Euron Greyjoy

Euron Greyjoy

Gespeeld door Pilou Asbæk

De jongere broer van Balon Greyjoy, Lord van de Iron Islands. Euron keerde terug naar het eiland Pyke - een van de grootste van de Iron Islands - om de Salt Throne in te pikken.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 4 maart 2019 

In de boeken is Euron niet geliefd door zijn familie en door velen gevreesd. Hij is wreed en als hij de vrouw van een van zijn broers verleidt, wordt hij door zijn oudere broer Balon verbannen van de Iron Islands. Hij zwerft daarna jarenlang op zee rond als piraat.

Wil je meer weten over Euron Greyjoy? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Pilou Asbæk

De Deense acteur Pilou Asbæk (1982) verwierf grote bekendheid met zijn rol als Kasper Juul in de Deense televisieserie Borgen. In 2011 won hij bij het International Film Festival in Berlijn de European Shooting Stars Award, een prijs voor jonge, opkomende Europese acteurs. 

Grote toekomst?

In seizoen 6 keert Euron terug naar de Iron Islands en vermoordt zijn oudere broer, Lord Balon. De Ironborn kiezen Euron als de nieuwe koning van de eilanden. Dit gaat ten koste van Balons kinderen Theon en Yara, die Euron daarna gelijk uit de weg wil ruimen. Ze zijn hem echter te slim af: ze slaan op de vlucht met een deel van oom Eurons vloot en sluiten zich aan bij Daenerys Targaryen.

In seizoen 7 sluit Euron zich aan bij Cersei Lannister en vraagt haar ten huwelijk. Zij gaat akkoord, mits hij haar eerst helpt in de oorlog tegen Daenerys Targaryen. Hij stemt in, want met Theon en Yara aan Daenerys' zijde is de Mother of Dragons inmiddels een gezamenlijke vijand geworden.

Belangrijk detail: in de boeken heeft Euron een geheim wapen. Hij bezit een hoorn genaamd Dragonbinder, waarmee hij naar verluidt draken in bedwang kan houden. 

Euron Greyjoy

House Greyjoy

Huis Greyjoy van Pyke is een van de grote huizen van Westeros. De Greyjoys heersen over de Iron Islands, een onherbergzame eilandregio binnen de Seven Kingdoms.

De bewoners van de eilanden staan bekend als de Ironborn, een temperamentvol en onaangepast volk. De Greyjoys hebben een gouden kraken als familiewapen.

House Greyjoy

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)