Gendry

Gendry

Gespeeld door Joe Dempsie

Een jonge smid uit King's Landing. Gendry's moeder overleed toen hij een kind was; zijn vader heeft hij nooit gekend. 

Auteur: Jelena Barisic | 19 maart 2019

Gendry is opgegroeid in Flea Bottom, een sloppenwijk in de hoofdstad van de Seven Kingdoms. Als kind was hij straatarm, maar dankzij een anonieme donatie van een heer kon hij op latere leeftijd in de leer bij een smid. 

Gendry krijgt twee keer bezoek van The Hand of the King: eerst van Jon Arryn en vervolgens van zijn opvolger Ned Stark. De stamboom van de jonge smid blijkt interessanter dan hij zelf ooit had kunnen dromen. 

Wil je meer weten over Gendry? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Joe Dempsie

Joe Dempsie (1987) deed maar liefst vier keer een greep naar een plekje in de Game of Thrones-cast: voordat hij de rol van Gendry kreeg, deed hij ook auditie voor de rollen van Jon Snow, Pyp en Glenn. Eerder was de Britse acteur vooral bekend door zijn rol in de populaire Britse serie Skins. In 2017 was Dempsie te zien in het Britse drama Dark River, waar hij herenigd werd met een oude bekende: Sean Bean (Ned Stark in Game of Thrones). 

Bastaardzoon
Gendry heeft aanvankelijk zelf geen flauw benul, maar hij is een van de vele bastaardkinderen van koning Robert Baratheon. Na de dood van Robert komt Joffrey op de Iron Throne te zitten. Omdat zijn vele halfbroertjes en -zusjes in de toekomst een bedreiging zouden kunnen vormen, beveelt de kersverse koning zijn mannen om alle bastaardkinderen van zijn vader te vermoorden.

Gendry heeft King's Landing tegen die tijd verlaten; hij heeft zich aangesloten bij The Night's Watch en is al onderweg naar The WallOnderweg naar het noorden ontmoet Gendry Arya Stark, die zich op dat moment voordoet als een jongetje. 

Magie 
Via een flinke omweg komt Gendry in seizoen 3 niet terecht bij The Night's Watch, maar bij de Brotherhood Without Banners. Dit is een groep die niet loyaal is aan de koning of andere heersers, en opkomt voor het klootjesvolk. Hij gaat er aan de slag als smid, maar wordt uiteindelijk tot zijn grote afschuw voor twee zakken goud verkocht aan de rode priesteres Melisandre.

De priesteres vertelt Gendry eindelijk de waarheid over zijn stamboom: er stroomt koningsbloed door zijn aderen. Hij komt er echter al snel achter dat Melisandre geen goede bedoelingen heeft. Ze wil zijn bloed namelijk gebruiken voor krachtige magie om Stannis Baratheon (zijn halfoom) aan de macht te brengen. Gendry weet te ontsnappen met behulp van Davos Seaworth, The Hand of the King van Stannis.

Dragonglass
Het duurt even voordat we Gendry na zijn grote ontsnapping weer terugzien. In seizoen 7 blijkt hij weer in King's Landing te werken, waar niemand zich nog bewust is van zijn ware identiteit. Inmiddels is hij de laatste levende Baratheon: Stannis is dood, net als diens dochter. Op verzoek van Davos, die inmiddels een adviseur van Jon Snow is geworden, sluit Gendry zich bij hem aan.

In de aankomende strijd tegen The Night King kan Gendry wel eens een belangrijke rol krijgen: hij heeft niet alleen een enorme oorlogshamer om zijn vijanden mee tot moes te slaan, maar is ook nog altijd een getalenteerd smid. Dat laatste komt goed van pas bij het maken van wapens van dragonglass, een van de weinige materialen om White Walkers mee uit te schakelen.

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)