Cersei Lannister

Cersei Lannister

Gespeeld door Lena Heady

De enige dochter van Tywin Lannister, heer van Casterly Rock, Warden of the West en Hand of the King. Cersei Lannister is getrouwd met koning Robert Baratheon.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.23 uur

Cersei en koning Robert hebben samen drie kinderen: Joffrey, Myrcella en Tommen. 

Wil je meer weten over Cersei Lannister? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Lena Headey

Cersei Lannister wordt gespeeld door Lena Headey (1973). Ze werd drie keer genomineerd voor een Emmy Award en een keer voor een Golden Globe voor haar rol als de dramaqueen in Game of Thrones. Samen met een aantal tegenspelers uit de HBO-kaskraker is ze - met een inkomen van 2,6 miljoen per aflevering, een van de best betaalde televisieacteurs ter wereld.

Headey maakte in 1992 haar debuut op het witte doek met de film Waterland. Ze speelde verder in films als The Jungle Book (1994), 300 (2006), The Brothers Grimm (2005), Imagine Me & You (2005), en 300: Rise of an Empire (2014).

House Lannister

House Lannister is een van de grote huizen van Westeros en behoort tot de rijkste en meeste machtige families doordat hun stronghold Casterly Rock bovenop een goudmijn is gebouwd. Tywin Lannister staat aan het hoofd van de familie. Hij heeft drie kinderen: JaimeCersei en Tyrion. Het familiewapen van de Lannisters is een rode banier met een gouden leeuw.

House Greyjoy
Van wie zijn Cersei's kinderen?

De drie kinderen die Cersei kreeg met koning Robert Baratheon zijn in werkelijkheid verwekt door haar tweelingbroer Jaime (Nikolaj Coster-Waldau), met wie ze een geheime relatie heeft. Na de dood van Robert in seizoen 1 wordt haar nog puberende zoon Joffrey koning.

Er ontstaat ophef over zijn ware identiteit maar Cersei laat iedereen die zijn koningschap in twijfel trekt, uit de weg ruimen. Ned Stark, Hand of the King en regent, wordt onthoofd en Cersei's vader Tywin wordt de nieuwe Hand of the King. 

In seizoen 4 wordt Joffrey vergiftigd en ook zijn zus Myrcella wacht in seizoen 5 hetzelfde lot. Tommen neemt het stokje van zijn broer over maar ook hij houdt het niet lang vol. In de laatste aflevering van seizoen 6 pleegt hij zelfmoord nadat zijn moeder de Sept of Baelor op heeft geblazen. Bij de ontploffing komen veel van haar vijanden om, onder wie Joffrey's vrouw Margaery Tyrell.

Koningin

Met de dood van haar laatste kind wordt de profetie die Cersei als jong meisje kreeg van een heks waarheid. Na haar vernedering in seizoen 6 door The Sparrows en het verlies van haar kinderen heeft Cersei niets meer te verliezen. Ze grijpt vervolgens zelf de macht en kroont zichzelf tot de nieuwe koningin van de Seven Kingdoms.

Daarmee zijn dus tot nu toe alle voorspellingen van de heks uitgekomen. De vraag is daarom nu of ook haar volgende, grimmige voorspelling uit zal komen: in de boeken voorspelt de heks ook dat Cersei vermoord zal worden door een jongere broer (Valonqar). Dat verklaart waarom de dramaqueen altijd een hekel aan Tyrion heeft gehad. Maar vergeet ze niet iemand? Want hoewel Jaime haar tweelingbroer én lover is, zou ook hij aan deze omschrijving kunnen voldoen. Hij werd namelijk als tweede geboren. 

De heks voorspelde tot slot dat Cersei koningin zou worden maar onttroond zou worden door een jongere, knappere koningin. Wie zou dat kunnen zijn? Daenerys, of misschien één van de Stark-zusjes: Sansa of Arya?