Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen

Gespeeld door Emilia Clarke

De dochter van de afgezette koning van de Seven Kingdoms, Aerys ‘The Mad King’ Targaryen. Ook bekend als Daenerys Stormborn, omdat ze geboren werd tijdens een zware storm bij het familiekasteel Dragonstone.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | Update: 7 maart 2019

Na de opstand van Robert Baratheon (Robert’s Rebellion), zo'n twintig jaar voor de start van de serie, zijn Daenerys en haar broer Viserys de enige twee overgebleven Targaryens. 

Omdat ze in Westeros hun leven niet zeker waren, vluchtte hun moeder naar Essos. Kort na de oversteek overleed ze, waardoor Daenerys samen met haar broer in ballingschap opgroeide. 

Wil je meer weten over Daenerys Targaryen? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Emilia Clarke

De Britse actrice Emilia Clarke (1986) speelt Daenerys Targaryen. Ze werd drie keer genomineerd voor een Emmy Award, maar won de prijs vooralsnog niet. Voorafgaand aan haar rol in Game of Thrones was Clarke vooral actief in theaterstukken. Clarke geldt samen met een aantal andere hoofdrolspelers als een van de best betaalde televisieacteurs ter wereld.

Daenerys en haar draken

Viserys - die vastbesloten is om de Iron Throne te heroveren - huwelijkt zijn zus in seizoen 1 uit aan de machtige paardenheer Khal Drogo van de Dothraki. Hij hoopt zo de steun van de Dothraki te krijgen in zijn strijd om de Iron Throne. In plaats daarvan vermoordt Drogo de wrede Viserys.

Daenerys, die als vrouw van de Khal de titel Khaleesi krijgt, en Drogo worden verliefd en ze raakt in verwachting. Maar Drogo wordt ernstig ziek en als Daenerys hem probeert te redden met zwarte magie, sterft ook haar ongeboren kind. Bij de crematie stapt Daenerys zelf ook in het vuur, samen met haar drie versteende drakeneieren. De eieren komen uit en zelf blijft Daenerys – The Unburnt – ongeschonden.

Iron Throne

Daenerys vernoemt haar drie draken naar haar overleden man en twee broers: Drogon, Viserion en Rhaegal. De weinige overgebleven Dothraki knielen voor de Mother of Dragons. Samen met Jorah Mormont (de verbannen heer uit Bear Island en zoon van voormalig Lord Commander Jeor Mormont), begint ze aan haar queeste om de Iron Throne te heroveren.

Daenerys heeft een grote drang naar gerechtigheid. Tijdens haar reis door Essos bevrijdt ze duizenden slaven in de steden Astapor, Yunkai en Meereen. Dat zorgt voor heel wat onenigheid met voormalige slavendrijvers, maar levert haar uiteindelijk ook een enorm leger van trouwe volgelingen op. 

Dragonstone

In seizoen 7 belandt Daenerys voor het eerst sinds haar geboorte in Westeros. Vanuit het kasteel Dragonstone bereidt ze zich voor op de strijd om de troon, maar als ze Jon Snow ontmoet, weet hij Daenerys ervan te overtuigen dat het verslaan van de White Walkers voorlopig belangrijker is. Dany's eerste ontmoeting met de Army of the Dead heeft een slechte afloop: The Night King weet Viserion, een van haar draken, te doden en in een White Walker te veranderen. 

Ondertussen blijkt uit de visioenen van Bran Stark dat Jon de legitieme zoon van Daenerys' broer Rhaegar Targaryen en Neds zus Lyanna Stark is. Jon en Daenarys weten nog van niks en zien dus ook geen bezwaar om aan het einde van seizoen 7 het bed met elkaar te delen. Kan hun relatie standhouden als ze er achter komen dat ze familie van elkaar zijn? En wat betekent dit in de strijd om de troon? 

Daenerys Targaryen

House Targaryen

De Targaryens regeerden 300 jaar over de Seven Kingdoms, totdat Robert Baratheon hier een einde aan maakte. Het familiewapen van de Targaryens is een driekoppige, rode draak.

Daenerys’ volledige en deels zelf geclaimde titels zijn: Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, The Unburnt, Queen of the Andals, the Rhoynar, and the First Men, Lady of the Seven Kingdoms, Protector of the Realm, Lady Paramount of the Crownlands, Princess of Dragonstone, Queen of Meereen, Breaker of Chains, Mother of Dragons, en Khaleesi of the Great Green Sea.

House Targaryen

Meer Game of Thrones: