Tyrion Lannister - ‘The Imp’

Tyrion Lannister - ‘The Imp’

Gespeeld door Peter Dinklage

De jongste zoon van Tywin Lannister. Hij is het zwarte schaap van de familie Lannister omdat hij een dwerg is.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.23 uur

Tyrion gebruikt zijn intelligentie om de bespotting die hij al zijn hele leven moet verduren, het hoofd te bieden. In het begin van de serie is hij een zuiplap en hoerenloper die alles als een spelletje ziet. Later ontwikkelt hij zich tot een politiek strateeg.

Omdat zijn broer Jaime zijn leven gewijd heeft aan de Kingsguard, is Tyrion de erfgenaam van Casterly Rock. Zijn vader Tywin weigert dit echter te erkennen omdat hij hem als een vloek en schande van de familie ziet.

Wil je meer weten over Tyrion Lannister? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Peter Dinklage

Peter Dinklage (1969) heeft de eer om het favoriete karakter van Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin te spelen. Voor zijn rol werd hij bekroond met twee Emmy Awards en een Golden Globe. Hij is de enige acteur van de cast die een individuele Emmy won. Dinklage is met een inkomen van 2,6 miljoen dollar per GoT-aflevering een van de beste betaalde televisieacteurs ter wereld. 

House Lannister

House Lannister is een van de grote huizen van Westeros en behoort tot de rijkste en meeste machtige families doordat hun stronghold Casterly Rock bovenop een goudmijn is gebouwd. Tywin Lannister staat aan het hoofd van de familie. Hij heeft drie kinderen: JaimeCersei en Tyrion. Het familiewapen van de Lannisters is een rode banier met een gouden leeuw.

House Greyjoy
Vaak verdacht

Tyrion werd, door inmenging van Petyr Baelish, in seizoen 1 onterecht verdacht van de moordpoging op Bran Stark. Zijn broer Jaime en zus Cersei Lannister waren hier in werkelijkheid verantwoordelijk voor.

Catelyn Stark/Tully nam hem gevangen en bracht hem naar haar zus Lysa in The Vale of Arryn, omdat hij ook verantwoordelijk zou zijn voor de dood op haar man Jon Arryn. Maar dat heeft ze eigenlijk zelf gedaan, in opdracht van Petyr Baelish.

Hand of the King

Tyrion weet te ontsnappen uit de The Vale of Arryn en wordt Hand of the King van zijn neefje Joffrey omdat zijn vader te druk is met oorlog voeren.

Hand of the Queen

In seizoen 4 wordt hij wederom onterecht beschuldigd. Dit keer voor de moord op zijn neefje Joffrey en na een trial by combat door zijn eigen vader ter dood veroordeeld. Varys en zijn broer Jaime helpen hem te ontsnappen naar Essos. Voor hij vlucht, vermoordt hij zijn vader Tywin.

In Meereen sluit hij zich aan bij Daenerys Targaryen, de grootste vijand van zijn eigen familie. Zijn broer Jaime vermoordde immers de vader van Dany, koning Aerys ‘The Mad King’ Targaryen tijdens Robert's Rebbelion. Daenerys is bovendien vastberaden om de Iron Throne te heroveren.