Jon Snow

Jon Snow

Gespeeld door Kit Harington

De bastaardzoon van Ned Stark, Lord of Winterfell. Jon groeit op in Winterfell samen met de vijf kinderen van Ned en zijn vrouw Catelyn. Eenmaal oud genoeg sluit hij zich aan bij The Night’s Watch.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.23 uur

Als Ned naar King's Landing vertrekt om Hand of the King te worden, sluit Jon zich aan bij de Night's Watch omdat hij aan het hof niet geaccepteerd zal worden als bastaard. In Westeros is het hebben van buitenechtelijke kinderen namelijk een schande. Het is voor bastaarden daarom over het algemeen niet toegestaan om titels en land van hun vader te erven, ze krijgen daarom vaak een andere achternaam.

Bij de Night’s Watch wemelt het traditiegetrouw van de bastaarden en Jon hoopt zo alsnog respect te kunnen verdienen door noordgrens te beschermen tegen de wildlings aan de andere kant van The Wall. Hij treedt daarmee in de voetsporen van veel voorouders.

Jon blijkt talent te hebben en mag al snel op patrouille voorbij The Wall. Daar ziet hij gruwelijkheden en ontdekt dat er een groot gevaar loert.

Wil je meer weten over Jon Snow? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Kit Harington

Jon Snow wordt gespeeld door de Britse acteur Kit Harington (30). Grappig weetje: Kit heeft een relatie met actrice Rose Leslie die hij in 2012 op de set van Game of Thrones leerde kennen toen zij de rol van Ygritte vertolkte. Harington speelde verder in films als Brimstone (2016) van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven en Pompeii (2014).

Lord Commander

Snow krijgt steeds meer aanzien binnen the Night’s Watch en wordt in seizoen 6 benoemd tot de 998ste Lord Commander. Onder zijn leiding hebben de Night's Watch en de wildlings vrede gesloten om samen tegen de White Walkers te kunnen vechten. 

Van zijn voorganger Lord Commander Jeor Mormont krijgt hij het zwaard Longclaw dat gemaakt is van Valyrian steel. Net als dragonglass is dit materiaal dodelijk voor White Walkers. Het zwaard is te herkennen aan de witte direwolf als handvat: het symbool van de Starks en een verwijzing naar Jon’s witte direwolf Ghost.

Ware identiteit

Ook blijkt uit visioenen van zijn broertje Bran dat hij eigenlijk de zoon is van Ned's zus Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen, die verliefd op haar was en haar ontvoerde omdat ze eigenlijk beloofd was aan Robert Baratheon. Daenerys is dus eigenlijk de tante van Jon, maar zelf weet Jon nog altijd van niets.

Ned heeft Jon’s afkomst angstvallig stilgehouden omdat hij mogelijk aanspraak maakt Iron Throne en daarom een bedreiging vormt voor zowel de Baratheons als de Lannisters. Zelfs Catelyn weet de waarheid niet. Hij heeft zijn zus bovendien op haar sterfbed beloofd nooit de ware identiteit van Jon prijs te geven.

Is Jon Snow dood?

Aan het einde van seizoen 5 wordt Lord Commander Jon Snow door de broeders van de Night’s Watch neergestoken. Hoewel hij er slecht aan toe is, zien we hem niet sterven. Fans moesten bijna een jaar wachten op het antwoord: ja, Jon gaat dood maar hij wordt dankzij de zwarte magie van Melisandre weer tot leven gewekt

House Stark

House Stark is een van de grote huizen van Westeros. De Starks hebben een zwarte direwolf als familiewapen. Direwolves zijn extreem grote en intelligente wolven. Aangenomen wordt dat ze zijn uitgestorven maar in het noorden van Westeros gelooft men dat ze nog bestaan, ondanks dat er al 200 jaar geen direwolf gezien is.

In seizoen 1 vinden Ned Stark en zijn zoon een nestje van zes direwolves waarvan de moeder is overleden. Alle Stark-kinderen krijgen er een: Grey Wind (Robb), Lady (Sansa), Summer (Bran), Shaggydog (Rickon), Nymeria (Arya) en Ghost (Jon).

House Stark