Petyr Baelish - 'Littlefinger'

Petyr Baelish - 'Littlefinger'

Gespeeld door Aiden Gillen

Petyr Baelish, ook wel bekend als Littlefinger (pinkje), is lid van de Small Council van King’s Landing als muntmeester. Hij is samen met Varys de ogen en oren van de koning en een meester manipulator. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.00 uur

Baelish heeft altijd een geheime agenda en heeft zodoende al heel wat personages misleid. Hij komt uit een arme en onbelangrijke familie. Zijn intelligentie en politieke talent heeft hem hogerop geholpen.

Petyr groeide op bij Hoster Tully in Riverrun waar hij als knecht diende. Daar leerde hij Tully's dochters Catelyn (die later trouwt met Ned Stark) en Lysa kennen. Zijn bijnaam ‘Littlefinger’ kreeg hij van Tully’s zoon Edmure omdat hij klein van stuk is en afkomstig uit het kleinste stukje land van The Fingers in de Vale of Arryn, een van de Seven Kingdoms van Westeros.

Wil je meer weten over Littlefinger? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Aidan Gillen

Aidan Gillen (1968) is een Ierse acteur. Hij is onder meer bekend van The Dark Knight Rises (2012) en The Maze Runner: The Scorch Trials (2015).

Giftig

Petyr Baelish heeft altijd een oogje gehad op Catelyn, de vrouw van Ned Stark. Maar Catelyn ziet hem niet staan. In tegenstelling tot Lysa, zij wordt verliefd op Petyr en ondanks haar huwelijk met Jon Arryn blijft ze van hem houden. 

Petyr maakt hier misbruik van en overtuigt haar ervan om haar eigen man Jon Arryn te vergiftigen, die op dat moment Hand of the King is van Robert Baratheon en aan wie Littlefinger zijn positie als muntmeester te danken heeft.

 

De reden?

Jon - die dan al zeventien jaar het vuile werk opknapt voor de koning - had ontdekt dat Robert Baratheon niet de echte vader is van Joffrey, Tommen en Myrcella en dat ze het product zijn van incest. Als Ned Stark, de nieuwe Hand of the King, ontdekt wat Jon Arryn te weten is gekomen, wacht ook hem hetzelfde lot: Baelish verraadt hem en hij wordt onthoofd.

In seizoen 4 trouwt Petyr met Lysa om ervoor te zorgen dat The Vale of Arryn trouw blijft aan de Lannisters. Eenmaal getrouwd gooit hij haar uit de Moon Door. Aan het einde van seizoen 6 biecht Littlefinger aan Sansa op dat hij zelf op de Iron Throne wil zitten, met haar - de dochter van zijn grote liefde - aan zijn zijde. Hij zegt bovendien dat zij de toekomst is van House Stark en niet Jon omdat hij geen echte Stark is.