Jaime Lannister - The Kingslayer

Jaime Lannister - The Kingslayer

Gespeeld door Nikolaj Coster-Waldau

Jaime is Lord Commander van de Kingsguard en brak zijn eed om de koninklijke familie te beschermen. Hij vermoordde Aerys ‘The Mad King’ Targaryen aan de voet van de Iron Throne.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 4 maart 2019

Dit leverde Jaime de bijnamen Kingslayer en Oathbreaker op. Hij is de oudste zoon van Tywin Lannister en de tweelingbroer van Cersei.

Jaime bracht The Mad King om het leven vóór de gebeurtenissen in de serie. Hij deed dit omdat Aerys al enige tijd allerlei complotten tegen zichzelf zag. Aerys ontwikkelde bovendien een obsessie voor wildfire en zou door de hele stad vaten geplaatst hebben om King’s Landing op te blazen.

Burn them all
Tijdens de opstand van Robert Baratheon (Robert’s Rebellion) gaf Aerys Jaime de opdracht om zijn vader eigen Tywin Lannister - die met een leger voor de poort stond - te doden en ‘to burn them all’. Door The Mad King te vermoorden, redde Jaime duizenden levens.

Door zijn rol in de Kingsguard kan Jaime het land en de titels van zijn vader niet erven. Zijn broertje Tyrion is daarom de rechtmatige erfgenaam van Casterly Rock, maar zijn vader Tywin weigert dit te aanvaarden.

Wil je meer weten over Jaime Lannister? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Nikolaj Coster-Waldau

De Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau (1970) brak internationaal door met zijn rol als Jaime Lannister. In 2017 geldt hij als een van de best betaalde acteurs ter wereld met een inkomen van 2,6 miljoen dollar per GoT-aflevering.

Broeder- en zusterliefde

Jaime en zijn tweelingzus Cersei hebben in het geheim al jaren een affaire. De drie kinderen die Cersei kreeg met koning Robert Baratheon zijn dus in werkelijkheid van Jaime. Geruchten hierover doen al jaren de ronde in de Seven Kingdoms, maar Jaime en Cersei gaan over lijken om de roddels in de kiem te smoren. Dat Joffrey en Tommen geen Baratheons zijn, betekent namelijk dat ze geen rechtmatige troonopvolgers zijn. 

Hoe verloor Jaime zijn hand?

Jaime valt in seizoen 3 tijdens een veldslag in handen van Robb en Catelyn Stark. Catelyn wil hem vervolgens ruilen voor haar dochters Arya en Sansa. Ze geeft Brienne of Tarth de opdracht hem terug te brengen naar King's Landing, maar onderweg vallen ze in handen van troepen van de Boltons. Als de mannen zich willen vergrijpen aan Brienne, probeert Jaime hen op andere gedachten te brengen. Dit komt hem duur te staan: ze hakken zijn hand af.

De druppel  

Dat Cersei al jaren Jaimes enige liefde is, wil niet zeggen dat hij de orders van zijn zus klakkeloos opvolgt. Achter de rug van Cersei om helpt hij bijvoorbeeld zijn broertje Tyrion uit King's Landing ontsnappen nadat deze ter dood veroordeeld wordt.

In de loop van de serie begint de relatie van Jaime en Cersei barsten te vertonen. Als Cersei zich bij Jon en Daenerys belooft te voegen in de strijd tegen The Night King, maar later aan haar tweelingbroer onthult gelogen te hebben, is dat in seizoen 7 de druppel voor Jaime. Hij keert zich definitief tegen Cersei en verlaat King's Landing. Zien we hem in seizoen 8 opduiken aan de zijde van Jon en Dany?

Jaime Lannister - The Kingslayer

House Lannister

House Lannister is een van de grote huizen van Westeros. De Lannisters behoren tot de rijkste en meeste machtige families, doordat hun stronghold Casterly Rock bovenop een goudmijn is gebouwd.

Tywin Lannister staat aan het hoofd van de familie. Hij heeft drie kinderen: JaimeCersei en Tyrion. Het familiewapen van de Lannisters is een rode banier met een gouden leeuw.

House Lennister

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)