Jon Snow favoriet in de strijd om de Iron Throne

Jon Snow favoriet in de strijd om de Iron Throne

Speel de Quest for the Throne en speculeer mee

Over het slotseizoen van Game of Thrones wordt misschien wel meer gespeculeerd dan op de beurs. In Ziggo’s Quest for the Throne hebben al duizenden Nederlandse fans hun voorspelling gedaan. Wat denk jij dat er gaat gebeuren? Lees hier de exitpolls!

Game of Thrones seizoen 8 start op maandag 15 april, in Nederland exclusief bij Ziggo Movies & Series (X)L

Auteur: Vicki Blansjaar | 3 april 2019

Met nog anderhalve week tot de start van het allerlaatste seizoen van Game of Thrones (snik) neemt de nieuwsgierigheid over de afloop alleen maar toe. Wie belandt er uiteindelijk op de Iron Throne? Blijft er wel een troon over? En lukt het Jon Snow en Daenerys Targaryen om samen met hun bondgenoten The Night King te verslaan? Of overwint het dodenleger en worden de Zeven Koninkrijken van Westeros ondergedompeld in een eeuwige winter?

Wie eindigt er op de Iron Throne?

Met 26% van de stemmen is Jon Snow momenteel topfavoriet onder fans om uiteindelijk op de Iron Throne te belanden. Hij wordt op de voet gevolgd door Daenerys Targaryen (21%), met wie hij het aan het einde van seizoen 7 héél gezellig had.

Zal Jon als volwaardige Targaryen en dus rechtmatige erfgenaam van de Iron Throne inderdaad door de Westerosi gekroond worden tot King of the Seven Kingdoms, ondanks dat Jon dit helemaal niet ambieert? Of maakt hem dat juist een goede koning? En krijgt hij dan geen mot met Daenerys, die net als de King in the North nog niets afweet van de ware identiteit van haar lover? En juist leeft om de macht over het koninkrijk van haar familie terug te grijpen?

> Fantheorieën over Jon & Daenerys

Of zullen de twee samen over Westeros regeren? Die kans lijkt vrij klein. We weten inmiddels immers dat bedenker George R.R. Martin niet bepaald van ‘happily ever after’ houdt.

Baby Targaryen

Een andere optie die het goed doet onder Quest-deelnemers is dat Daenerys een kind krijgt, al dan niet met Jon. Met 10% van de stemmen is deze nog naamloze ‘baby Targaryen’ de derde kanshebber om op de Iron Throne terecht te komen. 

Zelf is de drakenmoeder ervan overtuigd dat ze geen kinderen meer kan krijgen, na de vloek van de heks Mirri Maz Dur. Ruim 70% van de fans denkt desondanks dat Daenerys toch een kind krijgt, 30% denkt van niet.

Baby Lannister

Het nog ongeboren kind van Cersei en Jaime maakt – net als pa en ma Lannister – overigens volgens deelnemers geen schijn van kans om de troon te bemachtigen. Zelfs de Night King (3%) en de nog relatief onbekende Gendry (5%) maken meer kans. Dat Cersei in verwachting is, zoals ze zelf heeft aangekondigd aan het einde van seizoen 7, wordt overigens niet betwist door fans. 73% gelooft de wraakzuchtige koningin op haar blauwe ogen.

27% twijfelt of Cersei, die bekend staat om haar leugens, de waarheid spreekt. Wat zou haar motief kunnen zijn om hierover te liegen? We weten dat Cersei het lot van de wereld op het spel zet in de hoop dat de Night King haar vijanden voor haar verslaat. Een groot risico, dat aantoont dat Cersei werkelijk tot alles in staat is.

Is het een wanhoopspoging om haar broers Tyrion en Jaime te manipuleren om toch voor haar te vechten? 77% van de fans denkt dat Tyrion niet gevoelig is voor de listen van zijn zus en Daenerys niet zal verraden. Jaime zagen we aan het einde van seizoen 7 al wegrijden van King’s Landing. Hij heeft geen vertrouwen meer in Cersei, zo lijkt het. Fans denken bovendien dat hij de grootste kans maakt om in seizoen 8 snel te sneuvelen. De Kingslayer staat met 39% met stip op één om de pijp uit te gaan.

Wie vermoordt de Night King?

Ook voor het omleggen van de Night King is Jon Snow, met 34% van de stemmen, favoriet. Met zijn Valyrian steel-zwaard Longclaw doodde Jon al eerder White Walkers. Melisandre, gespeeld door Carice van Houten, gelooft bovendien dat Jon ‘the prince that was promised’ is. En ook zijn drakenbloed heeft voordelen: hij zal in seizoen 8 hoogstwaarschijnlijk een van Daenerys' draken besturen. Wel zo handig als je het opneemt tegen een ijsdraak, zombieleger en de koning van de White Walkers.

14% van de mensen denkt dat de Night King niet doodgaat, met alle gevolgen van dien. Want wat wil de Night King nou eigenlijk precies met zijn oprukkende zombieleger? Simpelweg de mensheid uitroeien? Of zit er meer achter? De Night King werd gecreëerd door de Children of the Forest om hen te beschermen tegen de mensheid. Daarvoor was hij een mens. Zou het kunnen dat hij eigenlijk gewoon zijn mensheid terug wil? 

Cruciale rol voor Bran Stark

Na Jon worden Arya Stark (13%) en Bran Stark (12%) gezien als potentiële Night King-slayers. Ruim 70% denkt bovendien dat Bran, als de nieuwe Three-Eyed Raven, de controle over ijsdraak Viserion over zal nemen. Bran’s rol in de eindstrijd wordt door fans dus hoog ingeschat.

En dat ligt gezien zijn magische krachten ook voor de hand. In zeven seizoenen Game of Thrones is bovendien al herhaaldelijk gehint op een cruciale rol voor Bran in de naderende eindstrijd tegen de Night King. Zo zei zijn oom (Benjen Stark) in seizoen 6 tegen Bran: “One way or another, he [the Night King] will find his way to the world of men. And when he does, you will be there waiting for him and you will be ready.”

Meer Game of Thrones:

Hoe kijk ik Game of Thrones

Hoe kan ik Game of Thrones kijken?

In 4 stappen kijk je alle seizoenen van Game of Thrones bij Ziggo met Movies & Series (X)L.