Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen

Gespeeld door Emilia Clarke

De dochter van de afgezette koning van de Seven Kingdoms, Aerys ‘The Mad King’ Targaryen. Ook bekend als Daenerys Stormborn omdat ze geboren werd tijdens een zware storm bij het familiekasteel Dragonstone.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.23 uur

Na de opstand van Robert Baratheon (Robert’s Rebellion), zo'n twintig jaar voor de start van de serie, zijn Daenerys en haar broer Viserys de enige twee overgebleven Targaryens. 

Omdat ze in Westeros hun leven niet zeker waren, vluchtte hun moeder naar Essos. Kort na de oversteek overleed ze waardoor Daenerys samen met haar broer in ballingschap opgroeide. 

Wil je meer weten over Daenerys Targaryen? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Emilia Clarke

De Britse actrice Emilia Clarke speelt Daenerys Targaryen (1986). Ze werd drie keer genomineerd voor een Emmy Award, maar won de prijs vooralsnog niet. Voorafgaand aan haar rol in Game of Thrones was Clarke vooral actief in theaterstukken. Clarke geldt samen met een aantal andere hoofdrolspelers als een van de best betaalde televisieacteurs ter wereld.

House Targaryen

De Targaryens regeerden 300 jaar over de Seven Kingdoms tot Robert Baratheon hier een einde aan maakte. Het familiewapen van de Targaryens is een driekoppige, rode draak. Daenerys’ volledige en deels zelf geclaimde titels zijn: Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, The Unburnt, Queen of the Andals, the Rhoynar, and the First Men, Lady of the Seven Kingdoms, Protector of the Realm, Lady Paramount of the Crownlands, Princess of Dragonstone, Queen of Meereen, Breaker of Chains, Mother of Dragons, and Khaleesi of the Great Green Sea.

House Targaryen
Daenerys en haar draken

Viserys - die vastbesloten is om de Iron Throne te heroveren - huwelijkt zijn zus in seizoen 1 uit aan de machtige paardenheer Khal Drogo van de Dothraki. Hij hoopt zo de steun van de Dothraki te krijgen in zijn strijd om de Iron Throne. In plaats daarvan vermoordt Drogo de wrede Viserys.

Daenerys, die als vrouw van de Khal de titel Khaleesi krijgt, en Drogo worden verliefd en ze raakt in verwachting. Maar Drogo wordt ernstig ziek en als ze hem probeert te redden met zwarte magie, sterft ook haar ongeboren kind. Bij de crematie stapt Daenerys zelf ook in het vuur samen met haar drie versteende drakeneieren. De eieren komen uit en zelf blijft Daenerys – The Unburnt - ongeschonden.

Iron Throne

Ze vernoemt haar draken naar haar overleden man, broer en zoontje: Drogon, Viserion en Rhaegal. De weinige overgebleven Dothraki knielen voor de Mother of Dragons en samen met Jorah Mormont (de verbannen heer uit Bear Island en zoon van voormalig Lord Commander Jeor Mormont) die haar aanvankelijk bespioneerde maar nu aan haar kant staat, begint ze aan haar queeste om de Iron Throne te heroveren.

Overigens is Dany zelf nog nooit op het vaste land van Westeros geweest, laat staan in King’s Landing. Ook weet ze niet dat Westeros bedreigd wordt door een leger White Walkers en wights en dat haar vuurspuwende draken misschien wel de enige redding zijn.