Tyrion Lannister - ‘The Imp’

Tyrion Lannister - ‘The Imp’

Gespeeld door Peter Dinklage

De jongste zoon van Tywin Lannister. Hij is het zwarte schaap van de familie Lannister, omdat hij een dwerg is.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 6 maart 2019

Tyrion gebruikt zijn intelligentie om de bespotting die hij al zijn hele leven moet verduren, het hoofd te bieden. In het begin van de serie is hij een zuiplap en hoerenloper die alles als een spelletje ziet. Later ontwikkelt hij zich tot een politiek strateeg.

Omdat zijn broer Jaime zijn leven gewijd heeft aan de Kingsguard, is Tyrion de erfgenaam van Casterly Rock. Zijn vader Tywin weigert dit echter te erkennen, omdat hij Tyrion als een vloek en schande van de familie ziet.

Wil je meer weten over Tyrion Lannister? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Peter Dinklage

Peter Dinklage (1969) heeft de eer om het favoriete karakter van Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin te spelen. Voor zijn rol werd hij bekroond met twee Emmy Awards en een Golden Globe. Hij is de enige acteur van de cast die een individuele Emmy won. Dinklage is met een inkomen van 2,6 miljoen dollar per GoT-aflevering een van de beste betaalde televisieacteurs ter wereld. 

Vaak verdacht

Tyrion werd, door inmenging van Petyr Baelish, in seizoen 1 onterecht verdacht van de moordpoging op Bran Stark. Zijn broer Jaime en zus Cersei Lannister waren hier in werkelijkheid verantwoordelijk voor.

Catelyn Stark/Tully nam hem gevangen en bracht hem naar haar zus Lysa in The Vale of Arryn, omdat Tyrion ook verantwoordelijk zou zijn voor de dood op Lysa's man Jon Arryn. Maar die moord heeft Lysa eigenlijk zelf gepleegd, in opdracht van Petyr Baelish.

Tyrion weet te ontsnappen uit de The Vale of Arryn en wordt Hand of the King van zijn neefje Joffrey, omdat zijn vader te druk is met oorlog voeren.

Ter dood veroordeeld
In seizoen 4 wordt Tyrion wederom onterecht beschuldigd. Ditmaal voor de moord op zijn neefje Joffrey. Na een trial by combat wordt hij door zijn eigen vader ter dood veroordeeld. Varys en Jaime helpen Tyrion te ontsnappen naar Essos. Maar voor hij vlucht, vermoordt hij zijn vader Tywin.

In Meereen sluit Tyrion zich aan bij Daenerys Targaryen, de grootste vijand van zijn eigen familie. Zijn broer Jaime vermoordde immers de vader van Dany, koning Aerys ‘The Mad King’ Targaryen. Daenerys is bovendien vastberaden om de Iron Throne te heroveren van de Lannisters. 

Hand of the Queen
Als Hand of the Queen maakt Tyrion zich in seizoen 7 behoorlijk nuttig. Hij geeft Daenerys waardevol advies en bemiddelt de onderhandelingen tussen haar en Jon Snow. Bovendien is hij degene die zijn zus Cersei ervan overtuigt om zich bij de Targaryens en Starks te voegen in de strijd tegen The Night King. Althans, dat denkt hij: niet veel later onthult Cersei aan Jaime dat ze niet van plan is om zich aan die afspraak te houden...

Tyrion Lannister - ‘The Imp’

House Lannister

House Lannister is een van de grote huizen van Westeros. De Lannisters behoren tot de rijkste en meeste machtige families, doordat hun stronghold Casterly Rock bovenop een goudmijn is gebouwd. 

Tywin Lannister staat aan het hoofd van de familie. Hij heeft drie kinderen: JaimeCersei en Tyrion. Het familiewapen van de Lannisters is een rode banier met een gouden leeuw.

House Greyjoy

Meer Game of Thrones: