Game of Thrones seizoen 1

Game of Thrones seizoen 1

Maak kennis met de Starks

We ontmoeten de Starks. One big happy family, maar niet voor lang. In een vergeten uithoek roert zich een kille vijand.

Auteur: Vicki Blansjaar | Laatste update: 20 december 2018

Begin februari 2012 werd Game of Thrones voor het eerst in Nederland uitgezonden. In dit eerste seizoen maken we kennis met het fictieve continent Westeros en de familie Stark uit de boeken van schrijver George R.R. Martin.

De zeven koninkrijken van Westeros worden geregeerd door koning Robert Baratheon. Samen met zijn valse vrouw Cersei Lannister heerst hij vanaf de Iron Throne in de stad King's Landing.

Bekijk de recap:
Game of Thrones seizoen 1
The Mad King

Robert Baratheon wist de Iron Throne te bemachtigen toen hij in opstand kwam tegen de vorige koning, Aerys II ‘The Mad King’ Targaryen. Om zijn positie als koning te versterken, vraagt Baratheon zijn oude vriend Eddard (Ned) Stark om zijn adviseur, ‘Hand of the King’, te worden.

Het is een positie waar Stark niet bepaald om staat te springen. Hij blijft liever in zijn thuisstad Winterfell, waar hij als 'King in the North' heerst over het koude noorden van Westeros. Hij vertrekt met flinke tegenzin naar King’s Landing en neemt zijn dochter Sansa mee om uitgehuwelijkt te worden. En ook zijn jongste dochter Arya gaat mee om te leren zich als een dame te gedragen. 

The Night’s Watch

Ned's bastaardzoon Jon Snow sluit zich aan bij The Night’s Watch, een speciale eenheid die een gigantische, eeuwenoude muur van ijs in het noorden bewaakt die gebouwd is om ‘wildlings’ en ander kwaad buiten te houden. Zijn andere zoon Bran krijgt een ernstig ongeluk en blijft samen met zijn moeder Catelyn, oudste broer Robb en de kleine Rickon achter in Westeros. 

Wraak

Zowel de rol van Hand of The King als die van bewaker bij de Night’s Watch blijkt al snel geen gemakkelijke. En ook de andere Starks krijgen het onder het juk van de familie Lannister zwaar te verduren.

Ondertussen lopen op een ander contintent, Essos, de wraaklustige zoon en dochter van de afgezette koning Targaryen rond. En als er dan ook nog draken in het spel komen, de koning een noodlottig ongeluk krijgt en er onduidelijkheid ontstaat over de troonopvolging, barst de strijd om de Iron Throne los.

Spoiler alert
Verder lezen op eigen risico
 
De belangrijkste gebeurtenissen:

Nóg meer weten over dit seizoen? Dan ontkom je niet aan spoilers. Lees hieronder de belangrijkste gebeurtenissen terug.

White Walkers

De eerste aflevering begint gelijk goed: we krijgen een eerste glimp van de White Walkers als de broeders van de Night's Watch tijdens een patrouille aan de andere kant van The Wall worden aangevallen door de mythische ijsmonsters. Een van hen weet te ontkomen en slaat op de vlucht. Hij wordt ontdekt door de mannen van Ned Stark, die hem - in het bijzijn van zijn zoons - onthoofdt als deserteur. Voor hij sterft vertelt de jongen wat hij gezien heeft.

Joffrey volgt zijn 'vader' op

Koning Robert Baratheon legt het loodje nadat hij tijdens het jagen wordt aangevallen door een wild zwijn. Zijn 'zoon' Joffrey, die op het punt staat om met Sansa te trouwen, is de troonopvolger. De omstandigheden van Roberts dood zijn verdacht en Ned vermoedt dat de snode Lannisters hem een handje geholpen hebben. Vlak voor het fatale 'ongeluk' heeft Ned namelijk ontdekt dat de kinderen van Robert in werkelijkheid het product zijn van incest: oom Jaime Lannister is hun echte vader.

Ned wordt onthoofd

Wat Ned niet weet, is dat zijn eigen zoon Bran Cersei en Jaime samen betrapt heeft. Jaime heeft Bran toen van de toren geduwd waar hij en zijn tweelingzus een romantisch onderonsje hadden. Door de val raken de benen van Bran verlamd. Sindsdien heeft hij visioenen.

Ned weigert uit eergevoel om Joffrey als de nieuwe koning te accepteren en houdt vol dat Stannis de rechtmatige troonopvolger is, waarop Joffrey hem laat onthoofden. Arya vlucht vermomd als jongetje uit King’s Landing, terwijl haar zus Sansa achterblijft bij de wrede Joffrey.

Ned's oudste zoon Robb wordt door de huizen in het noorden benoemd tot de nieuwe King in the North. Hij verklaart oorlog aan de Lannisters om zijn vader te wreken en onafhankelijk te worden van King's Landing.

Bij een veldslag tussen de Starks en de Lannisters wordt Jaime gevangen genomen door Catelyn en Robb. Ze laten hem leven zodat ze hem kunnen ruilen voor de vrijlating van Sansa en Arya.

Daenerys wordt koningin van de Dothraki

In Essos wordt Daenerys door haar machtsbeluste broer Viserys uitgehuwelijkt aan Khal Drogo. Deze machtige krijgsheer met een leger van 40.000 strijders moet Viserys helpen om de Iron Throne te heroveren. Bij het huwelijk krijgt Daenerys (Khaleesi) drie versteende drakeneieren cadeau.

Daenerys en Khal Drogo worden verliefd op elkaar en Daenerys raakt in verwachting. Als Viserys zich steeds meer als een dictator begint te gedragen, vermoordt Khal Drogo hem door kokend goud over zijn hoofd te gieten. Hij geeft hem zo de gouden kroon waar hij om 'gevraagd' heeft en belooft Daenerys om de Iron Throne voor haar te veroveren. Tijdens de tocht raakt Drogo echter gewond en sterft. Daenerys probeert hem terug te halen met zwarte magie, maar verliest hierdoor ook haar ongeboren zoon.

Bij de crematie van Khal Drogo legt ze de drakeneieren in het vuur en stapt zelf ook in de vlammenzee. Als het vuur gedoofd is, komt ze weer te voorschijn met drie babydraakjes en verklaren de Dothraki haar tot hun koningin.

Wist je dat?
  • Harry Lloyd, de acteur die Viserys Targaryen speelt, een achterachterkleinzoon is van Charles Dickens? Zijn moeder Marion Lloyd werd geboren als Mary Dickens en is een kleindochter van een van de tien kinderen van de beroemde schrijver.
  • De wolven in Game of Thrones in werkelijkheid gewoon honden zijn? En dat Sophie Turner, de actrice die Sansa speelt, haar eigen ‘direwolf’ Lady geadopteerd heeft nadat hij in de serie wordt afgemaakt? Ze heeft hem Zunni genoemd. Cute!
Hoe kijk ik Game of Thrones

Hoe kan ik Game of Thrones kijken?

In 4 stappen kijk je alle seizoenen van Game of Thrones bij Ziggo met Movies & Series (X)L.