En die hulp kan ze goed gebruiken als het volk van Meereen tegen haar in opstand komt.

Spoiler alert
Verder lezen op eigen risico
 
De belangrijkste gebeurtenissen:

Nóg meer weten over dit seizoen? Dan ontkom je niet aan spoilers. Lees hieronder belangrijkste gebeurtenissen per personage terug.

Jon en de Night's Watch

Seizoen 5 markeert het meest epische gevecht tot nu toe: The Army of the Dead valt Hardhome (een grote nederzetting van de wildlings) aan. Jon, die bij de wildlings is om vrede met ze te sluiten, weet ternauwernood te ontsnappen en doodt voor het eerst een White Walker met zijn zwaard Longclaw van Valyrian steel

Het seizoen eindigt met de grootste cliffhanger tot nu toe: de muitende soldaten van Castle Black zijn hun kersverse wildling-sympathiserende Lord Commander zat. Eén voor één steken ze op hem in. Dit is het punt waarop ook de boekenlezers niet weten hoe het met Jon afloopt. Als we de geruchten mogen geloven, is er nog hoop voor Jon. In seizoen 6 zien we of Jon deze moordaanslag overleeft. 

Stannis en Melisandre

Stannis’ poging om Winterfell in te nemen, loopt uit op een fiasco. Op aanraden van de roodharige priesteres Melisandre heeft hij zijn bloedeigen dochter Shireen geofferd aan de Lord of Light. Maar zijn offer is tevergeefs. Stannis’ halve leger smeert ‘m en de Boltons verslaan hem. Zelfs Melisandre kiest het hazenpad en keert terug naar de Night's Watch.

Gewond blijft Stannis achter op het slagveld. Tot overmaat van ramp komt Brienne of Tarth ook nog even haar gram halen voor de moord op zijn broer Renly. Of ze hem ook echt afmaakt, laten de makers niet zien.

Cersei's Walk of Atonement

Ook dramaqueen Cersei had het dit seizoen behoorlijk zwaar. Na de dood van haar zoon koning Joffrey, heeft haar jongste zoon Tommen het stokje overgenomen. Tot ergernis van zijn moeder trouwt de puberkoning met Margaery Tyrell. Cersei probeert zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken en zoekt steun bij de Sparrows: religieuze fanaten die de Faith of the Seven aanbidden. Ze geeft ze wapens en zo wordt de Faith Militant geboren, een groepering die King’s Landing met grof geweld wil verlossen van ‘zondaars’.

De sfeer in King’s Landing wordt er op zijn zachtst gezegd niet beter op. De Faith Militant pakt Loras, de broer van koningin Margaery, op vanwege zijn relaties met mannen. En ook Margaery belandt in de kerker omdat ze loog over zijn ‘zondes’. Cersei lijkt haar zin te krijgen, maar de Sparrows keren zich tegen haar. Ze heeft zelf namelijk ook behoorlijk wat lijken in de kast: haar zoon Tommen zit als product van inteelt onterecht op de troon en haar neefje Lancel (met wie ze het bed deelde), doet een boekje over haar open.

Als boetedoening moet Cersei in de veelbesproken seizoensfinale in adamskostuum door de straten van King’s Landing lopen. De scène duurt 4 minuten en is ronduit pijnlijk om naar te kijken. Cersei wordt uitgejoeld, bespuugd en bekogeld met drek.

Jaime

Jaime Lannister probeert ondertussen zijn dochter Myrcella - die hij net als Joffrey en Tommen heeft verwekt bij zusterlief Cersei - weg te halen uit Dorne waar ze is uitgehuwelijkt aan prins Trystane Martell. Hij en Cersei vrezen voor haar leven nadat prins Oberyn Martell in King’s Landing is vermoord.

Prins Doran laat Myrcella uiteindelijk gaan op voorwaarde dat Myrcella’s verloofde een plek krijgt in de raad van de koning. Oberyn’s minnares en moeder van zijn vier dochters, Ellaria, neemt echter wraak en vergiftigt Myrcella door haar bij vertrek een ‘kus des doods’ te geven.

