Jorah Mormont

Jorah Mormont

Gespeeld door Iain Glen

Een van de belangrijkste adviseurs en krijgers van Daenerys Targaryen. Jorah was ooit de Lord of Bear Island, maar hij werd afgezet en verbannen omdat hij slaven verhandelde. 

Auteur: Jelena Barisic | 14 maart 2019

Op de bruiloft van Daenerys en Khal Drogo zweert Jorah Mormont trouw aan de Targaryens. Hij wordt al snel een onmisbaar onderdeel van Dany's gevolg: hij beschermt haar en helpt haar wennen aan het leven met de Dothraki. Jorah dient haar met zoveel toewijding, dat sommigen zelfs beginnen te vermoeden dat hij een oogje op haar heeft. 

De vader van Jorah is Jeor Mormont, de 997e Lord Commander van de Night's Watch

Wil je meer weten over Jorah Mormont? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Iain Glen

Voordat de Iain Glen de rol van Jorah Mormont mocht vertolken, had hij al een behoorlijk cv opgebouwd als televisie-, film- en theateracteur. Het grote publiek kent de Schotse acteur uit actiefilms als Resident Evil: Extinction en Lara Croft: Tomb Raider, maar voor zijn hoofdrol in de minder bekende thriller Silent Scream won hij in 1990 ook een Silver Bear op het Berlin International Film Festival. Daarnaast was hij op de buis te zien in series als Doctor Who en Downton Abbey.

Boodschap voor Jorah-fans:

Jorah Mormont

Verraad
Als we Jorah voor het eerst zien, is hij eigenlijk een spion van Varys. Het is zijn taak om informatie over de overgebleven Targaryens door te spelen naar King's Landing. Tegen de tijd dat Daenerys daar achter komt, is Jorah al jaren loyaal aan haar. Als straf voor zijn verraad verbant ze hem toch uit Meereen. 

In seizoen 5 probeert Jorah zich te verzoenen met Daenerys door Tyrion Lannister gevangen te nemen en bij haar af te leveren. Onderweg naar Meereen worden Jorah en Tyrion aangevallen door mannen met de dodelijke, besmettelijke ziekte greyscale. Ze weten het te overleven, maar Jorah raakt geïnfecteerd. 

Ongeneeslijk?
Jorah weet uiteindelijk het vertrouwen van Dany terug te winnen door haar te redden van een aanval van de godsdienstfanaten van de Sons of the Harpy. Als Daenerys erachter komt dat hij besmet is met greyscale, draagt ze hem op om een geneesmiddel te vinden. Alleen zo kan hij aan haar zijde vechten als ze de Seven Kingdoms verovert.

Jorah reist naar The Citadel, waar aartsmaester Ebrose hem vertelt dat de ziekte ongeneeslijk is. Leerling-maester Samwell Tarly laat het er echter niet bij zitten: hij besluit een pijnlijke methode op Jorah uit te proberen om de greyscale te verwijderen. Het blijkt te werken en Jorah keert terug naar Daenerys.

Longclaw
Van zijn vader Jeor had Jorah het familiezwaard Longclaw geërfd. Toen hij Bear Island ontvluchtte, deed Jorah afstand van het wapen. Jeor schenkt het zwaard later aan Jon Snow, die hij als een zoon beschouwt. Longclaw is gemaakt van Valyrian steel, een uiterst zeldzaam materiaal dat dodelijk blijkt te zijn voor White Walkers.  

Meer Game of Thrones: