Theon Greyjoy

Theon Greyjoy

Gespeeld door Alfie Allen

De jongste zoon van Balon Greyjoy, Lord van de Iron Islands. Theon is opgevoed door de Starks in Winterfell.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 5 maart 2019

Theons vader Balon kwam in opstand tegen de Iron Throne en probeerde tevergeefs de onafhankelijkheid van de Iron Islands af te dwingen. Bij de opstand kwamen Theons oudere broers Roderik en Maron om. De Ironborn werden verslagen onder leiding van Robert Baratheon en Ned Stark.

Balon mocht aanblijven als Lord van de Iron Islands op voorwaarde dat Theon bij Ned in Winterfell kwam wonen. Op die manier werd voorkomen dat Balon opnieuw in opstand zou komen. Ondanks dat hij eigenlijk gegijzeld is door de Starks, behandelen ze Theon goed. Hij raakt bevriend met Robb Stark en Jon Snow, en ziet Ned als een vader.

Wil je meer weten over Theon Greyjoy? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Alfie Allen

Alfie Allen (1986) is de zoon van de Britse komiek, acteur en presentator Keith Allen. Zijn oudere zus is Lily Allen, een bekende popzangeres die zelfs een liedje over hem schreef: ‘Alfie’. Allen deed aanvankelijk auditie voor de rol van Jon Snow. De makers vonden hem goed, maar zagen in hem niet de bastaard van Winterfell. Hij kreeg daarom de rol van Theon, die hem op het lijf geschreven bleek te zijn.

Theon verraadt de Starks
Als Robb Stark de oorlog verklaart aan de Lannisters, sluit Theon zich bij hem aan en gaat naar Pyke om zijn vader om schepen te vragen. In plaats daarvan halen de Greyjoys hem over om de Starks te verraden en Winterfell aan te vallen.

Geen ballen
Die strategie mislukt doordat de bastaardzoon van Roose Bolton, Ramsay, hetzelfde plan blijkt te hebben. Ramsay martelt Theon, castreert hem en houdt hem gegijzeld als knecht ‘Reek’. Uiteindelijk weet Theon zichzelf te herpakken en helpt Sansa Stark, die gedwongen is met Ramsay te trouwen, om te ontsnappen. Hij keert daarna terug naar Pyke, waar zijn oom Euron een greep doet naar de macht. Samen met zijn zus Yara vlucht hij naar Essos en sluit zich aan bij Daenerys Targaryen.

Ongemakkelijke ontmoeting
Dat gaat niet lang goed: in seizoen 7 valt Euron hen aan op zee en weet hij Yara gevangen te nemen. Theon is te laf om tegen zijn oom te vechten en vlucht terug naar Daenerys. Daar volgt een ongemakkelijke ontmoeting met Jon Snow, aan wie Theon heel wat uit te leggen heeft. Uiteindelijk leggen de mannen het toch bij. Theon weet Yara's overgebleven soldaten ervan te overtuigen om zijn zus te redden. 

Theon Greyjoy

House Greyjoy

Huis Greyjoy van Pyke is een van de grote huizen van Westeros. De Greyjoys heersen over de Iron Islands, een onherbergzame eilandregio binnen de Seven Kingdoms.

De bewoners van de eilanden staan bekend als de Ironborn, een temperamentvol en onaangepast volk. De Greyjoys hebben een gouden kraken als familiewapen.

House Greyjoy

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)