Melisandre

Melisandre

Gespeeld door Carice van Houten

Een rode priesteres uit Asshai, een mysterieuze plaats in het verre oosten van het continent Essos, en adviseur van Stannis Baratheon in zijn strijd om de Iron Throne te bemachtigen. 

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 15.00 uur

Melisandre dient de Lord of Light, ook wel bekend als R’hllor, en ziet in Stannis als de reïncarnatie van Azor Ahai; een messias die in de legendes gezien wordt als de redder in de strijd tegen de god van duisternis.

In de boeken schenkt ze Stannis het zwaard Lightbringer, dat volgens de legendes duizenden jaren geleden door Azor Ahai gebruikt werd om White Walkers te verslaan. Melisandre beschikt over magische krachten waarmee ze onder meer in de toekomst kan kijken.

Ze is tegen alle andere geloven en propageert het ‘ware geloof’ van de Lord of Light. Ze is, net als veel andere rode priesters, naar Westeros gekomen om mensen ervan te overtuigen dat de Lord of Light de enige echte god is. 

Wil je meer weten over Melisandre? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Carice

Carice van Houten (1976) kreeg met haar rol als Melisandre eindelijk de grote internationale doorbraak waar ze op hoopte. Vlak voordat ze de rol kreeg, vertelde ze in een interview met Hollands Diep dat ze een Hollywoodcarrière - ondanks internationale successen als Zwartboek / Black Book (2006) en Valkyrie (2008) - ‘een beetje had losgelaten’.

Eerder speelde Van Houten vooral in Nederlandse films als Minoes (2001), Komt een vrouw bij de dokter (2009) en De gelukkig huisvrouw (2010). Maar ook internationaal boekte ze successen met films als Zwartboek/Black Book (2006), Valkyrie (2008), Repo Men (2010), Intruders (2011) en Brimstone (2016, samen met GoT-tegenspeler Kit Harington) van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Van Houten is de winnaar van vijf Gouden Kalveren en tal van andere prijzen.

Dit weten we inmiddels over Melisandre:
  • We zien Melisandre in seizoen 6 voor het eerst in haar ware gedaante: een stokoude vrouw. Ze is al honderden jaren oud. 
  • Melisandre wekt Jon Snow aan het begin van seizoen 6 weer tot leven en beschikt dus over magische krachten om mensen uit de dood te laten herrijzen. Mogelijk ziet ze in Jon de nieuwe Azor Ahai. 
  • Jon stuurt Melisandre aan het eind van seizoen 6 weg omdat hij gehoord heeft hoe ze de dochter van Stannis Baratheon op de brandstapel geofferd heeft. We zijn benieuwd waar ze in seizoen 7 opduikt!