Brienne, Sansa en Arya

Ook de ontheemde Brienne of Tarth heeft het moeilijk. Ze heeft Catelyn Stark beloofd om haar dochters te beschermen, maar Arya en Sansa zitten niet op haar hulp te wachten.

Sansa zit onder de plak bij huichelaar Petyr ‘Littlefinger’ Baelish. Hij huwelijkt haar uit aan de bastaardzoon (Ramsay) van Roose Bolton, de man die haar broer Robb vermoordde (tijdens The Red Wedding) en daarna werd benoemd tot landvoogd van het noorden. De Boltons hebben sindsdien haar vroegere thuis Winterfell in handen. Bij de belegering van Winterfell nam Ramsay Theon Greyjoy gevangen, die bij de Starks opgroeide. De wrede Ramsay martelde hem en houdt hem sindsdien als een soort huisslaaf, die hij Reek noemt.

Pyschopaat Ramsay dwingt Reek om Sansa weg te geven bij het huwelijk, en laat hem toekijken hoe hij Sansa op hun huwelijksnacht verkracht. Uiteindelijk schiet Theon/Reek haar toch te hulp als de Boltons in gevecht zijn met Stannis. Ze grijpen hun kans en springen samen van het fort naar beneden.

Arya zien we voor het laatst in Braavos bij shapeshifter Jaqen H’ghar. De Stark-telg is bij hem in de leer in the House of Black and White om ‘niemand’ te worden. Op een dag ziet ze pedofiel Ser Meryn Trant lopen, die op haar moordlijst staat omdat hij haar zwaardvechtleraar vermoordde. Ze volgt hem naar een bordeel, steekt als een bezetene op hem in en prikt zijn ogen uit alvorens ze zijn keel doorsnijdt. Jaqen straft haar en Arya wordt blind.

Daenerys en Tyrion

Tyrion Lannister is samen met meester-manipulator Varys op de vlucht nadat hij zijn vader Tywin vermoordde, die hem ten onrechte ter dood veroordeelde voor de moord op zijn neefje Joffrey. Varys haalt de gedeprimeerde dwerg over op zoek te gaan naar Daenerys Targaryen, en zich bij de haar aan te sluiten. Na wat omzwervingen en ontvoeringen belandt het zwarte schaap van de Lannisters samen met verrader Jorah Mormont (die besmet is met greyscale) in een fighting pit in Meereen. De drakenkoningin is hier met haar leger Unsullied-krijgers neergestreken, maar heeft veel vijanden in de stad. Ze spaart de slimme Tyrion en neemt hem in de arm als adviseur.

De gemaskerde Sons of the Harpy, voormalige slavendrijvers, komen ondertussen in opstand. Om te voorkomen dat de situatie in Meereen verder uit de hand loopt, trouwt Daenerys met een van de vroegere leiders. Bij een groot gladiatorentoernooi wordt Daenerys aangevallen door de Sons. Khaleesi’s draak Drogon schiet haar te hulp, ze klimt op zijn rug en vliegt weg. Haar minnaar, strijder Daario Naharis (Michiel Huisman), blijft samen met Jorah en Tyrion achter. Het laatste wat we zien van Daenerys is dat ze samen met haar koppige draak in the middle of nowhere op een berg zit en ontdekt wordt door een clan van duizenden Dothraki.

Wist je dat?
  • De makers voor dit seizoen een wereldrecord aan Emmy Awards voor één enkel seizoen wonnen? Ze wonnen maar liefst 12 van de 24 nominaties!
  • Jon Snow begin 20 is als hij de 998e Lord Commander van de Night’s Watch wordt? Hoe oud hij precies is op dat moment, is niet helemaal zeker. Wat we wel weten is dat hij in seizoen 1 ongeveer 17 jaar oud was.
Hoe kijk ik Game of Thrones

Hoe kan ik Game of Thrones kijken?

In 4 stappen kijk je alle seizoenen van Game of Thrones bij Ziggo met Movies & Series (X)L.