Petyr Baelish - 'Littlefinger'

Petyr Baelish - 'Littlefinger'

Gespeeld door Aidan Gillen

Petyr Baelish, ook wel bekend als Littlefinger (pinkje), is lid van de Small Council van King’s Landing als muntmeester. Hij is samen met Varys de ogen en oren van de koning en een meesterlijke manipulator. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 5 maart 2019

Baelish heeft altijd een geheime agenda en heeft zodoende al heel wat personages misleid. Hij komt uit een arme en onbelangrijke familie. Zijn intelligentie en politieke talent hebben hem hogerop geholpen.

Petyr groeide op bij Hoster Tully in Riverrun, waar hij als knecht diende. Daar leerde hij Tully's dochters Catelyn (later de echtgenote van Ned Stark) en Lysa kennen. Zijn bijnaam ‘Littlefinger’ kreeg hij van Tully’s zoon Edmure, omdat hij klein van stuk is en bovendien afkomstig uit het kleinste stukje land van The Fingers in de Vale of Arryn, een van de Seven Kingdoms van Westeros.

Wil je meer weten over Littlefinger? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Aidan Gillen

Aidan Gillen (1968) is een Ierse acteur. Hij is onder meer bekend van The Dark Knight Rises (2012) en The Maze Runner: The Scorch Trials (2015).

Giftig
Petyr Baelish heeft altijd een oogje gehad op Catelyn, de vrouw van Ned Stark. Maar Catelyn ziet hem niet staan. In tegenstelling tot haar zus Lysa: zij wordt verliefd op Petyr en ondanks haar huwelijk met Jon Arryn blijft ze van hem houden. 

Petyr maakt hier misbruik van en overtuigt Lysa ervan om haar man Jon Arryn te vergiftigen, die op dat moment de Hand of the King is van Robert Baratheon.

Verraad
De reden? Jon - die dan al zeventien jaar het vuile werk opknapt voor de koning - had ontdekt dat Robert Baratheon niet de echte vader is van Joffrey, Tommen en Myrcella: ze zijn het product van incest. Als Ned Stark, de nieuwe Hand of the King, ontdekt wat Jon Arryn te weten is gekomen, wacht ook hem hetzelfde lot: Baelish verraadt hem en hij wordt onthoofd.

In seizoen 4 trouwt Petyr met Lysa om ervoor te zorgen dat The Vale of Arryn trouw blijft aan de Lannisters. Eenmaal getrouwd gooit hij haar uit de Moon Door. Aan het einde van seizoen 6 biecht Littlefinger aan Sansa op dat hij zelf op de Iron Throne wil zitten, met haar - de dochter van zijn grote liefde - aan zijn zijde. Hij zegt bovendien dat zij de toekomst is van House Stark en niet Jon, omdat hij geen echte Stark is.

Ter dood veroordeeld

Al die achterbakse plannetjes van Littlefinger konden natuurlijk niet voor altijd onopgemerkt blijven. Als Arya in seizoen 7 terugkeert naar Winterfell, doet Petyr een geniepige poging om de zusjes Stark tegen elkaar op te stoken. Maar Sansa en Arya zijn slimmer dan hij denkt. In een volle troonzaal onthult Sansa dat Petyr een moordenaar en verrader is en veroordeelt hem ter dood. 

Meer Game of Thrones: