Melisandre

Melisandre

Gespeeld door Carice van Houten

Een rode priesteres uit Asshai, een mysterieuze plaats in het verre oosten van het continent Essos. Melisandre is adviseur van Stannis Baratheon in zijn strijd om de Iron Throne te bemachtigen. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 5 maart 2019

Melisandre dient de Lord of Light, ook wel bekend als R’hllor, en ziet in Stannis als de reïncarnatie van Azor Ahai; een messias die in de legendes gezien wordt als de redder in de strijd tegen de god van duisternis.

In de boeken schenkt Melisandre Stannis het zwaard Lightbringer, dat volgens de legendes duizenden jaren geleden door Azor Ahai gebruikt werd om White Walkers te verslaan. Melisandre beschikt over magische krachten waarmee ze onder meer in de toekomst kan kijken.

Melisandre is tegen alle andere geloven. Ze is, net als veel andere rode priesters, naar Westeros gekomen om mensen ervan te overtuigen dat de Lord of Light de enige echte god is. 

Wil je meer weten over Melisandre? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Carice

Carice van Houten (1976) kreeg met haar rol als Melisandre eindelijk de grote internationale doorbraak waar ze op hoopte. Vlak voordat ze de rol kreeg, vertelde ze in een interview met Hollands Diep dat ze een Hollywoodcarrière ‘een beetje had losgelaten’.

Eerder speelde Van Houten vooral in Nederlandse films als Minoes (2001), Komt een vrouw bij de dokter (2009) en De gelukkige huisvrouw (2010). Maar ook internationaal boekte ze successen met films als Zwartboek/Black Book (2006), Valkyrie (2008), Repo Men (2010), Intruders (2011) en Brimstone (2016, samen met GoT-tegenspeler Kit Harington) van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Van Houten is de winnaar van vijf Gouden Kalveren en tal van andere prijzen.

Boodschap voor Melisandre-fans:

Melisandre
  • We zien Melisandre in seizoen 6 voor het eerst in haar ware gedaante: een stokoude vrouw. Ze is al honderden jaren oud. 
  • Melisandre wekt Jon Snow aan het begin van seizoen 6 weer tot leven en beschikt dus over magische krachten om mensen uit de dood te laten herrijzen. Mogelijk ziet ze in Jon de nieuwe Azor Ahai. 
  • Jon stuurt Melisandre aan het eind van seizoen 6 weg uit The North, omdat hij gehoord heeft hoe ze de dochter van Stannis Baratheon op de brandstapel geofferd heeft. 
  • In seizoen 7 duikt Melisandre op in kasteel Dragonstone, waar ze Daenerys verzoekt om Jon Snow te ontmoeten. Volgens de rode priesteres hebben beiden een belangrijke rol in de aankomende oorlog.
  • Als Jon en Daenerys uiteindelijk de handen ineen slaan, beschouwt Melisandre haar taak als volbracht en besluit ze naar Volantis af te reizen. Voordat ze vertrekt, onthult ze aan Varys dat het haar lot is om in Westeros te sterven. Dikke kans dat we haar in seizoen 8 dus weer terug zullen zien!

Meer Game of Thrones: