Game of Thrones-fantheorieën: wie wint-er?

Wie wint-er?

Game of Thrones-fantheorieën: deel 1 (let op: spoilers!)

Game of Thrones is de populairste serie op aarde en dat betekent dat het internet uitpuilt van de fantheorieën. Het zijn er zoveel dat we ze nooit allemaal kunnen bespreken. In deze reeks zetten we, in aanloop naar de start van het laatste seizoen op 15 april, de belangrijkste theorieën voor je op een rij. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 4 februari 2019

Dit eerste deel gaat over de million dollar question: wie eindigt er met zijn of haar bips op de Iron Throne, mits er een troon overblijft? Want die kans lijkt vrij klein nu de White Walkers oprukken naar het westen. Eén ding is zeker: in GoT gaat alles anders dan verwacht en R.R. Martin doet nu eenmaal niet aan happy ends. Hij waarschuwde al dat het einde van GoT bittersweet zal zijn. 

Maar zou de serie echt Game of Thrones heten, als het uiteindelijk toch allemaal niet om die troon te doen is? In dit eerste deel bespreken we drie kandidaten voor de troon:

  • Jon Snow
  • Daenerys Targaryen
  • The Night King

1. Jon Snow: de rechtmatige erfgenaam

In seizoen 7 kregen we eindelijk de bevestiging van een populaire fantheorie: King in the North Jon Snow is een Targaryen. Maar er is meer: hij is ook nog eens de rechtmatige erfgenaam van de Iron Throne. Dat weet hij alleen zelf nog niet. 

In een flashback van Bran zagen we dat Rhaegar Targaryen (Daenerys oudste broer) en Lyanna Stark (de zus van Ned 'Winter is Coming' Stark) officieel getrouwd zijn tijdens een geheime ceremonie. Gilly ontdekte bovendien per ongeluk dat Rhaegar zijn huwelijk met Elia Martell had laten ontbinden. Jon’s echte naam is Aegon Targaryen; de eerstvolgende nog levende erfgenaam in lijn van troonopvolgers. 

En dan is er natuurlijk ook nog die - tikkeltje ingewikkelde - theorie uit de boeken over Azor Ahai ofwel 'the prince that was promised', die eeuwen geleden de White Walkers versloeg met een magisch zwaard. De volgers van de Lord of Light, onder wie Melisandre, geloven dat deze prins uit de dood op zal staan. En aangezien Melisandre Jon weer aan de praat heeft gekregen, gelooft zij dat hij Azor Ahai is. 

Klinkt heldhaftig allemaal. Maar er is ook een minpunt aan deze theorie: Azor Ahai betaalde een vreselijke prijs om de White Walkers te verslaan. Hij offerde zijn geliefde op om met behulp van haar bloed en ziel zijn magische zwaard te smeden. Nu draagt Jon natuurlijk een Valyrian steel zwaard (Longclaw). En zijn afkomst maakt hem misschien wel de gedoodverfde favoriet voor de troon. De vraag is alleen, heeft hij wel zin om koning te worden? Wat betekent dit voor zijn relatie met Dany? En is de legende van Azor Ahai een (symbolische) voorbode dat Jon de White Walkers alleen kan verslaan als hij iets of iemand opgeeft?

2. Daenerys: baby Targaryen?

Daenerys heeft al sinds seizoen 1 haar zinnen gezet op het terugwinnen van de Iron Throne. Zal zij die droom zomaar los kunnen laten? Er is een kans dat Daenerys al in verwachting is nadat ze het bed deelde met Jon aan het einde van seizoen 7.

Hoewel Khaleesi gelooft dat de vloek van Mirri Maaz Dur haar onvruchtbaar heeft gemaakt (van Daario werd ze niet zwanger), is er wel opvallend veel baby talk in seizoen 7. Met een vader die opgestaan is uit de dood lijkt bovendien alles mogelijk. En dat het kindje het product is van incest, tja daar doen de Targaryens van oudsher niet zo moeilijk over.

Uiteindelijk is de kans groot dat Daenerys en Jon, hoe ze het nieuws over hun verwantschap ook zullen opvatten, alsnog samen ten strijde moeten trekken tegen de White Walkers: Daenerys op de rug van Drogon en Jon op die van Rhaegal, die vernoemd is naar zijn vader. 

Er zijn fans die op basis van een visioen van Daenerys in de boeken denken dat er nog een derde persoon zal meevliegen op een draak. Maar na het zien van seizoen 7 lijkt die hoop verloren. Of toch niet? Viserion is weliswaar door de Night King veranderd in een ijsdraak, maar zei de Three-Eyed Raven niet tegen Bran dat hij nooit meer zou kunnen lopen maar wel zal vliegen?

Betekent dat misschien dat hij in Viserion kan wargen? Dat zou wel zo handig zijn in de onvermijdelijke strijd tegen The Army of the Dead, die haast zeker bij Winterfell plaatsvindt. Waarom? Omdat het de eerste stronghold is na de muur, de naam Winterfell geen toeval is het kasteel gebouwd is door Brandon the Builder, een Stark die duizenden jaren geleden samen met de Children of the Forest vocht tegen de White Walkers. We weten dat Brandon de muur met hulp van de Children magische krachten gaf. Geldt dit ook voor Winterfell?

3. The Night King of the Seven Kingdoms?

Dat brengt ons bij de volgende kandidaat in dit rijtje: de Night King, de grootste engerd uit de serie. Deze theorie is eigenlijk heel simpel: de mensheid sterft uit door toedoen van The Army of the Dead. En ja, dan blijft dus alleen de Night King over met zijn zombieleger.

The Night King heeft een eindeloze voorraad lijken om in te zetten voor zijn leger en een ijsdraak niet te vergeten. Het is nog maar de vraag of de Night King dan op een troon gaat zitten die symbool staat voor de eeuwenlange heerschappij van de mensheid. Maar soit, het gaat er nu even om wie er wint.

Maar, horen we je denken, hoe zit het dan met die populaire theorie dat Bran Stark eigenlijk de Night King is? Goed punt. Want als dat zo is dan lijkt dit scenario niet zo heel waarschijnlijk. Met andere woorden: als Bran The Night King is, dan is de kans klein dat hij op de troon gaat zitten. Tenzij hij op de een of andere manier evil is geworden.

In deel 2 van deze reeks: 

  • Tyrion Lannister
  • Cersei Lannister
  • Gendry

Meer Game of Thrones:

Hoe kijk ik Game of Thrones

Hoe kan ik Game of Thrones kijken?

In 4 stappen kijk je alle seizoenen van Game of Thrones bij Ziggo met Movies & Series (X)L.