Jaime Lannister - The Kingslayer

Jaime Lannister - The Kingslayer

Gespeeld door Nikolaj Coster-Waldau

Jaime is Lord Commander van de Kingsguard en brak zijn eed om de koninklijke familie te beschermen toen hij Aerys ‘The Mad King’ Targaryen vermoordde aan de voet van de Iron Throne.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.23 uur

Dit leverde hem de bijnamen Kingslayer en Oathbreaker op. Hij is de oudste zoon van Tywin Lannister en de tweelingbroer van Cersei.

Jaime bracht The Mad King om het leven omdat Aerys al enige tijd allerlei complotten tegen zichzelf zag. Aerys ontwikkelde een obsessie voor wildfire en zou door de hele stad vaten geplaatst hebben zodat hij King’s Landing op kon blazen.

Tijdens de opstand van Robert Baratheon (Robert’s Rebellion) gaf hij Jaime de opdracht om zijn eigen vader Tywin - die met een leger voor de poort stond - te doden en ‘to burn them all’. Door Aerys te vermoorden, redde Jaime duizenden levens.

Door zijn rol in de Kingsguard kan Jaime het land en de titels van zijn vader niet erven. Zijn broertje Tyrion is daarom de rechtmatige erfgenaam van Casterly Rock maar zijn vader Tywin weigert dit te aanvaarden.

Wil je meer weten over Jaime Lannister? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Nikolaj Coster-Waldau

De Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau (1970) brak internationaal door met zijn rol als Jaime Lannister. In 2017 geldt hij als een van de best betaalde acteurs ter wereld met een inkomen van 2,6 miljoen dollar per GoT-aflevering.

House Lannister

House Lannister is een van de grote huizen van Westeros en behoort tot de rijkste en meeste machtige families doordat hun stronghold Casterly Rock bovenop een goudmijn is gebouwd. Tywin Lannister staat aan het hoofd van de familie. Hij heeft drie kinderen: JaimeCersei en Tyrion. Het familiewapen van de Lannisters is een rode banier met een gouden leeuw.

House Lennister
Hoe verloor Jaime zijn rechterhand?

Jaime valt in seizoen 3 tijdens een veldslag in handen van Robb en Catelyn Stark. Catelyn wil hem vervolgens ruilen voor haar dochters Arya en Sansa. Ze geeft Brienne of Tarth de opdracht hem terug te brengen maar onderweg vallen ze in handen van troepen van de Boltons. Als de mannen zich willen vergrijpen aan Brienne probeert Jaime hen op andere gedachten te brengen. Dit komt hem duur te staan: ze hakken zijn hand af.


Saillant detail: Jaime en zijn tweelingzus Cersei hebben in het geheim al jaren een affaire. De drie kinderen die Cersei kreeg met koning Robert Baratheon zijn dus in werkelijkheid van Jaime.