Game of Thrones-fantheorieën: wie wint-er? Deel 2

Wie wint-er?

Game of Thrones-fantheorieën: deel 2 (let op: spoilers)

Game of Thrones is de populairste serie op aarde en het internet puilt dan ook uit van de fantheorieën. Ze verspreiden zich als wildfire, we kunnen ze dus nooit allemaal bespreken. In deze reeks zetten we, in aanloop naar de start van het laatste seizoen op 15 april, de belangrijkste theorieën op een rij. Komt hier een longread aan? Nou, reken maar!

Auteur: Vicki Blansjaar | 14 februari 2019

In dit tweede deel bespreken we de kansen van de volgende drie kandidaten in de strijd om de troon:

  • Cersei Lannister
  • Tyrion Lannister
  • Gendry

Benieuwd naar de eerste drie kandidaten? 

Lees deel 1 van deze reeks

4. Cersei: de zelfverklaarde koningin

We willen er natuurlijk liever niet aan denken, want Cersei is een evil bitch, maar aangezien Game of Thrones ook de serie is van de Red Wedding kunnen we dit scenario niet negeren. Cersei is opgegroeid in Westeros, trouwde met Robert Baratheon en kreeg kinderen, die weliswaar niet van hem waren maar toch troonopvolgers werden.

Na de dood van haar kinderen en haar wildfire-frenzy verklaarde Cersei zichzelf tot koningin. Een plek die ze niet snel zal opgeven nu ze alles kwijt is wat ze liefhad. Maar aangezien haar claim op de troon eigenlijk onrechtmatig is en ze nou niet bepaald geliefd is, lijkt de kans klein dat ze het lang vol zal houden. Wat zal er dan wel gebeuren met haar? Ook daar zijn veel fantheorieën over. En dan eigenlijk vooral over hoe Cersei dood gaat. Want ze staat niet alleen bovenaan Arya’s dodenlijstje, er zijn nog veel meer aanwijzingen dat Cersei seizoen 8 niet overleeft.

The Queenslayer?
Een van de meest gehoorde is dat Cersei, gezien de voorspelling van de heks Maggy, gewurgd zal worden door een jongere broer. Zelf heeft ze altijd gedacht dat dit Tyrion zou zijn. Maar ook haar liefdesrelatie met (haar net iets jongere) tweelingbroer Jaime is ernstig verslechterd sinds de dood van hun drie kids. Jaime heeft inmiddels King’s Landing verlaten nadat hij ontdekte dat Cersei niet van plan is mee te vechten tegen de White Walkers. En aangezien Jaime al eerder een monarch heeft gedood die een bedreiging vormde voor het volk, is Jaime the Queenslayer nog niet eens zo’n gekke gedachte.

Tot slot voorspelde Maggy zowel in de boeken als in de serie dat Cersei door een jongere, knappere koningin van de troon gestoten zou worden. Dit verklaart ook waarom Cersei altijd een hekel heeft gehad aan de bruiden van haar zoons (Sansa en Margaery). Dat kan volgens veel fans eigenlijk maar één ding betekenen: het gaat tussen Cersei en Daenerys, en hun eventuele koters.

Nu zijn er nog een aantal, misschien wat vergezochte theorieën, over het lot van Cersei. Zoals: Jon trouwt met Cersei om de vrede te herstellen in het koninkrijk. Dat zou wel een ultieme plottwist zijn. En hoe zit het eigenlijk met Euron Greyjoy? Die ging toch een leger regelen en daarna trouwen met Cersei? Zoveel mogelijkheden!

De tekst gaat verder onder de video.

5. Tyrion: omdat hij een stiekeme Targaryen is

Oké, we weten dat Tyrion door zijn vader en zus behoorlijk werd gehaat. Niet alleen omdat hij een dwerg is, maar ook omdat zijn moeder stierf bij zijn geboorte. Zuslief Cersei kreeg in de boeken een voorspelling dat ze vermoord zal worden door een ‘jonger broertje’. Maar er is dus volgens fans nóg een belangrijke reden waarom Tywin zijn zoon zo haat: hij zou eigenlijk de liefdesbaby zijn van Joanna Lannister (Tywin's vrouw) en Aerys II, a.k.a de Mad King. En dus de halfbroer van Daenerys.

Die theorie zou bevestigd worden in aflevering twee van seizoen 6. Daarin besluit Tyrion de wegens onhandelbaarheid vastgeketende draken van Daenerys los te maken. De anders zo opvliegende draken deden hem niets en lieten zich zelfs aaien. Toeval of is er meer aan de hand?

De tekst gaat verder onder de video.

In de boeken van George R.R. Martin wordt bovendien meerdere keren gezegd dat Aerys verliefd was op Joanna, ondanks haar huwelijk met Tywin. En ook qua uiterlijk zijn er aanwijzingen dat Tyrion geen Lannister is maar een Targaryen. Zo heeft hij geen goudblond haar zoals de klassieke Lannister-look maar lichtblonde bij witte lokken. In de serie is dat alleen niet zo duidelijk, Daenerys heeft een stuk lichter haar. Ook het feit dat zijn moeder stierf in het kraambed wijst op mogelijk Targaryen-bloed: de moeder van Jon (Lyanna Stark) stierf bij zijn geboorte en ook de moeder van Dany (Rhaella Targaryen) overleed.

