Sandor 'The Hound' Clegane

Sandor 'The Hound' Clegane

Gespeeld door Rory McCann

De persoonlijke bodyguard van prins Joffrey Baratheon. De brandwonden op Sandor Cleganes gezicht maken hem een angstaanjagende verschijning.

Auteur: Jelena Barisic | 17 maart 2019

Sandor Clegane staat bekend als een meedogenloze strijder. Hij volgt de bevelen van de Baratheons op zonder verdere vragen te stellen. Die loyaliteit leverde hem de bijnaam 'The Hound' op.

Sandor en zijn oudere broer Sir Gregor 'The Mountain' Clegane kunnen van jongs af aan niet door één deur. Toen Sandor als kleine jongen zonder toestemming met het speelgoed van Gregor speelde, duwde deze zijn broertjes gezicht in een vlam. Het leverde The Hound ernstige brandwonden en een hevige angst voor vuur op. 

Wil je meer weten over Sandor Clegane? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Rory McCann

Naast zijn rol in Game of Thrones was Rory McCann ook te zien in films als Hot Fuzz en Clash of the Titans. Daarnaast speelde de Schot een hoofdrol in de Britse sitcom The Book Group. 

Gijzelaar
Tijdens de slag bij Blackwater Bay in seizoen 2 zet Tyrion Lannister wildfire in om Stannis Baratheons vloot te vernietigen. Van The Hound wordt verwacht dat hij de stadsmuren verdedigt tegen de overgebleven mannen van Stannis, maar het vuur schrikt hem zo af, dat hij King's Landing ontvlucht. 

In seizoen 3 komt The Hound bij toeval Arya Stark tegen. Hij gijzelt haar, omdat hij een flinke buit denkt te krijgen als hij haar terugbrengt naar haar moeder en oudste broer. Als de twee op plek van bestemming aankomen, blijken Catelyn en Robb Stark echter al vermoord te zijn door de mannen van Walder Frey, tijdens de Red Wedding. 

Geen typische bad guy
The Hound vervolgt zijn reis met Arya naar The Vale, waar de tante van Arya, Lysa Arryn, woont. Onderweg lopen ze echter Brienne of Tarth tegen het lijf, die aan Catelyn gezworen heeft om Sansa en Arya te beschermen. In een poging om Arya te bevrijden, slaagt Brienne erin om The Hound van een rots te duwen. Hij overleeft de val, maar Arya grijpt haar kans om te ontsnappen.

Tijdens zijn reis blijkt The Hound geen typische bad guy te zijn. Symphathiek is hij nou ook weer niet te noemen, maar hij bouwt wel een band op met Arya en wat andere personages die op zijn pad komen. Uiteindelijk lijkt hij zelfs aan de juiste kant van de geschiedenis te belanden: in seizoen 7 sluit hij zich aan bij Jon Snow en Daenerys Targaryen in de strijd tegen The Night King

Cleganebowl?
Volgens een van de populairste fantheorieën van Game of Thrones zullen The Hound en The Mountain elkaar op een dag kruisen in een gevecht tot de dood. In seizoen 7 zagen de broers elkaar voor het eerst sinds jaren weer terug, maar er zijn nog altijd geen klappen gevallen. Wordt 'Cleganebowl' in het allerlaatste seizoen eindelijk werkelijkheid? 

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)