Tormund Giantsbane

Tormund Giantsbane

Gespeeld door Kristofer Hivju

Een wildling die ten noorden van The Wall leeft. Tormund speelt een sleutelrol in het wildlingleger van Mance Rayder, de zogenaamde 'King Beyond The Wall'. 

Auteur: Jelena Barisic | 19 maart 2019

Net als de meeste wildlings is Tormund een geharde overlever en een begenadigd krijger. Als Mance Rayder verschillende wildlingstammen ten noorden van The Wall verenigt om het samen tegen The Night's Watch op te nemen, sluiten Tormund en zijn mannen zich aan bij hem aan. 

Wil je meer weten over Tormund? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Kristofer Hivju

Wie denkt dat Kristofer Hivju (1978) zijn rossige baard speciaal heeft laten staan om indruk te maken als woeste wildling, heeft het mis: in eerdere rollen had de Noorse acteur net zoveel gezichtsbeharing. Naast Game of Thrones speelde Hivju voornamelijk in Scandinavische series en films, waaronder het prijswinnende Zweedse drama Force Majeure (2014). Daarnaast was hij in 2017 ook te zien in het achtste deel van The Fast and The Furious-reeks, The Fate of the Furious. 

De muur over
We zien Tormund voor het eerst in seizoen 3, nadat Jon Snow gevangen genomen wordt door het leger van Mance. Als Jon ze ervan weet te overtuigen dat hij samen met de wildlings tegen The Night's Watch wil vechten, worden Jon, Tormund en zo'n twintig anderen eropuit gestuurd om The Wall over te klimmen en Castle Black van de andere kant aan te vallen. 

Tormund mag Jon wel, maar vertrouwt hem nog niet helemaal. Hij blijkt gelijk te hebben als Jon zijn bevel om een onschuldige man te doden weigert op te volgen en terugvlucht naar Castle Black. 

Zij aan zij
In seizoen 4 komen Tormund en Jon tegenover elkaar te staan: het machtige leger van Mance valt Castle Black van beide kanten van The Wall aan. The Night's Watch weet het leger te verslaan, en nadat Mance geëxecuteerd wordt, wordt Tormund de nieuwe leider van de wildlings. 

Het kost wat moeite, maar Jon weet Tormund ervan te overtuigen om de handen ineen te slaan in de strijd tegen The Night King en de White Walkers. Daar staat tegenover dat ook de overgebleven wildlings ten noorden van The Wall toegang krijgen tot de Seven Kingdoms. Als Jon en Tormund in het wildlingdorp Hardhome aankomen, worden ze aangevallen door The Army of the Dead. Ze kunnen ternauwernood ontsnappen door zij aan zij te vechten. 

Loyale bondgenoot
Jon blijkt aan Tormund een loyale bondgenoot te hebben: de wildlings vechten mee tegen Ramsay Bolton en bemannen later Eastwatch-by-the-Sea, een van de verlaten kastelen van The Night's Watch. Als dit kasteel aan het einde van seizoen 7 aangevallen wordt door The Night King en zijn leger, is Tormund een van de enigen die het overleeft. 

Het lijkt soms alsof Tormund nergens anders aan kan denken dan vechten en plunderen, maar als hij Brienne of Tarth ontmoet, blijkt hij een heuse romanticus te zijn. Tot haar grote ongemak doet hij er alles aan om haar aandacht te trekken, vooralsnog zonder succes. Overleeft hij in seizoen 8 de strijd tegen The Night King, zodat hij nog een paar versierpogingen op Brienne kan uitproberen? 

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)