Coup
Interessant allemaal, maar hoe komt Tyrion dan op de Iron Throne terecht? Dit is waar het pas echt ingewikkeld wordt. Afgezien van het feit dat Tyrion een getalenteerde politicus is, charisma heeft en een echte tacticus is, bevindt hij zich momenteel in een uitstekende positie om een coup te plegen. Hij is Hand of The King van Daenarys, weet dus wat er gaande is en kan haar bespelen wanneer hij wil. Er is bovendien een grote kans dat hij een geheime afspraak heeft gemaakt met zus Cersei aan het einde van seizoen 7. We weten alleen nog niet wat.

Maar stel nu dat Daenerys en Jon om welke reden dan ook sneuvelen. Wie houden we dan nog over? Sansa zal Tyrion steunen vanwege zijn goedheid. Het komt dan neer op eindstrijd tussen Tyrion en Cersei. Grote kans dat de meesten Tyrion zullen zien als de beste kandidaat om over de Seven Kingdoms te regeren. Tenzij hij en Cersei een deal hebben gesloten en dat is wat veel fans denken. Want waarom keek Tyrion zo bezorgd toen Jon en Daenerys met elkaar het bed in doken? Zou het kunnen dat Tyrion in een laatste wanhoopspoging zijn zus beloofd heeft dat haar kind koning of koningin zal worden na Daenerys, aangezien zij zegt dat ze geen kinderen kan krijgen? Mindfuck!

6. Gendry: de laatste nog levende Baratheon

Wie blijft er nog over als Jon en Daenerys dood zouden gaan, vroegen we ons hierboven af. Nou, er is nóg een potentiële troonopvolger waar nog maar weinig mensen in Westeros weet van hebben. De vriendelijke, hamerzwaaiende smid Gendry; de bastaardzoon van Robert Baratheon die in seizoen 3 al roeiend ontsnapte aan Melisandre en haar (konings)bloedzuigers.

En stiekem is dit misschien wel ons favoriete scenario: Gendry zou zomaar de Iron Throne kunnen erven, ook al speelt hij tot nu toe een bijrolletje. Hij is immers de laatste nog levende Baratheon, voor zover bekend. En waarom zouden de makers hem anders in het verhaal betrekken? Er is in ieder geval een rol weggelegd voor Gendry, maar welke precies?

Allereerst kan zijn kennis als smid goed van pas komen bij het smeden van dragon glass, waarmee White Walkers gedood kunnen worden. Maar er is meer. Er zijn fans die denken dat hij helemaal geen bastaard is maar de eerste en enige zoon van Robert en Cersei. In seizoen 1 vertelt Cersei namelijk aan Catelyn Stark dat haar eerste zoon donker haar had maar doodgeboren werd. Stel nu dat Cersei per se geen kinderen met Robert wilde vanwege haar liefde voor Jaime? Het is vergezocht maar er is een piepkleine kans dat ze het kind weg heeft gedaan.

De tekst gaat verder onder de video.

Hoe dan ook, stel nu dat Jon, Cersei én Daenerys op welke manier dan ook het loodje leggen of de troon helemaal niet willen (dat laatste geldt eigenlijk alleen voor Jon), dan is Gendry een goede kandidaat. Wat helemaal mooi zou zijn, is als hij dan met zijn maatje Arya trouwt! En ze leefden nog lang en gelukkig. Of toch niet? Arya liet al in seizoen 1 aan haar vader Ned weten dat trouwen met een lord niks voor haar is. Sansa dan misschien? Sansa kan wel wat geluk (in de liefde) gebruiken na alle ellende in afgelopen seizoenen. De Lady of Winterfell weet bovendien hoe je een kasteel runt en politiek bedrijft. Minimale inzet lijkt ons Storm’s End, het kasteel van de Baratheons.

History repeating?
Bovendien zouden ze zo alsnog de wens van hun vaders in vervulling laten komen om hun huizen te verenigen. Sansa was namelijk verloofd aan Robert’s oudste zoon. Maar in werkelijkheid was Joffrey natuurlijk niet de biologische zoon van Robert maar van Jaime. Ned had Sansa dus eigenlijk aan Gendry moeten uithuwelijken.

Was het een voorteken? Wij vinden ze in ieder geval een cute couple! En op die manier worden beide bloedlijnen voortgezet, ook belangrijk. Ned stierf immers door zijn pogingen om te zorgen dat de troon in handen bleef van volbloed-Baratheon’s.

Saillant detail: in R.R. Martin’s laatste boek – Fire & Blood – valt te lezen dat House Baratheon werd opgericht door de bastaard-halfbroer van Aegon The Conqueror, de allereerste Targaryen van de Seven Kingdoms en degene die de Iron Throne liet smeden! Toeval? Of history repeating?

Meer Game of Thrones:

Hoe kijk ik Game of Thrones

Hoe kan ik Game of Thrones kijken?

In 4 stappen kijk je alle seizoenen van Game of Thrones bij Ziggo met Movies & Series (X)L.