Samwell Tarly

Samwell Tarly

Gespeeld door John Bradley

De oudste zoon van Randyll Tarly (Lord of Horn Hill) en de steward van Maester Aemon bij The Night’s Watch. Als Samwell Jon Snow ontmoet, worden de twee buitenbeentjes al snel beste vrienden.

Auteur: Jelena Barisic | 14 maart 2019 

Eigenlijk was Samwell de rechtmatige erfgenaam van het machtige House Tarly, maar zijn vader Randyll weigerde te accepteren dat een klunzige boekenwurm hem zou opvolgen. Daarom dwong hij Sam om zich aan te sluiten bij The Night’s Watch en zijn titels op te geven.

Bij The Night’s Watch komt Sam eigenlijk ook niet goed uit de verf: hij kan niet vechten en wordt constant uitgelachen door de andere rekruten. Gelukkig heeft hij een goed stel hersens en blijkt zijn kennis van geschiedenis, geneeskunde en politiek al snel van groot belang bij het verdedigen van The Wall.

Wil je meer weten over Samwell Tarly? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over John Bradley

De rol van Samwell Tarly was het televisiedebuut van John Bradley (1988). Sterker nog: het was zijn eerste auditie nadat hij een aantal maanden eerder zijn diploma aan de Manchester School of Theatre haalde. 

Boodschap voor Samwell-fans: 

Samwell Tarly

Verliefd
Als nieuwe rekruten van The Night’s Watch voor het eerst op missie ten noorden van The Wall gaan, komen ze terecht bij de wildling Craster en zijn dochters. Jon ontdekt dat Craster een pact heeft met de White Walkers: hij offert al zijn pasgeboren zoons en wordt in ruil daarvoor met rust gelaten door The Army of the Dead. Samwell wordt verliefd op de hoogzwangere Gilly, een van de dochters van Craster. 

Als de mannen van The Night’s Watch in seizoen 3 terugkeren naar Craster, bevalt Gilly van een zoon. Sam ontfermt zich over haar en de baby, en helpt haar ontsnappen naar The Wall. Daar belooft hij altijd aan Gilly’s zijde te blijven. Gilly’s zoon beschouwt Sam als zijn eigen bloed. 

Op expeditie ‘beyond the Wall’ ontdekt Sam in seizoen 2 een pakket met een dolk en pijlpunten van dragonglass. Later ontdekt hij dat dit uitstekende wapens zijn om White Walkers te doden. 

Schokkende geheimen
In seizoen 6 krijgt Sam de kans om in de leer te gaan bij The Citadel, het hoofdkwartier van de Order of Maesters. Daar komt hij in al zijn nieuwsgierigheid een aantal belangrijke zaken te weten, bijvoorbeeld hoe je de dodelijke aandoening greyscale geneest. Met behulp van Gilly ontdekt hij zelfs een schokkend geheim over zijn beste vriend: Jon blijkt geen bastaardzoon van Ned Stark, maar een Targaryen te zijn!

Geleidelijk raakt Samwell toch gefrustreerd over de gang van zaken bij The Citadel. De maesters blijken behoorlijk vastgeroest in hun overtuigingen. Zo doen ze lacherig over de White Walkers, terwijl Sam uit eigen ervaring weet hoe groot de dreiging is. In seizoen 7 besluit hij daarom om The Citadel te verlaten en Jon te helpen in de strijd tegen The Night King.

Meer Game of Thrones: